Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 13 september 2018

Navelskåderi: födelsehoroskopet för boken Folksjäl

Första uppladdningen av manuset till tryckeritjänsten gjordes den 13 augusti. Utan några djupare överväganden och bara för att hinna rätta till eventuella problem valde jag publiceringsdag en månad senare, den 13 september.

Första uppladdningen av bokmanus till tryckeritjänst.

Några dagar därefter vaknade förstås nyfikenheten på bokens födelsehoroskop. Givet hur slumpmässigt valet av publiceringsdag var, måste följande karta och dess koppling till författarens födelsehoroskop sägas vara en av de mest remarkabla sammanflöden mellan två kartor som tänkas kan. Det tyder på något viktigt, åtminstone för författaren själv...

Författaren (innerst) och publiceringsdagen (ytterst):



Publiceringsdagen som sådan:



Boken kommer förmodligen inte att sälja många kopior, ingen tidningsredaktion har ens svarat på frågan om intresse av ett recensionsexemplar. Bara SvD:s historiker var en hedersman och svarade - prompt dessutom - men förklarade sig överhopad av annat. Han gav också en liten hint om att självpublicerat material inte har stora chanser till ett omnämnande. Elitens korrekta väg är att först se till att bli publicerad på svenskt bokförlag som sedan vill sälja boken och därför låter dagstidningarna förstå att de vill ha lite gratisreklam. I det läget är det tidningarna som ger recensenter jobbet att läsa och skriva om böckerna.

Men bortser man från världens "tjänster och gentjänster" och önskan om att hålla utsides folk fortsatt utanför den privilegierade inre kretsen, vad berättar födelsehoroskopet om boken? 

0. Generellt: boken kommer från den supralunära sfären. Från Skaparen själv. Allt utom illgöraren Mars utspelar sig i kognitivt klar Eld eller i intellektualiserande Luft. Mars har inget med boken själv att göra, däremot är illgöraren i den världsliga maktens Stenbocken i attack mot Solen - bokens själva hjärta - något att notera. Detta är en bok jordiska makthavare och alla som försöker profitera på det rådande Systemet kommer att ogilla!

1. Det är skrivkonstens gud själv som råder över boken. Merkurius gick under namnet Nebo i Babylon och Thoth i Egypten. Han ansågs vara den gud som gav skrivspråket till mänskligheten och även astrologin, som ett subset av språkligheten. 

2. Det är svårt att föreställa sig en mer passande position för Merkurius än i det tredje kommunikations- och skriftspråkliga huset!

3. Dessutom föds boken i Ledarens tecken, Solen i härskarläge i Lejonet. Även om Solen "bränner" (osynliggör) Merkurius finns den kvar, men på insidan. Med tanke på att landets ledare är ett av bokens viktigaste teman är "skrivande angående solarna i Sverige" en förträfflig sammanfattning! I termer av astrologi är det kungen av stjärntydning som yttrar sig! Som sagt: jag valde inte datum för maximalt självförhärligande. Det bara blev så här! Det är så här omina spontant manifesterar sig (se vidare C-G Jung och hans arketyper).

4. I det allmänna kreativitets- och ledarhuset står jämlikhetens tecken Vågen. Detta är också den goda karmans sektor, men eftersom boken inte levt något tidigare liv får man väl se den här bloggen som det goda som nu flödar vidare och in i titeln Folksjäl. Att den goda karman är tadelfri framgår av att Vågens härskare Venus är hemma i sitt positiva tecken.

5. Venus i den goda karmans och kreativitetens hus är också Tvillingascendentens enda välgörare! Tvillingarna tillhör egentligen Paradiset och inte helveteshålan Jorden, men när den ändå tar mark i den här världen är det alltid för att sprida Venusbudskapet. Det hoppas jag boken lyckas göra, för den som inte blir chockad av fördömandet av den Onde Rike Mannen som tagit hela landet gisslan - ett annat huvudtema. Denna Onde Rike Man tecknas i bokhoroskopet på samma sätt som i Sverigehoroskopet: som en verksamt ond Jupiter i 5e huset för samhällets ledarskikt. Eftersom de flesta medborgare inte ger ut egna böcker får väl författaren i någon liten mån räkna sig till samma Elit som får några rejäla avhyvlingar i texten!

*****

Kopplingarna till författarens eget horoskop är lika besynnerligt kraftfulla! Men var det bara den här under tidspress framtagna texten som var livets mening den här gången, då blir jag besviken! 

Saturnus (en av många symboler att diskutera Ödet utifrån) befinner sig GRADEXAKT där den stod då författaren föddes, i Skyttens 9e grad (och hans mor, sannolikt med Skyttascendent, dog kort före utgivningen). Lika fascinerande är hur Månen och Venus knyter sig nära kring hans medfödda Sol i Vågens 6e grad. Ska man ta det som att jag vid tredje korrekturläsningen äntligen fick bort de flesta oskönheterna och att bokens disposition flyter på rätt harmoniskt?

Och till sist, författarens medfödda Merkurius i Vågens 27e grad kastar faktiskt i hinduisk astrologi en LÅÅNG aspekt till bokens ascendent i Parets (Tvillingarnas) 27e grad. Jag har under de här 9 åren enbart kommenterat traditionens huvudaspekter men det finns en grupp till med "partiell styrka" jämfört med de huvudsakliga...

  • Solen t.o.m. Saturnus UTOM Mars kan aspektera det fjärde och åttonde tecknet/huset från deras egen position. Aspekten har 75% av styrkan hos de reguljära aspekterna.
  • Solen t.o.m. Saturnus UTOM Jupiter kan aspektera det femte och nionde tecknet/huset från deras egen position. Denna aspekt äger hälften av styrkan hos en reguljär aspekt.
  • Solen t.o.m. Jupiter (alltså INTE Saturnus) kan aspektera tredje och tionde tecknet/huset med 25% av styrkan hos en reguljär aspekt.

(de Fouw/Svoboda - Light on Life, s. 59)

Introduktionsboken "Light on Life" har så mycket att berätta på sina 400 informationspackade sidor att inga resonemang hinns med. Men det är uppenbart att den första "partiella aspekten" är starkast eftersom den numerologiskt imiterar kvadraturen och oppositionen, två erkänt starka aspekter i västtraditionen. Den andra och lite svagare varianten bygger istället för hörnhuskorrespondensen på Jupiters egen trigonala vinklar, medan den avslutande och svagaste partiella aspekten påminner om Saturnus egna aspekter, sextilen och det långa trekvartsvarvet. Som alltid aspekterar planeterna bara framåt längs zodiaken i hinduisk astrologi.


*****

Bokens publiceringsdag förlöper utan publicitet: 10e huset ägs här av Jupiter som är en verksam illgörare (huset däremot av dussthana-typ, dvs även onda världsliga härskare eller statsskick kan reformera sig och blir bättre). Nu står visserligen publicitetssymbolen Jupiter i lyckosamma 5e huset, men den är en verksam illgörare så man ska inte räkna med någon vidare god skörd från den. 

Intressantare är kanske bokens atma karaka - den inre själs åstundan som döljer sig mellan raderna i texten. I likhet med femte huset som den ackumulerande goda karman (i ett tidigare liv) kanske man inte ska tillskriva boken ett eget medvetande och ett inre själsliv! I så fall är det författarens atma karaka i detta projekt som kan ses i självaste Solen i sitt härskarläge i Lejonet och i 3e författarhuset. Ingen annan har nått så långt som Solens 26e grad, även om Jupiter kom nära i 25e graden. 

Också här är det fascinerande hur väl integrerade horoskopen för författare och hans bok är. Via "partiell aspekt" kastar den mäktigaste av alla solplaceringar en 60-gradersvinkel mot 5e lyckosamma och kreativa huset och nuddar med bara en grads differens författarens medfödda Merkurius. Eftersom bokens Sol och Merkurius står i konjunktion är det ingen hejd på den täta förbindelsen. 

Den historia som boken gradvis nystar upp ("dess själ") verkar i sig ha utgjort en stimulans (från bokens Sol) på författarens merkuriska intellekt. Och jo, det var för att få stimulans och slippa Sveriges totala förödmjukelse av medborgarna utlämnade till arbetsmarknadens godtycke och vanstyre jag tullade på min ekonomiska buffert för att få känna mig levande under dessa månader av skrivande - om hårt slit under en Saturnus som nått sitt starkläge nu kan kallas att "känna sig levande"!

Boken innehåller naturligtvis en svidande kritik av stat och regering som lämnat walkover till näringslivet, ja t.o.m. vill att så ska vara. Detta är nu inga nyheter, men det intressanta är hur missförhållandet kan skönjas i ett Sverigehoroskop som går ända tillbaka till 1974, då landet ännu hängde ihop. 

PS. Vid intresse är Bokus den enda näthandel som inte tar överpris. AdLibris är underliga eftersom deras finska sajt följer min rekommendation på €19 (205 kr). Även efter finsk bokmoms och porto inom Finland är boken nästan billigare än från någon svensk näthandlare. Irriterande eftersom jag inte ville att priset skulle utestänga, men nu blev det ändå så. Det usla svenska Etablissemanget beter sig precis som boken beskriver det, ser till sina egna intressen och gör det svårt för alla andra.

2 kommentarer:

Jonte sa...

Rolig info, boken beställd. Ska bli kul att läsa! ;)

Seaward sa...

Ett exemplar sålt, trevligt! Du kommer att le när du läser ett stycke baserat på en äldre bloggundersökning som du kommenterade - just i rättan tid för en uppföljningsstudie.