Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 11 juli 2018

B I L D B Y L I N E
Det har väl med ovana semestervikarier att göra eller nåt... Nej alls inte, svenska medier har blivit allt galnare. Nu måste läsaren själv kunna analysera bilder noga för att veta vem som är vem. Ibland är journalisterna t.o.m. större än personen som artikeln sägs handla om. 

Smakprovet ovan är från dagens Expressen där den lägre bilden slår alla rekord. Ämnet är den fängslade, färgade journalisten David Isaak men på bild får man två blekansikten där den ena liknar Bruce Springsteen och den andra definitivt är chefredaktören Mattson. 

I undertexten hörs denna pistoldinglande brottsling, garanterad hyperateist, hyckla värre än t.o.m. DN-Wolodarski: "vi får be en bön för att påven lyckas bättre att få loss Isaak ur fängelset än vi korkade mediamänniskor". Så påven har blandat sig i den här skandalen, där någon svensk tidning under år hade en cynisk tidräknare som i realtid visade hur många år och dagar Isaak varit fängslad. (Tacky är bara förnamnet!)  Men inte heller påven syns i bildmontaget som härmed utnämns till det sämsta som setts i svenska medier. Och då har mycket svårläst och diffust passerat revy...

4 kommentarer:

 1. Det såg så absurt ut att jag var tvungen att gå in på Expressen och kolla. Det visar sig vara Mattssons blogg inslaget kommer ifrån, så där har vi förklaringen till exponeringen av honom. Men att presentera påvens välsignelse som en nyhet... det visar sig vara fyra år sen påven uttalade sig om Isaak. Då i samband med att bl a Expressen uppvaktade honom i frågan. Han syns i bakgrunden, på bild från det tillfället. Och Bruce Springsteen m fl kändisar skrev vid samma tid under ett upprop, därav exponeringen av honom.
  Att detta dras upp nu beror på att påven i en bön yttrat sig hoppfullt om ljusningen i kontakterna mellan Etiopien och Eritrea. Och då passar alltså Mattsson på att dra växlar på den fyra år gamla audiensen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bakgrunden till Expressens kuriösa bildval. En rockidol beräknas cyniskt dra fler klick än bild på påven eller den färgade journalisten själv...

   Du lutar åt Mattsson, men fyra år gamla nyheter låter i mina öron lite som en sommarvikarie. (Kan han ha en spökskrivare under semestern?)

   Den 10 juli hade DN en ledare som var fabulöst uselt rubriksatt och då tänkte jag "sommarvikarie". På förstasidan förytligades demokratin:

   "Pervers logik när våldskapitalet släpps in" och så den horribla undertexten: "Nazisterna tog över demokratins marknadsplats" (Almedalsvecken).

   Möjligen är det väldigt smart med syftningen på Almedalen som just bara en marknad. Men när man klickar hade rubriksättaren ändrat vinkel och nu hette det: "Nazisterna får inte tillåtas ta över demokratins festplats".

   "Festplats"? Två sådana här vändningar kring frågan om demokrati får det att verka som om DN inte tar ämnet demokrati på särskilt stort allvar.

   Alternativt med rätta hånar Almedalen för vad det blivit. Men varför då gnälla över stökiga nazister. Drängar finns på alla "marknads- och festplatser"?

   Det fick mig att tänka att detta var någon (sommarvikarie?) så hungrig på att hitta en fyndig rubrik att helhetsintrycket inte ägnades en tanke...

   Radera
  2. Mattssons blogginlägg är från i förrgår. (Vem som än skrev det.) Men det kan ju vara någon sommarvikarie som har satt det på förstasidan och plockat fram bilden på Springsteen, som inte finns i blogginlägget.

   Radera
  3. Med "fyra år gamla" syftar jag inte på publiceringsdagen utan på att en sommarvikarie kanske inte lever i nyhetsflödet och misstar gamla nyheter för nya... Mattsson har visserligen en kombination av Jungfru med Stenbock, en känt långsint kombination som skulle kunna ge en snarlik tendens att inte vilja släppa gamla käpphästar (Stenbocken är nog zodiakens mest konservativa tecken och därför passande nog kopplat till makt/stat som ska stå oberörd inför tillfälliga nycker...)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.