Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 april 2018

The carnage that is Carnegie


Finansmänniskornas morgontidning SvD avlossar en helsida man måste inspektera innan man får gå vidare till den gamla "Ettan", den verkliga tidningen.

I linje med den kinesiska krigsfilosofens rekommendation att hålla vännerna nära men fienderna ännu närmare, läser jag igenom vad finanskapitalisten Carnegie nu har att säga. 

Det var tamejfan den sämsta corporate bullshit jag sett på år och dag

En liten fundering över texten är på sin plats.

Redan i rubriken ser man kapitalismen likt en cancer äta upp och förstöra begreppet "sustainability" - hållbarhet - som fram tills den här annonsen har syftat på  ekologiskt hållbara mänskliga beteenden eller produkter som inte tippar naturens känsliga balans över ända.

För den här investeringsbanken handlar det inte alls om miljön utan på inställsamt och genuint lögnaktigt sökta blidka de sosseaktiga tankemönster som t.o.m. en bank i Sverige måste anpassa sig till. Således försöker copywritern trycka rätt knappar genom att tala om statens skatteintäkter (glädjer Anderssonskan!) och "välfärd". Man blir spyfärdig redan här eftersom man vet exakt vad Eliten egentligen tycker om de gamla socialdemokratiska specialiteterna välfärd och jämlikhet. 

Nuförtiden ägnar sig alla åt överträdelser av just det påbud som på Moses lagtavlor förbjöd folk att "ta heliga kor (eller namn) med en klackspark". För blasfemi mot Moses lag gällde dödsstraff hos den grupp som fostrade Jesus, Dödahavsrullarnas författare esséersamfundet (ett tidigt och lyckosamt experiment i egendomsgemenskap, dvs. kommunism).

Men redan innan bankens text nått sitt brott mot Moses/Guds budord har man i öppningsanförandet lyckats med ett stycke historieförfalskning eller åtminstone vilseledande snuttifiering. Tanke och pengar ska tillsammans "genom historien" ha hållit ihop som "slitstarka byggare". Men så är det naturligtvis inte. Människan ser ibland tidevarv utan svarta får som roffar åt sig och ackumulerar rikedom vilken sedan rullas över till avkomman så att privilegierade dynastier uppstår. 

Människan har hunnit med flera samhällsformer och de mer lyckade byggde inte alls på ett frälse som hade till uppgift att bara berika sig och sedan nådigt pytsa ut till dem med starka tankar! Banken beskriver bara - och dessutom skönmålande - den sista och sorgliga delen av mänsklighetens fall från en tidigare "gyllene tidsålder".

Nu tror sig banken sitta säkert i sin oseriositet eftersom de med "tankar" i Sverige samtidigt saknar bildning och historisk medvetenhet. Det är nog lättare att ljuga folk fulla i Sverige än t.o.m. i många u-länder där folk kanhända inte har läst in sig på detaljerna men väl med egna ögon ser de stora dragen av de vita rovdjurens härjningar. Även enkelt folk ser, som någon sångare uttryckte saken, "Satans form".

Bankvärlden kan vara den lilla och onda svenska elit som åtminstone en bit in i 1900-talet behöll bildningen för sig själv, men lät sosseriets "må arbete vara svenskens religion" breda ut sig under årtionde efter årtionde tills folket inavlats till den grad att de inte efterfrågar något mer än en arbetsplats för att slippa få gå från hus och hem. 

Rovkapitalisten och staten har fullständigt förödmjukat detta folk, vilket inte minst visade sig i rapporten nyligen att svenskarna som slitit i hela sitt liv slutar som Skandinaviens fattigaste pensionärer och näranog Europas fattigaste åldringar. Mot detta faktum väger Anderssonskans bröstande sig över statens överflödande kassakistor lätt.

Annonsens slutknorr är ett under av obskurantism och otydliga bakåtsyftningar: "Tillsammans skapar de en rikedom, som är långt större än deras enskilda belöning".

Klicka upp bilden ovan till läsbarhet och reflektera över slutmeningen. Vilka syftar "de" på och "deras"? Det ser ut som meningen är en dimridå förutom att den söker bagatellisera rovkapitalisternas ohemula sätt att profitera på allt och allt. Vem tror uppriktigt att Carnegie sätter samhällsnyttan över deras egen belöning, dessa avgrundsdemoner som lever på att låta pengar tjäna in deras pengar och ytterligare fjärma Eliten från de värden som de redan med satanisk skenhelighet sökt visa sig angelägna om. 

Men den som läser noga ser att ordet svenskarna uppskattar mest, jämlikhet, inte finns med. Carnegie adresserar till höga politiker och räknenissar som Magdalena Andersson, sådana som älskar närheten till "förmögenheter" och "skatteintäkter". 

Annonsen är ett enda frieri till staten och man kan verkligen undra varför. Har inte redan sången skrivits om att staten och kapitalet sitter i samma båt? Vad är poängen med denna fursteslickande (från en furste till en annan!) och värdelösa copy?

Någon finanspolitiskt kunnig kanske se det yttersta syfte jag missar...



Tillägg




En principskiss iordningställd 2013 till något inlägg. De bruna husen är ARTHA-husen, resurshusen. Sanskritordet "artha" ses i engelskans "artisan", hantverkare (ålderdomligt: "konstfärdighet"). I takt med en allt mörkare och demonisk tidsanda har saker kommit att handla mer om pengar än det faktiska arbetet...

Skissen påminner om vad finansbanken ägnar sig åt i sin annons. Detta är materialismens låga värld, bara en fjärdedel av den fyrvåningsmodell som astrologin är medveten om och som goda samhällen i dess helhet söker representera. Sverige har ingenting annat än JORD för sin befolkning och så tankekraftens LUFT som Eliten behåller för sig själv.

Då jag noterade hur den sene nyplatoniska filosofen Proclus med sin hysteriskt systematiska inriktning föddes enbart under Jord och Luft och därmed perfekt passade in på bloggens rubrik "rationalismen", hade jag ännu inte upptäckt den store brittiske platonisten Thomas Taylors (1758-1835) kritik av Proclus elaborata taxonomier (väl jämförbara med Carl von Linnés futila försök att mäta och kontrollera via systematik enbart den låga materiella naturen). 

Taylor är återhållsam i sitt förord till Proclus diskussion av Platons teologi men man märker att han tycker Proclus rationalism är futtig jämfört med den väldige föregångaren... Men då är ändå Proclus hästlängder före den svenske teknokrat som nyligen förespråkade att man ska bygga Sverige utifrån lönsamhet för företagen och därmed ge dem rätten att sparka folk hur som helst. Det finns påfallande likheter mellan hans och Proclus horoskop, men jag kan inte tänka mig en lika fördelaktig ascendent för teknokraten som den Proclus föddes med...

De tre brunfärgade "resurshusen" är allt vad livet i Sverige handlar om, och i denna plan för att degradera den levande människan ingår 1/ Oxen - att betrakta alla medborgare som dragdjur och slitoxar 2/ Jungfrun - åkerbrukarna som födde idén om PROFIT och en skörd som ger mångfaldigt mer än mödan med att så. Här hittar vi låga avskum som tillämpar eller lovsjunger Carnegies affärsmodell. De ger ut lite och hoppas få så mycket mer tillbaka. Visst finansiering är alltid en risk, men de har säkert lärt sig att satsa på vinnande prostituerade.

Intressant med 3/ Stenbocken, resursernas härskare är att detta i vissa historiska skeden varit Staten och i andra den landägande Adeln. I kommunismens världsbild tillhör resurserna alla. Den hinduiska astrologin bygger på full medvetenhet om hela systemet och ser den oförlösta, materialistiska och helt världsliga människan som en litet och sorgligt avsnört missfoster, inte längre medlem av det mänskliga brödra- och systraskapet utan någon slags gnagare som ligger i för att samla så många ekollon i sitt eget bo som möjlighet. Man kan se med medlidande på dessa antisociala råttor (som likväl breder ut sig i samhället som en uniform brun massa i vår tid.). Men medlidandet kommer av sig när man inser hur de skadar hela mänskligheten i denna historiska fas då deras världsbild (ateistisk materialism och individualism) är dagordningen.

Men medan Oxens naturliga 2a hus är neutralt, Jungfruns 6e profitsökande indikerar olyckan som ligger i den individuella profitmentaliteten och inviterar "fiendskap" (t.ex mellan de som har och de som inte har), avviker intressant nog Stenbockens 10e hus en smula. Hinduerna kallar detta hus (och några till): UPACHAYA, ett livsområde som kan "förbättras". Underförtsått är materialismens kulmination i Stenbocken - den stora Ägaren - inte en fördelaktig avslutning på den lägsta av trianglarna, här finns mer att göra! 

Det är här kommunismen kommer in, där enskilt ägande har upphävts i en civilisation och ersatts av "allt gott åt alla" och en kreativt uppmuntrande frihet från den dödliga och sjukdomsalstrande konkurrensen och kapitalförstöringen som ligger i kapitalismens själva väsen. 

I ett framtida automatiserat nolltillväxtsamhälle återstår ännu en liten mängd uppgifter som ännu måste göras manuellt och dessa kan hela befolkningen turas om att utföra. I övrigt är var och en fri att inom ramen för den övergripande ekonomin odla sina egna kreativa särdrag. Fenomenala uppfinningar till människans bästa kommer att följa när västcivilisationen "förbättrat" sin ekonomiska grundplan eller helt rasat sönder i oförmågan att detronisera dagens finanshajar och rovkapitalister... Carnegie banks reklamtext är i själva verkar inte bara suspekt i sitt bakåtblickande utan snart också helt otidsenlig. Hela deras grundperspektiv motsvaras av astrologins Jordelementet och bara i det efterblivna Sverige skulle det ens vara någon idé att publicera denna smörja...


Inga kommentarer: