Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 april 2018

Look-alike: Miss Universum 1984 och kändishustrun



Blake Lively och Yvonne Ryding

Ju fler gamla bilder man betraktar desto mer lika blir Yvonne Ryding och celebriteten Blake Lively, mest känd för att vara gift med småslemmige skådisen Ryan Reynolds. 

Åter är astrologin gäckande "nästan där": svenskans Måne i härskarläge i Kräftan matchar amerikanskans Kräftascendent - men inte gradexakta. Hon har också sin "mini-sol" Mars i Lejonets första grad medan amerikanskan föddes under det mest spektakulärt karismatiska Lejon jag någonsin sett. Nymåne i Lejonet och Solen, Mars och Venus i gradexakt konjunktion, men återigen inga gradexakta överlappningar mellan horoskopen! 

I fallet Lively kan man verkligen tala om animal karisma om vore det inte för att iskalla Saturnus kyler ner stelliet i Lejonet genom sin långa konservativa 270-gradersaspekt.



Den yngre Blake Lively placerad i inre kretsen så att
hennes kända Kräftascendent hamnar kl 9 i dubbelkartan

Livelys Kräftascendent anknyter till mat och matsmältning och den massiva kraften från Lejonet väljer via 2a huset för mat och pengar en ovanligt primitiv kanal för sin enorma energi. Och minsann, det lilla Astrodatabank har att berätta om den här "celebritetshemmafrun" är att hon är en matfantast och älskar både Martha Stewart och kocken Nigella Lawson!

Är det möjligt att även Saturnus har en inverkan på utseendelikheten? Båda kvinnorna antingen Sol eller Måne strypt eller kontrollerad av Saturnus. vilket ger båda en lätt timiditet eller dröjsamhet i utagerande respektive reaktivitet. Mer uppenbart i fallet Blake Lively eftersom Solen i Lejonet drar så starkt framåt och ut mot dramatiska utspel, medan svenskan i vilket fall är en introvert och reserverad Sol-Skorpion. Hon ser faktiskt ofta lite tillknäppt och nästan rädd ut för kameraögat. Jag misstänker därför att amerikanskan känner starkare slitningar mellan det exhibitionistiska Lejonet och den kontrollerade och återhållsamma Saturnus...

Rydings klockslag är okänt men hennes vinst i Miss Universum-tävlingen passar perfekt med en solascendent i Skorpionen (Solen = livets stora begivenheter, Månen = månadens vardagslunk) eftersom sexual- och energiplaneten Mars då blir en verksam välgörare och därmed funkar väl ihop med "kungamakaren" Regulus! Jag försökte använda en "hjärter dam" för kvinnliga horoskop men det rimmade så illa med den antika symboliken där Regulus i Lejonet är en helt och hållet maskulin symbolik. Man får tänka sig att Miss Universum motsvarar "kungen av kvinnlig skönhet och godhet" - hela spektaklet påminner som en utspädd version av Platons gudomlighet: Det Ena, Det Sköna, Det Goda. Också Blake Lively har en släng av Regulus välsignelse (via Sol, Mars, Venus alla i 9e graden) och hon om någon borde i så fall ha vunnit tävlingen (om hon ställt upp).

Den enda film jag sett Blake Lively göra hade ett djupt och existentiellt tema. Hon spelade kvinnan som genom en naturens freakhändelse slutade åldras och tvingades isolera sig från omvärlden och periodvis gå under jorden och dyka upp under nytt taget namn. Hon förblev ju evig och vacker 29-åring medan alla i hennes omgivning åldrades. Det är inte svårt att se hur hon var född för att på detta grova filmiska sätt gestalta en subtilare fråga: problemet med att människan både är en evig andesjäl och samtidigt fallen ner i den föränderliga Naturen. (I en nyckelscen säger Harrison Ford som har förstått hennes djupa hemlighet: "Hon är OFÖRMÖGEN FÖRÄNDRING." 

Jag har tidigare föreslagit att varaktig skönhet eller åtminstone ungdomlighet följer när tidens herre (och konservatorn) Saturnus griper tag i Solen och "fryser ner den" - exakt som planeterna står på Blake Livelys himmel och dessutom på tydligast möjliga sätt eftersom Saturnus ockuperar bortruttnandets och dödens Skorpion medan Solen härskar i Lejonet och visar livet i dess fulla härlighet.

Inga kommentarer: