Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 19 mars 2018

Huvudhår och dagar räknade redan vid födelsen
(Benny Fredrikssons sista dagar på Jorden)

När meToo-orkanens väsnades som mest förra året blåste karriäristen Benny Fredriksson bort. Han skulle ha lett Stockholms Stadsteater utan en anstymmelse till sensibilitet. Jag hade redan i augusti 2016 kommenterat hans födelsehoroskop och gjorde därför inget tillägg. Då skrev jag: 

"De varnande tecknen ligger hopade över hela hans stjärnhimmel, men jag lämnar åt dem med 'ögon att se och öron att höra' att notera dem."

Och nu är han alltså hastigt död under utlandsresa med sin berömda hustru, sångerskan. Den "med ögon att se" har inga problem att urskilja de onda omen som tornat upp sig för Fredriksson redan i samband med meToo och avskedandet och även om SvD satt prenumerationslås på Lars Rings minnestext, är de första läsbara raderna allt den här bloggen behöver för att ställa ett någotsånär troligt horoskop för dödsdagen: "På lördagskvällen, kl 22.01, fick jag det första telefonsamtalet."


Sydney, Australien ligger f.n. 11 timmar före oss och man kan tänka sig att djungeltrummorna smattrar snabbt och effektivt inom den skvallriga kulturvärlden.  Om man sätter döden till cirka 22.00 på lördagskvällen lokal tid, är felet förmodligen inte särskilt stort. Särskilt inte när man ser hur Ödets sekundvisare så parvlat sig fram till en nymåne i förlossningens tecken Fiskarna. Detta omen på himlen betyder nu ingenting förrän det relateras till en födelsehimmel - här ritar jag i brist på Fredrikssons födelsetimma en solascendent och det passar bra eftersom Solen också är livskraften och vår aktiva levnadsväg. 

Plötslig död brukar innebära hjärtattack eller hjärnblödning och Solen indikerar hjärtat medan Mars representerar hjärnan. Det går inte att säga vilket som är det troliga eftersom transiterande Mars just attackerar Solen under en nymåne som brukar symbolisera "projektstarter". Månen är känd som en skuggig historia som indikerar den biologiska och låga sidan av en människa och därmed ofta beskrivs som en indikator för "slutet" på en cykel, eller "frågans upplösning". Vid en nymåne förenas två symboliker, en sluten cirkel och nystarten - kanske på en högre andlig existensnivå.

Det är ett tag sedan bloggen senast grabbade tag i ett dödsfall men någon kanske minns att de två stora ödespenslarna bör vara involverade i ett dödshoroskop. Det är de här, se Jupiter infärgad i grönt och Saturnus i det röda fältet. Saturnus är Döden och Gränsdragaren medan Jupiter brukar betraktas som den goda förlossaren, en stark Jupiter i horoskopet ger framgångslystnad, särskilt när den som här är kopplad till Benny Fredrikssons dagaktiva Sol. 

När det är dags att dö ger Jupiter en snabb förlossning från kroppshyddan och när Jupiter som här GRADEXAKT återvänt till sin startposition för femte gången samtidigt Tidens herre Saturnus - tillika Skördemannen - nu avverkat två fulla varv, då vet man att Ödet hade något inplanerat. MeToo-olyckan - som han själv lär ha uppfattat saken - avskedandet från hans livs karriärmål - att bli en storfräsare - var bara ett varsel för en större detronisering som låg i pipeline. Men Tiden var inte mogen 2017 men det var den nu i mars!

Se hur de två naturliga illgärningsmännen Saturnus och Mars f.n. slagit sig samman och glöm inte att Mars i mannens födelsehoroskop anses "fallen" och svag, kanske t.o.m. en korrumperad version av äkta manlighet i Kräftans tecken. (Det kanske var därför så många kvinnor protesterade mot Bennys härskarfasoner - svaga människor går till överdrift, människor med verklig makt vet hur man tyglar och använder den på bästa sätt.)

Det här är astrologi på avancerad nivå så till den tillfälliga kombinationen i Skytten mellan illgörarna och deras triggereffekt på den natala Solen/livskraften måste man också väga in transiternas disponent - illgörarna ägs i Skytten av Jupiter som INTE gynnar Sol-Tvillingarna i första! Här är Jupiter en verksam illgörare vilket antyder en människa som strebrade efter tom och ihålig celebritet! En klassresenär som ville bli någon, men i ett land som satt i system att fördumma befolkningen genom att undanhålla den både filosofi och religion så att den materialistiska strebertrippen är allt som återstår! 

Nu börjar det stå klart hur allvarlig de samtidiga Jupiter- och Saturnusreturerna är. Dessutom har gränsdragaren Saturnus natalt ett direktiv riktat mot Solen vilket gör de stora ödespenslarnas positioner enormt viktiga! Förvissa har Saturnus opposition mot Solen uttryckt sig som Fredrikssons talang som ledare/organisatör och som reglerare av hans solära och dramatiska livskraft. Men notera att han var "något" ostämd (trots hyllningar om hans utomordentliga skådespelarkvaliteter). Ostämdheten och bristen på gehör beror på att Saturnus står på ostadig grund - den disponeras från den uppsvullna och problematiska expansionsplaneten Jupiter. Tomma tunnor skramlar högst! Det är alltså detta tomma och uppblåsta skrytbygge som Ödet nu var redo att likt Disneys stygga varg pusta på så att huset kollapsade. Men här var det vargens hus som föll ihop och de utsatta tre små grisarna (folket på Stadsteatern) fick lite bättre arbetsförhållanden.

När man förstått hur intrikat bindningen mellan Jupiter och Saturnus är mellan den natala himlen och transiterna och att båda de två stora direkt verkar mot Fredrikssons Sol, är man redo att se "pricken över i", dvs Solens egen och normalt sett ganska odramatiska årliga resa genom zodiaken. Men givet de tyngre indikationerna var det den här gången förödande för Solen att träda in i Fiskarnas tecken och hamna på nåder av Jupiter, samtidigt som Mars från det andra jupiteriska tecknet attackerar Solen och dessutom via kombination med Saturnus agerar som "bärvåg" även för Dödens och Gränsdragarens restriktiva och omutbara besked. 

Sammantaget tror jag aldrig jag sett ett lika tajt dödshoroskop, men det kanske beror på att jag normalt inte sysslar med astrologins mer morbida sidogrenar. I antiken var detta kanske den viktigaste uppgiften av alla. För som alexandrianen Claudius Ptolemaios krasst påpekade: vad är poängen med att undersöka födelsehoroskopets potential om man inte först granskar horoskopinnehavarens livslängd? Vem vill ägna timmar eller dagar av analys åt en karta som antyder ett svårt tillverkningsfel från första början? Således innehåller Ptolemaios klassiska Tetrabiblos ett hysteriskt långt kapitel om hur man uppskattar livslängden. Jag har läst boken två gånger men hoppat över dessa komplexa metoder båda gångerna.

Frågan är om man inte kommer nästan lika långt med en sensibel analys av transiterna i relation till födelsehoroskopets "akilleshälar" (räkna med att det kan finnas ett antal). Frågan blir då om man inte har mer kreativa saker att göra i livet än att kvartalsvis gå igenom planetrörelserna för att se om slutet har kommit? Låt de döda begrava sina döda och lev det stora livet i medvetande! Räknenissar som Mikael Damberg och Anders Borg kommer aldrig att nå den frihet astrologins dolda filosofiska budskap håller fram. De är bara för "dem med ögon att se och öron att höra"

Benny Fredriksson var inte en ond människa, bara lite felstämd. På andra sidan kommer han ganska snabbt att hitta sig själv, att döma av Jupiters välsignelse av Solen. I världen fick den honom att som en underklassmänniska rusa efter prestige och inflytande, men när väl den smittsamma och onda materialismen lyfts bort, finns ändå goda ting att säga om den här kombinationen. Det var ändå god karma av en lite speciell sort att vara Benny Fredriksson under några glansfulla år.

*****

2 kommentarer:

  1. Stadsteatern har bekräftat att det var självmord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, den var otippad. Jupiters snabba avslut förvisso, men sparken från Stadsteatern fick alltså allt att rämna... Himlen ser ju faktiskt rätt definitivt ut, några timmar hit eller dit...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.