Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 6 mars 2018

Dellert
(Sortera under "luftens andar")Horoskopets luftburna och kreativa nivå passar exakt med den frispråkiga och chosefria Kerstin Dellert. Formalisten Saturnus "upphöjelse" i konstarternas Vågen hittar här ett oslagbart stöd i Venus som står placerad med välgångens Jupiter i sitt positiva härskarläge. Att Elisabeth Söderström vann vissa roller, enligt ett minnesinslag på P1, knyter jag till att Jupiter för Vågen är en verksam illgörare och en spräckare av bubblor, samtidigt som den alltid har något gott att ge. 

För Söderströms karta, se Musiken, själen och astrologin (från 2009 och därför kanske inte helt i linje med bloggens senare analyser).

Dellerts självmordsförsök vid någon tidpunkt vid livet (som jag inte kände till före radioinslaget) kan säkerligen knytas till det obehag de i princip färdiga själarna känner dödlighetens Vattenelement söker reducera det odödliga och andliga till "bara Natur", till förgänglighetens element. Här tillstöter två olika störningar mellan det rena Intellektet och den Vegetativa Själen, och framför allt kan man misstänka sinnelaget i Tvillingarna för en viss dubbelhet eftersom sinnet disponeras av en Merkurius som fallit ner i GENERATIONENS Skorpion.

I senantiken såg man med förakt på alstring eller generation och den längtan till det översinnliga har uppenbart färgad de traditioner om zodiaktecken som överlevt intill vår tid när en dekadent västkultur sökte göra alla 12 tecken till "feelgood"-emblem för att boosta ego med. Skorpionen är sexualitetens, dvs. generationens och det påföljande döendets tecken, och Dellert verkar ha tänkt fritt kring sin egen död av radioinslaget att döma.

Hos Dellert verkade snarare haft sex på hjärnan (gift och tände på alla cylindrar på en 18 år yngre manlig dansare). Och den fixeringen är en distinkt möjlighet via den andra "dissociationen", som drabbar just Skorpionen eftersom Mars i detta fall är "sublimerad" och verkar genom Luftelementet. Med detta uppenbart instabila bygge av två dissociationer staplade på varandra (jfr Lady Gaga) är det bäddat för en inre och kanske väldigt annorlunda människan än den yttre divan.

De sista styckena bygger på ett minnesfel - se påpekande i läsarkommentaren:

Jag minns en tidig flickvän som hade operasångerskans utflykt som astrologiförfattare på sin bokhylla. Det var naturligtvis en rätt banal bok, baserad på soltecknen och, givetvis, ur den urspårade västerländska traditionens perspektiv. Men att hon var nyfiken på både numerologi och astrologi påminner om att den här bloggaren också föddes med Solen i Vågen och Månen i Tvillingarna. 

Hinduisk astrologi hävdar att just den månplaceringen har en dragning mot filosofi (och besläktat "högre" sökande), och förklaringen torde väl vara att Tvillingarna bjuder Skytten på en viss spegling. Inte minst via deras naturliga hus där Skyttens 9e står för filosofi och religion och den lägre Tvillingarnas tredje intellektshus blir intresset av att skapa någon form av logisk framställning av det 9e och i sig knappt gripbara högre medvetandet...Tillägg 8 mars

Cecilia Hagen ger en knivskarp bekräftelse av den störning jag tyckte mig se i horoskopet till dödsmotivet:

"Hon höll på att skriva andra delen av sina memoarer, om att den skulle heta ”I väntan på räven” och att räven representerade döden i hennes liv. Om hon inte stängde dörren till hönshuset ordentligt om kvällen så vips, var han där." (Expr)

2 kommentarer:

 1. "operasångerskans utflykt som astrologiförfattare" - nu blandar du väl ihop Dellert med Sallert! Ulla Sallert alltså (f 27/3 1923 och verkar leva fortfarande).

  Men apropå Dellert så läste jag i en bok om spökerier på svenska teatrar att hon sa sig i något sammanhang, det var väl på nån teater, ha fått kontakt med och försökt hjälpa Lars Ekborgs ande som tydligen var vilsen. Så lite medial kanske hon var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustig namnsymmetri, så snarlika att ett gammalt minne blev opålitligt. Minns ett kvinnoansikte framifrån, över hela bokomslaget och beskuret så att ansiktet dominerade starkt. När du säger Sallert klarnar minnet, det var Sallert, som har ett helt annat ansiktsuttryck, mildare!

   Dellerts kombination av det registrerande inre sinnet (Månen) baserad på kommunikativa Merkurius i "ockulta" Skorpionen verkar som en kombination som kunde antyda den typen av förnimmelser med andra sidan. Tyvärr har jag nog inte tillräckligt många horoskop för synska för att skönja något...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.