Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 22 mars 2018

Är teknokratin ond eller god?

Vem älskar inte barnslig science fiction med tydliga hjältar och skurkar och smarta inlån från mytologin? Inte DN:s normalt så analytiska och arketypiskt sensitiva filmrecensent Kerstin Gezelius i vilket fall. Hon "ringer in" en remarkabelt slarvig recension av Pacific Rims uppföljare och i synnerhet det här stycket röjer hafsverket. Vad betyder det?
Vad piloterna försvarar är människokroppen och Protagoras numer från alla håll ifrågasatta “människan är alltings mått”. Kroppen är vad den är och behöver vad den behöver. Det är den “bakåtsträvan” (människan vill inte bara konsumera och hålla sig i trim utan göra nåt), som reaktionära krafter har blivit så skickliga på att rikta sig till och som liberalismen och vänstern fortsätter att förlöjliga.
Red ut den logiken i den smockan mot (vad det verkar) liberaler och vänstern, den som orkar. 

Eftersom jag helhjärtat kritiserat Protagoras "teorem" men i övrigt inte sett den användas alls i medierna, börjar jag undra om Gezelius ägnar sig åt desinformation som så många andra skribenter i den borgerliga pressen som också vill vara med och stärka sin sidas politiska berättelse. Styckets ogenomtränglighet gör det svårt att veta säkert.

Jag gör en detaljerad googling och vill se enbart svenska webbplatser och svenska språket och hela Protagoras devis:
 
https://www.google.se/search?hl=en-SE&as_q=&as_epq=m%C3%A4nniskan+%C3%A4r+alltings+m%C3%A5tt&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=lang_sv&cr=countrySE&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=

De första tio sidorna svenska träffar ger inte en antydan av det Gezelius beskriver! Lite besviken blir jag att inte Sideriska siktet dyker upp, trots att jag passar exakt in på Gezelius bakom ordförvirringen förmodade kritik mot dem som ifrågasätter Protagoras sekulärt humanistiska floskel. 

Jag gör därför en specialsökning på enbart den här bloggens adress och Google uppger nu 15 träffar trots att listan bara innehåller 11 länkade sidor:

https://www.google.se/search?hl=en&as_q=&as_epq=m%C3%A4nniskan+%C3%A4r+alltings+m%C3%A5tt&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=siderisk.blogspot.se&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=

Sist hamnar ett inlägg från november 2016 som händelsevis är högaktuellt alltsedan avslöjandet om Zuckerberg och Cambridge Analyticas manipulation av naiva användare av IT och sociala medier:
Kort sagt, satanisten eller ateisten är anhängare av de gamla förrädiska grekiska sofisterna som lärde ut förnumstigheter till Atens rika ynglingar och vars mest lysande villolärare, Protagoras, formulerade samma tanke i trossatsen, "människan är alltings mått". Fecesbooks grundare Zuckerberg var den senaste skit som i samband med presidentvalet värjde sig inför möjligheten att hans skötebarn faktiskt fungerar som en Gud, en yttersta tankeram för de arma små människor som burade in sig i detta socialt destruktiva it-system i stället för att leva stort och fritt i verkliga livet.

Hur kan SvD/Näringsliv avslöja näringslivets dynghögar som de gör?

Jag kan förstås inte bevisa något men misstänker att Kerstin Gezelius låtit den här bloggen förvrida hennes sinne så att hon uppfattar kritiken mot Protagoras komma från alla håll. 
 
Dessutom är jag rätt övertygad om att åtminstone några av dessa 11 inlägg har besökts oftare än de första tio träffsidorna med enbart svenska webbsidor som använt sig av Protagoras fras. Ändå syns inte Sideriska siktet på Google. 

Har bloggen hamnat på Googles svarta lista som en följd av dess återkommande kritik av teknokratin? Minns att jag kallade Google en "solipsistisk" diktator redan 2009 och påminde om det inlägget för inte så länge sedan. Google Sverige har säkerligen egna svarta listor. 

Hur det än är med den saken är det bra att amerikanska myndigheter äntligen fått upp ögonen för IT-fascismen! Hur ett nytt prästerskap skapat sig möjligheten att på egen hand styra och forma innehållet i huvudet på enorma människomassor. Lita aldrig på en Carl Bildt, ett tidigt exempel på en inhemsk, fartblind teknokrativurmare eller på dem som påstår att Innovation är den "enda vägen".... Det svenska närighetsministeriet tar t.ex. inget som helst ansvar för folkbildning eller folkets mentala sundhet. 

I det här landet är det tokgalen it-utveckling till varje pris som gäller. Sverige kommer att bli så korkat i jämförelsen med andra nationer att det är skrämmande. Alla vet exakt hur man sköter tusen och en appar men inte har en susning om att man blivit en fånge i Matrisen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.