Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 4 februari 2018

Hydran, monstret som skjuter ut två nya huvuden när man kapar ett

Det har gått några år sedan jag tog ett par skärmdumpar som visade vilken tunn liten sparv Dagens Nyheter var efter att man rensat bort alla annonser med en annonsblockerare. Sedan dess har konsumtionsindoktrineringsindustrin jobbat hårt. Idag avläser de största svenska tidningarna förekomsten av annonsblockerare i webbläsaren och det girigaste av tidningshusen, norska Schibsted, försöker helt tvinga gratisläsare till underkastelse inför reklamen då dessa har oförskämdheten att skala bort den SKIT som prenumeranter lärt sig leva med.

Aftonhoran var först och jag kommenterade då syrligt att det vore bättre att bara ge besökarna ett finger genom att visa en vit sida. Och tänka sig. Det tog bara några dagar innan den lösningen dök upp på horans systertidning, Schibsted-ägda SvD!

När jag strax ska visa hur man kommer förbi AB:s trakasserisystem, är det i full medvetenhet att svenska medier (men knappt några i befolkningen) läser den här bloggen. Räkna med att teknikernas feltänk kommer att vara fixat på några dagar. Men just nu finns det två sätt att läsa text utan att behöva se blippande och skrymmande annonsmaterial. Tipset gäller bara Windows med Firefox (den enda läsare jag använder).

1. Öppna ett PRIVAT FÖNSTER som var Firefox tanke för den som vill slippa den globala kapitalistmaffian som förföljer dig över hela världens sajter med annonser som du själv råkar ha inviterat genom att någon gång klicka på någon produkt. Det är en rejält sänkande upplevelse att få se en massa irrelevant svensk reklam när man är på en engelsk sajt i helt annat ämne. Jag har inte använt privata fönster tidigare, men kommer att börja nu.

Aftonhoran blockar AdBlock så uselt (eller djävulskt) att man får samma knäpp på näsan för installerad Adblock ÄVEN NÄR insticksprogrammet ÄR avknäppt för tidningen men surfningen sker genom privat fönster. Att AB inte ens tolererar det privata fönstret visar hur insyltat Schibsted är i den globala kapitalismen. Hydran är ett nät som infiltrerar vår lägre själ, den sinnesbundna begärssjäl som kan likställas med Vattenelementet (eller ännu bättre, Vatten i kombination med visuell Eld - att se och börja uppleva det irrationella begäret). 

2. Jag upptäckte nu att den som byggde Aftonhorans trakasseri var slapp i huvudet och inte testade konstruktionen tillräckligt väl. Folk är så enfaldiga att de alltid visar allt i helskärmsläge numera - som om de ville låta sig domineras av en Storebror med ett enda budskap över hela ytan. Undertecknad har gärna fyra-fem program igång samtidigt och växlar mellan olika uppgifter. Det har blivit en gammal vana att alltid ha små individuella fönster lagom stora för uppgiften och storleksjustera dem vid behov. 

När jag nu krymper bredden på Aftonhoran visar det sig att trakasserisystemet stänger av sig på en stationär dator när fönsterbredden krymper till 780 pixlar eller mindre!Men före den här upptäckten hade jag redan noterat att det vita blockeringsfönstret med de trevliga journalisterna var värdelöst. Bakgrunden suddas så att texten inte går att läsa. Men det finns inget som hindrar den finurlige att med musen markera artikeltexten bakom den vita rutan och kopiera över till valfri texteditor och sedan läsa det inte-längre-så-offentliga-textmaterialet.

All heder till Bonniers vars DN och Expressen som (än så länge) håller sig för god för den här sortens låga tilltag. Engelska The Guardian har också valt en mer ärbar väg, samma som svenska ETC. Via tydliga texter uppmanas läsaren att hjälpa till (crowd funding) om man gillar innehållet, men man trakasserar inte icke-betalarna, troligen för att båda tidningarna lutar lätt åt vänster och känner ett ansvar för att informera allmänheten. Om Bonniers bara ligger steget efter Schibsted eller faktiskt har en mindre närig inställning, återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.