Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 12 februari 2018

Finland, föredömetDen urbana medelklass som tillverkar tv för svenskarna sviker Public Service-uppdraget genom att bara exponera arbetarklassen i 5% av sändningarna trots att arbetare utgör 50% av Sveriges befolkning. Detta enligt två forskare i Expressen. Är det konstigt att man blir dum i huvudet av att absorbera svenska nyheter? De är helt sjukt vinklade för att passa den stor och självförljugen massas ogrundade fantasier om sin egen excellens och att de bor i och driver ett lyckorike på jorden! 

Sverige nämns inte längre som lysande föredöme någonstans. Istället ägnar brittiska The Guardian "miraklet" Finland flera artiklar. Landet som var en svältande rysk provins men nu är ett föredöme i världen i frågor om jämlikhet, trygga barn och DUGLIGA politiker. Säger den brittiska reportern på plats i Helsingfors:
Efter deras oberoende (från Ryssland, 1917) har nästan 30% av Finlands statsöverhuvuden varit universitetsprofessorer, inklusive hälften av landets tidiga statsministrar. "De formade vårt land som vi idag känner det", säger [sociologen] Riitta Jallinoja. "Men än viktigare, de skapade också en tillit till tanken att gemena man kan komma någonvart i livet, och en tilltro till utbildningsväsendet. Den historien har vi nu med oss."

Detta kan jämföras med de svenska borgarnas galna och världsunikt extremistiska ryska roulette-lek med en profitdriven skola som skapar skit till befolkning och en ännu värre framtid för landet än den som alla äldre sett ta form under flera årtionden under det att medelklassen och inte som i Finland, den intellektuella eliten, styrde landet mot ärbara mål. Finland står idag på en god grund medan svenskarna ägnat sig åt att riva sönder sitt samhälle.


Går det att se skillnaden i konstruktivitet i Finlands nationalhoroskop och den svenska karta som bloggen ägnat spaltmeter åt redan? Jag antecknade en gång kl. 15.00 för Finland men minns inte källan. När Astrotheme.fr har uppgiften 14.30 är det inte hela världen, vid båda klockslagen stiger Oxen i öster. Men fransmännens uppgift ser "fixad" ut som om någon ville att framgångsplaneten Jupiter just skulle stiga exakt i öster och slippa få in den i 12e huset för försakelser! För det ålderdomliga helhussystemet ligger Jupiter i första huset även klockan 15.00 eftersom tecken och hus i begynnelsen betraktades som en helhet. Ascendentgraden (här Oxens 26e grad) är bara en position inom huset. Det här är i vilket fall som helst ett intressant horoskop eftersom Jupiter ockuperar ett mycket viktigt hus, precis som i Sverigehoroskopet, men där den Stora Välgöraren - återigen precis som för Sverige - har funktionen av "verksam illgörare". 

Jag har ofta uppehållit mig vid Sveriges Sol + Jupiter i Vattenbäraren i 5e huset för ledarskap eller de lyckligt lottade, och har gång på gång konstaterat att detta inte är ett genuint budskap om folkets välstånd. Det är snarare en berättelse om ledarskapets privilegierade rikemansklubb. Finlands horoskop är i den meningen lyckligare lottat eftersom Jupiter lägger sig i första huset som tecknar "Finland rätt och slätt" istället för att lokalisera allt välstånd till ett hus som uppenbarligen inte angår alla svenskar. 

Därmed är det helt logiskt att Finlands framgångssaga bättre täcker in alla i landet än den svenska berättelsen som numera handlar om att ojämlikheten skenar unikt i Västeuropa och att de rika svenskarna skogstokigt söker berika sig på slutkonsumenternas bekostnad. El, banker, internet som plötsligt blev en källa till någras profit när folkmassorna lurades på smartfånar och deras dyra surftaxor. Från alla håll går Marknaden till storms mot den svenska befolkningen och söker göra dem skuldsatta och livegna. I Sverige försöker alla leka rikemansleken och det finns mycket korruption i nationalhoroskopet, särskild kopplat till "gemene man" (Månen, med dess disponent bunden i 8e huset för korruption och pengar man inte själv förfogar över - 8e speglar 2e husets "egna pengar".)

Finland har visserligen också ett antal dubiösa planetplacering - det finns inget sådant som ett perfekt horoskop- men på en avgörande punkt tycker jag mig se varför det är ett land som producerar mer gott åt sitt folk än svenska statsmän i säng med storföretag och marknad har lust med. Finlands båda naturliga välgörare gagnar visserligen arbetsoxen föga, inte ens Venus står på landets sida. Men precis som Kina är detta ett horoskop som domineras av Jupiters och Venus essentiellt goda vilja och någon kredd måste ändå ascendenthärskaren Venus få genom sin fenomenala placering i 9e huset för samvetets röst - dvs. Guds röst. Landets Venus försöker åtminstone skapa välstånd i just Jordelementet och Jord är många gånger behagligare att skåda än den inbilska Luft som så dominerar svenskarna fr.o.m. medelklassen och uppåt enligt vår karta.

Att finländarna är stolta över sin skola, och har haft vett att sätta bildade politiker i spetsen, syns tydligt i axeln mellan 3e och 9e husen, grundskola och högre utbildning. Ox-ascendenten har en föredömlig hjälpare i Saturnus som visserligen drar mot finsk melankoli i det tredje intellektuella huset men samtidigt indikerar att skolgång är ett ankare för den här nationen! Och ascendenthärskaren Venus i högre bildningens nionde, blir då grädden på moset.

Lustigt nog är Finlands soltecken extremt svagt men det bidrar också till att göra folket mer humana än de allt värre svenskarna. Solen står döende i väster - en svag världslig position för identitetsplaneten - och dessutom i döendets tecken Skorpionen. Men dess disponent - Mars - kämpar furiöst inifrån det fjärde huset för "folksjälen" för att bevisa sig ett stridbart Lejon - här ser man en signatur jag vacklat om den ska få kallas en "dramadrottning" men till sist bestämde mig för att det inte är samma Eld/Vatten-krig som t.ex. den gränslösa yvighet som uppstår när Väduren och Kräftan drabbar samman (se artisten Madonna). Finlands horoskop visar att jag hade rätt i min tvekan och i preciseringen att att Lejonet/Skorpionen är mycket mer sammanbitet än den yviga dramadrottningen. Denna typ av "sensationalistisk" urladdning mellan de antagonistiska elementen beskriver perfekt FINSK SISU! Lejon/Skorpion ger ett jävlaranamma som går djupt ner i själens rötter (fjärde huset tecknar inte bara de enskilda hushållen i ett nationalhoroskop utan också folksjälens djup). Det finns ett djupt lidande i denna horoskopindikation men också en stolthet, att värna sin nationella identitet (Solen) t.o.m. i svåra stunder. Detta har finnarna visat i krig.

Den karga och stretande Saturnus är en välgörare för Finland och som ägare till 9e huset må Venus visserligen vara liderlig men basen är sund. Och Saturnus bidrar därför till att stärka det 3e huset för elementär skolgång. Att ha depressiva Saturnus i Vatten brukar vara ett tecken på svaghet men Kräftan är passionerad till sin natur (Rajas guna - se Charlotte Kallas Kräfta!) och här ligger Saturnus disponent Månen i Lejonet i "sisu-kombinationen" med Solen som visar ett land och ett folk som vägrar vika ned sig, till och med när dödens Skorpion-Sol står vid solnedgångspunkten. Dessa är digra omen för ett land men uppenbarligen också tecken på en sådan sammanbitenhet att landet nu kallas mirakulöst i sin förmåga att ge medborgarna ett värdigt materiellt liv.

Gäller atma karaka-läran, indikationen om själens åtrå, även för ett nationalhoroskop? Jag vet faktiskt inte, har inte sett någon hinduisk åsikt om den saken. Det är hur som helst Mars i Lejonets 25e grad som är längst kommen och får denna roll. Vi är mitt inne i "sisu-konfigurationen" igen! Eftersom Mars är en naturlig olyckskälla och dessutom "verksam illgörare" för Ox-ascendenten vill det synas som om The Guardian hajpar landet. 

Denna Mars, involverad i ett "eldvatten-krig", är naturligtvis också den finska misären i deras folkhem, deras alkoholism! Men The Guardian gillar finnarna för deras anspråkslösa experiment med medborgarlön, så man får väl förstå att de enbart räknar upp allt det bra i den här artikelserien. Jag ser många, många problem i horoskopet, även om den goda viljan är mer framträdande på den anspråkslösa Jord-nivån, än Sverigehoroskopets hycklande överspel på den intellektuella Luft-nivån...Tillägg 180213

Den stenhårda mixen av Lejon/Skorpion i finländarnas horoskop kan också ses i ingressen till David Suhonens recension av Jörn Donners "Blod är tunnare än vatten" (Expr):
Jörn Donners nya roman är en kärlekshistoria och ett krigstillstånd.
Daniel Suhonen hyllar en viktig påminnelse om människans brutalitet.

Suhonens korta bokanmälan slutar med en kommentar som starkt påminner om hur illa jag tyckte det finländska horoskopet matchade The Guardians ensidiga solskensberättelse.
 

2 kommentarer:

 1. Suomen leijonat - de finska lejonen - heter finska ishockeylaget, med lejon på tröjorna. För all del en vanlig symbol för stridbarhet och inom heraldiken, men det är ju en poäng att tecknet spelar en viktig roll i deras horoskop också. Den finska sisun är inget påhitt! :-)
  Karga Saturnus: Vårt land är fattigt, skall så förbli, för den som guld begär, sjungs det i nationalsången. Man kanske kan se det i saturnus opposition mot venus i ett jordtecken, och även Ketu i andra. (Inget tillväxttänkande där inte :-) Men så skrevs den också i en annan tid.)
  Och det blodiga inbördeskriget som Donner skrivit om kan ju symboliseras av mars på folkets måne i 4:e hemhuset, och i attack mot själva solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nationalhoroskop verkar ofta resonera med de turbulenta tider vissa nationer föds i, ryska revolutionshoroskopet är ett annat sådant exempel. Dålig på historia var jag inte ens medveten om att finnarna utkämpat ett inbördeskrig så nära modern tid, men du pekar på precis rätt inre turbulens med tanke på hur historien strax artade sig...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.