Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 januari 2018

Projektioner på gott och ont
(Ben Affleck och Me Too)




Såg just i Aftonslöddret att även Ben Affleck, en skådis jag tycker är både trevlig och humoristisk, drogs in i MeToo-kampanjen förra hösten. Han ursäktade uppriktigt sitt framfusiga tafsande inför tv-kamerorna (!) på den då 21-åriga programvärden Hilarie Burton, 10 år yngre än honom själv. 

En googling lokaliserar en vid tiden rätt snygg men strikt och rätt konventionell ung kvinna, och en inte alls oäven look-alike till en föredetting till bloggaren, vid den tiden i ungefär samma ålder som Burton. När jag sedan upptäcker de astrologiska beröringspunkterna mellan dessa båda "par" kom jag att tänka på nyplatonismens insikt om själens projektioner långt innan den västerländska psykologin trodde sig ha upptäckt detsamma - själen nu för de flesta degraderad till "psyke" i någon biologistisk mening.

Anm. Biologi = studiet av och läran om det levande; biologism = sjuka människornas försök att skohorna ner alla fenomen inom ramen för en syn på livet som biokemiskt fenomen. Vänner av den filosofiska idealismen vet att Livet befinner sig på en helt annan nivå än nere i gyttjan där bara skuggor av verkligheten småputtrande ger sig tillkänna.

Bloggaren mötte sin (besvarade) förälskelse via Burton-snarlikhetens Mars-på-Vågascendenten vilken naturligtvis hittar sympati med hans Solen-i-Vågen i femte huset (1a och 5e husen har maximal harmoni med varandra). Vad som händer med Ben Affleck när han kommer på grabbnäveavstånd från Hilarie Burton är lite mer oklart, men blotta överlappningarna mellan deras kartor visar att en urladdning av något slag var närmast ofrånkomlig!



Varför jag spontant gillat Ben Affleck person stod plötsligt klart - hans kända födelsetid ger bloggarens egen Tvillingascendent och han har Venus nästan prick på bloggarens mottagliga och "informationskonsumerande" Mån-Tvilling. Och hade de varit homo skulle mixen av bloggarens Sol-Våg och Afflecks Mån-Våg närmast slutit avtalet! Men nu gällde det Affleck och Burton...

Och samma historia gäller även i det här fallet. Afflecks Venus faller pladask för hennes Rahu-förhöjda solenergi i Tvillingarna. Kvinnans ascendent är okänd men det räcker med Afflecks Tvilling-fysionomi för att veta att hon laddar upp hans Venus något oerhört! Mannen triggas av kvinnans energi att påbörja ett venusianskt förspel mitt inför kamerorna!

Att de båda har Månen Vågen tyder också på att Affleck helt motståndslöst flöt in i hennes "aura" och kom i samsvängning med henne.

Vad är nu detta för debil varelse att så helt tappa verklighetsuppfattningen och börja grabba efter programledare under sändning? Jo, Ben Affleck är Hollywoods egen Fredrik Reinfeldt, en svagsint människa som låter det irrationella begäret styra sitt varje steg och först därpå söker rationalisera och legitimera den borgerliga själviskheten. Båda dessa män har Solens driv placerat nere på Naturens nivå, i Vattentecknet Kräftan, och steget efter kommer Kräftans härskare Månen som försöker lyfta upp de irrationella ha-begären till Vågens luftiga och rationella nivå. Men eftersom irrationella begär styr handlingslivet avslöjar dessa människor sig i handling och sedan spelar Månens försök att vinkla om det skedda ingen större roll. 

Affleck tvingades lägga flera dagar på att desperat rentvå sig själv och påstod att han inte mindes händelsen men i vilket fall uppriktigt ursäktade sig för sitt dåliga handlande. Då hade han bara ett par dagar tidigare stämt in i feministsången och fördömt de oskick MeToo-rörelsen avslöjade. Tyvärr har jag sett hyckleri och spel för gallerierna gång på gång när både Kräftan och Vågen är samtidigt aktiva i horoskopet, och förklaringen till att den här kombinationen skapar en vek moralisk ryggrad ligger i tecknens symbolik: Vågen vill till varje pris framstå som fair och renhårig (men också attraktiv och amorös), Kräftan vill till varje pris skydda sitt och familjens trygghet. 

Kräftan är den mer primitiva instinkten och kapar därmed Vågens högre bestämmelse så att vi får just den här efterrationaliserande eller rent lögnaktiga tendens som tidningen ETC snart upptäckte under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Affleck må vara långrest, stilig och en f.d. kvinnornas favorit, men för mig krympte han just betydligt i insikten om att hans ursäkt sannolikt var klassiskt falskspel, en taktisk pudel för att rädda sig själv...

I en komisk biroll som pillertrillare i någon umbärlig film jag glömt namnet på, ser man exakt denna fluida anpassning till situationen. Som bartender som kan tillhandahålla alla slags piller råkar han ge huvudrollsinnehavaren fel vara med komiska förvecklingar som följd. Affleck som bartendern är filmen igenom en "shifty" kvicksand som ändrar sina utsagor för att passa det rådande läget. Horoskopet förklarar perfekt varför jag tyckte han var så extremt rolig i sitt subtila spel som dåsig flummare - han gick bara till sin egen klena verklighetsförankring där han fladdrar runt mellan fantasi och verklighet! 

Se på kartan en gång till: DUBBEL DISSOCIATION. Slagen bara av Lady Gaga med tre dissociationer mellan rationell Luft och dunkla Vatten! Att Affleck dessutom har en ömsesidig reception mellan intellektets Merkurius sjunken i Vatten och sedan Venus ÄGD av denna flummiga och känslomässiga Merkurius, kanske säger något om att den här mannen inte klarar av att vara en kvinna trogen... Hans dunkla begär rusar iväg med honom i varje ny social situation.

Hilarie Burton å andra sidan är fröken Prudentlig själv, en riktig skata ur perspektiv av en fri amor! Hon må agera som kvickt och förbindlig Tvilling (som är en av zodiakens okända älskare i både den högre och lägre meningen), men det här initiala budskapet om en fri handlingsmänniska dör i samma ögonblick man lokaliserar såväl Solens som Månens disponenter (Merkurius resp. Venus) i konservativa Oxen. Dessutom, ur den solära handlingsascendentens perspektiv, ligger disponenterna i 12e huset för världsliga förluster. Att sexualdriftens Mars dessutom ligger stenhård bojad av Saturnus i ett annat Jordtecken kyler ytterligare ner den här kvinnan. Gud nåde den som ens tittar uppskattande på henne! 

Långsinthet och vårdande av alla upplevda oförrätter är bara förnamnet när man sjunker ner i de permanentade traumanas element Jord och i synnerhet om Saturnus - den kroniska - är inbegripen. De fyra elementen skulle kanske kunna avslöja vilka som protesterat högst under MeToo-rörelsen, trots att de är väldigt generella i sina budskap... 

Värdet Merkurius (Tvillingarna) figurerar starkt i mötet mellan de här två skådespelarna, och det är väl typiskt att en googling lokaliserade en informationsrik artikel i en tidning jag aldrig hört namnet på tidigare, men som perfekt passar den här situationen: The Mercury News!

En kul detalj från slaskpressen är att Bianca Ingrosso - motsträvig Skorpion i sina attityder - naturligtvis går emot kvinnorna och tar männens parti i vad hon uppfattar som ett MeToo-drev. Det beror förstås på att hon ur intelligensens perspektiv (Solen) är felkopplad och urskillningslöst tar den svages parti oaktat de närmare omständigheter hennes inre i brinnande krig mellan Eld och Vatten inte förmår uppfatta i närmare detalj. 

Hon är en boren motvalskärring men ännu så ung att man upplever trotsen som charmig - lägg på några årtionden som "influencer" (som hon kallar sig) utan psykologisk mognad ... och du har dig en satkärring från helvetet! Men livets teater behöver alla typer, så varför inte?





*****


Tillägg


Bloggarens upplevelse av en 60-70-procentig look-alike-träff med en avlägsen föredetting vid åsynen av en ung Hilarie Burton, kan kanske förklaras med nedanstående överlappningar mellan horoskopen. (Not. På fotot är Burton gissningsvis några år äldre än Snarlikheten som fortsatte att se ut som en ung flicka flera år in i de tjugo.)

Burton: Sol/Rahu i Luft, spannet 16-20 Tvillingarna

Snarlikheten: Asc/Mars/Ketu i Luft, spannet 6-18 Vågen 


Här väger en gradexakt konjunktion mellan Ketu och Asc i artonde graden tyngst och lägger sig som en exakt mittpunkt mellan Burtons Sol och Rahu). Dessutom har snarlikheten Venus i sjuttonde graden Vattenbäraren för en gracefull harmoni mellan 1a kroppshuset och 5e huset för den själsliga identiteten.

Som en underton till dessa höga budskap i himmelsk Luft noteras sedan:

Burton: Merkurius/Venus-kombination i Jord, i Oxen samt Mars/Saturnus-konjunktion i Jord, Jungfrun.

Snarlikheten: Sol/Mån-konjunktion i Jord, Stenbocken

Jord modifierar enligt bloggarens förmenande genast läsningen av Luftelementet, som inte längre renodlat tecknar andemänniskan - den verkliga människan - utan nu drar ner mot hennes vaga avbild i stoftet. Luft blir nu snarare än andesjäl en metafor för den specifikt mänskliga förmågan att tänka och intellektualisera - något även den kroppsbefriade andemänniskan är kapabel till men då på ett sätt som får den jordiska människans smarthet att förblekna.

Även Snarlikheten har faktiskt (men inte helt ovanligt) Merkurius och Venus i samma tecken, men inte i Jord utan i Vattenbärarens Luft. Att identifiera några tiotal eller hundratal ansiktstyper och "gissa stjärntecken" utifrån sin egen erfarenhet är nog så kul, men förklaringen till look-alike-fenomenet ligger på en betydligt mer komplex nivå och involverar matematik och (enligt antydningar hos filosofen Platon) eukledisk plangeometri

Stereographic projection in 3D.svg
Projecting a sphere to a plane.


Stjärnhimlens verksamma kroppar tecknar en "blåkarta" för hur den jordiska instantieringen - kroppen - av de eviga principerna kommer att utgestalta sig. Men inför denna hårresande komplexitet uttänkt av en annan mänsklighet som tycka ha varit smartare än vi idag är, tackar bloggaren för sig och övergår till dagens övriga sysslor...

Inga kommentarer: