Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 januari 2018

Narcissisten Hanif Bali
(Politiker och Mörkrets kvalitet ... igen)

 I ... USA, de smutsiga politiska kampanjernas förlovade hemland, är längtan efter skuggorna en återkommande figur.  Expressen 180126

En diffus känsla ledde mig nyligen till en hypotes, att svenska politiker mer än genomsnittligt led av Mörkrets kvalitet, dvs. en positionshungrande men okunnig grundnatur. Men en kvantitativ studie gav inget stöd för hypotesen.

Detta är lustigt eftersom tanken gång på gång bekräftas när man läser hur politiska djur beskrivs i medierna. En rubrik i DN utlovar nytt ljus över attacken mot Twin Towers, men texten infriar inte det löftet, med ett undantag även om man själv måste dra den slutsatsen. 

https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-handlingar-satter-nytt-ljus-pa-11-september-attackerna/

När Bush Junior startade hämndkrig mot Afghanistan framställs hans försvarsminister Rumsfeld som ytterst okunnig trots att han redan haft samma position en gång tidigare, under president Ford. En kontroll av Rumsfelds horoskop visar samma storkors i Mörkrets kvalitet som jag ofta pekat på i samband med svenska politiker som Reinfeldt, Sahlin, Borg, Hägglund.

I samma tidning intervjuar Katrine Marcal involverade i en ny film om premiärministern Winston Churchill. I texten förekommer omdömet att han var en showig narcissist. Filmen innehåller en nyckelscen där Churchill måste åka tunnelbana och fråga "folket" om man ska kämpa mot Hitler eller inte, som om han var så fixerad att han inte förmådde göra en egen analys. Jag slår upp Churchill och hittar vad som kanske ändå är en variant på "dramadrottningen" även om jag tog tillbaka den benämningen på Sol i Skorpionen och Måne i Lejonet - båda tillhöriga Mörkrets kvalitet och därför en lättversion av storkorset. 

Intressant är att Churchill har den motsträviga Skorpion-Solen i 3e intellekts- och analyshuset i kombination med - hör och häpna! - Fredrik Reinfeldts plågsamt egocentriska ond-Mars-i-Jungfrun-i-första huset (bådas ascendenter är baserade på födelseklockslag). Det ger ytterst låga betyg på den intellektuella verksamheten hos båda eftersom Mars är en eld som tillhör Mörkrets kvalitet så att den skenbart ljusa placeringen i Jungfrun till syvende och sist ändå ger en rätt fixerad bas för en oerhört fixerad och mörk Skorpion-Sol. Mannen talade om sin "black dog" (depression) vilket antingen kan tillskrivas Saturnus eller Mörkrets kvalitet. Den f.d. offentliga personligheten Cissi Elwin brände ut sig och det var i anslutning till henne jag första gången kommenterade Tamas guna lite mer utförligt.

DN:s rubrik är rätt missvisande här också: "Brexit får myten om Churchill att frodas". Marcal nämner att det på kort tid kommit tre filmer som involverar Churchill, men det är ändå inte intervjuns kärnpunkt annat än att Marcal själv i textens slutspurt önskar styra in den mot kontrasten öppna EU versus isolationistiska England.

*****

När jag sedan övergår till SvD faller blicken på en text om den kontroversiella moderaten Hanif Bali - den tredje homosexuella i rubrikerna på två dygn. Den frekvensen - bara runt 3% har denna svåra identitetsstörning - säger något om de drabbades bekräftelsebehov och kanske också något om narcissismen som ett hot mot vår förmodade demokrati. (En läsare korrigerade bloggaren i hans missuppfattning baserad på Balis många utflippade pro-gay utspel.)

En narcissist är per definition oförmågan att sätta folket före sig själv! När jag kollar upp Hanif Bali visar sig HAN OCKSÅ FÖDD UNDER ETT STORKORS I MÖRKRETS KVALITET! I samband med de många märkliga yttranden Bali yttrat försvarar han sig undanglidande och elegant varje gång. Men är han en sådan klartänkt ljusängel som han söker presentera sig som?

Att Mörkret går på djupet i honom noterade bloggen redan 2011 i inlägget En arrogant moderat skit till med en, ser jag nu, ovårdad rubriksättning (mycket snarlik hur Bali själv formulerar sig). Olämplig inte för att inte nymoderaterna var marknadsliberala skitar utan för att det är dålig strategi om man nu händelsevis avsåg öppna ögonen på någon som låtit sig duperas av högerpolitiken.

Jag ritar om Balis sinnelagshoroskop från 2011 och ger kartan en solascendent för att betona den utagerande handlingsmänniskan, ledartypen:



En intellektuellt redbar människa skulle mycket väl kunna ta sig för pannan inför astrologins sätt att kvantifiera - att addera snarlika omen för att bygga ett "case" via multipel attestering. Jag suckade själv djupt när jag insåg att en central del av läran är så här primitiv. Men det verkligt sjuka är att metoden påfallande ofta stämmer så väl. Ett värre horoskop i fråga om omdöme och handlingskraft (Solen) än Balis går knappt att uppbringa, och mycket riktigt ifrågasätts nu hans omdöme efter att - själv invandrare - ha använt fulknep (en tio år gammal film) för att misstänkliggöra landets invandringspolitik.

Här hopar sig mörka omen i flera dimensioner. Inte bara bildar planeter ett storkors i Mörkrets kvalitet utan det har utifrån solascendenten dessutom lagt sig så att det verkar genom 3 av den indiska astrologins fyra dåliga hus, här det tredje för intellektualitet och trohet mot fakta, det sjätte för olyckor och fiendskap, samt det tolfte för förluster alternativt landsförvisning/exil. Inte undra på att han tappar omdömet när det kommer till invandringsfrågan!

Jag har sett andra exempel på Fiskarna med en starkt bidragande Jupiter där individerna verkar simma rätt sanslöst i olika stim och ta parti för de mest inopportuna åsiktsriktningar - har särskilt ett exempel där kvinnan som också likt Bali hade extrem betoning på Mörkrets och okunskapens kvalitet knappast gjorde sig några vänner på FB genom inlägg om invandrande våldtäktsmän som varken gav henne gillanden eller några nya vänförfrågningar. Hon var typiskt nog själv en rätt marginaliserad människa i samhället och typisk för den obildade svensk som faktiskt är beredd att låna Sverigedemokraterna ett öra...

Det leder i sin tur till frågan hur Hanif Balis soltecken Fiskarna alls kan vara klassificerat till Ljusets kvalitet (Sattva guna) som ju representerar medvetenhet eller instinkten att söka det goda. Sanningen är förmodligen den att t.o.m. nere i den sublunära sfären, nere i Vattendomänen finns det en ned- och en uppström så Fiskarna indikerar på ett emotionellt plan en beredskap att rena sig från den mörka psykiska slagg som föregående Vattentecken Skorpionen representerar och där den Passionerade (Rajas guna) Kräftan bara oscillerar likt ebb och flod mellan slutenhet och mörker och öppenhet och beredskap på näring av lite bättre sort. 

Som konsumtionsprincip och den fallna Naturens symbol når Kräftan aldrig Ljuset, Naturen är för evigt vad den är. Men Kräftans härskare Månen klassas som sattvisk, precis som Solen, så att den kan inhämta den rätta ljusbringande näringen från givaren, Solen. Enligt detta schema är det Luftelementet som representerar Övernaturen, vilket går igen i vårt svenska språkbruk där spöken ibland kallas andar, dvs. vind eller luft. Andevärlden som totalitet skildras av Vattenbäraren som också beskriver mänskligheten som helhet eftersom den ju består av en stor mängd jiva-atmas, levande själar förkroppsligade som människor. 

Djuren har också jiva-atmas men vek om alls någon förankring i den Rationella själen. Därför är Solen inte en unikt mänsklig faktor och dess härskarskap över Lejonet visar att människan ur en lägre betraktelse är ett djur av många. Men över djurnaturen är människan också delaktig i Övernaturen eller den Rationella Själen och det är här den essentiella Luftplaneten Saturnus blir intressant. Hur kan vår sanna identitet vara med Saturnus och denna planet ändå klassas som den Stora Illgöraren (Döden)? Jo helt enkelt för att döden är dålig ur det jordiska perspektivet men bra ur evighetens perspektiv, ur själens eget.

Hanif Bali har som motvikt till sin omedvetna styrning mot dårskap också en märklig placering i det 9e och mycket goda (sattviska) 9e huset för samvete. Här är just Saturnus - de dödas bästa vän men bordbornas baneman. Saturnus i Skorpionen anses en dålig placering eftersom både planet och tecken understryker den fallna Naturen och dess tendens att ruttna och dö. 

Att ha denna indikation i 9e huset för den gudomliga viljan är en förbryllande placering ur handlingsmänniskans perspektiv. Är Bali i lönndom en mordbenägen terrorist, en som gärna ser att en del dör som ett rimligt pris för att de egna idiosynkratiska åsikterna ska fortsätta gälla? Eftersom en solascendent nu är spekulativ och inte säkert gäller individen själv, tänker jag inte fundera mer över huruvida denna homosexuella politiker är helt spritt språngande korrupt i psyke och själ. Solen/Jupiter i Fiskarna säger dock att han söker där nere i de mörka vattnen, söker något att hålla fast vid och stå för. Människor med dessa födelseomen borde kanske inte bli politiker. De är inte vuxna själar ännu, de står ännu i Vattenelementets plantskola.

3 kommentarer:

Havsörnen sa...

Hanif Bali är dock inte homosexuell.

Havsörnen sa...

Aha, du menar att han tillhör garderobshomosarna med anledning av bl a storkorset i Tamas guna?

Seaward sa...

Nej, jag avsåg inget implicit det var bara en missuppfattning av mig utifrån diverse underliga uttalanden han gjort i det förflutna. Tack för påpekandet, jag stryker lite i texten...