Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 17 januari 2018

Mörkret i Samtiden

Den aktivismförespråkande tidningen Dagens ETC:s födelse under ett passionerat och ljust ögonblick i tiden (se horoskopkommentar) inspirerade en läsare att söka starten för dess motpol, Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden. Här är läsarens egen kommentar till sitt fynd:

Det visade sig att den startade samma år, men i maj. Av denna artikel...

https://www.dagensmedia.se/medier/tidskrifter/tt-i-konflikt-med-sd-efter-bara-tva-timmars-samarbete-6101120#conversion-751415718

...kan man sluta sig till att debuten skedde 28/5, men det blev tydligen fiasko direkt då TT satte sig på tvären och avslutade samarbetet redan efter två timmar.


Om man godtar 28/5 som födelsedag och tittar på aspekterna så vad ser man, om inte förutom en soloxe dessutom en måne konjunkt Algol. Som Åklagaren i den bibliska meningen började denna satan tydligen jävlas med utgivarna direkt...


Det framgår också att man hade svårt att rekrytera journalister och få ihop en redaktion. Det kanske inte är annat att vänta när disponenten Venus till råga på allt ligger en grad från Ketu. Men Merkurius ligger fint med Jupiter i Tvillingarna... Förutom Jupiter ligger Mars och Saturnus i samma tecken som i ETC-horoskopet.

Om man använder solascendent ligger både Venus/Ketu och Saturnus/Rahu i dåliga hus. Men mars i 5:e. Om man däremot går till det stigande tecknet vid midnatt blir det Skytten. Sol/Måne i 6:e, ja nog kan man säga att tidningen var sin egen värsta fiende, med tanke på TT-debaclet. Men välgöraren Mars hamnar i 10:e.

Om man gör samma med ETC:s horoskop hamnar förresten onda mars i 1:a och onda månen och Jupiter i 10:e...

Förutom att ligga invid Ketu angrips Venus också av sin disponent Mars. Turbulens och problematiskt hitta harmoni eller fungerande sociala relationer mellan tidning och omvärld...


*****

Ska bloggaren själv expandera på det sagda och tillägga något utifrån perspektiv av de grundläggande tre kvaliteterna, är det uppenbart att tidningen Samtiden drivs av Oxen ett av de fixerade eller Mörka tecknen, vilka påfallande ofta verkar dra mot socialkonservatism eller t.o.m. rent reaktionära attityder vilka mynnar ut i fascism och dyrkan av den starkes rätt. 

Mörkrets tecken saknar sökarljus och mest fascinerande är det att ljusbringaren Solen (Sattvas kvalitet) ensam härskar över Lejonet, ett av de mörka tecknen. Man förklaringen till detta arrangemang, tycks vara att Solen - andesjälen! - i Lejonet har en förträfflig möjlighet att kasta ljus och förståelse över den animala delen av människovarelsen och till att lära sig kontrollera vilddjurets käftar, precis som det gamla Tarot-motivet tecknar:Ett sätt att förstå "olyckans tecken" Jungfrun (naturligen knuten till 6e olyckshuset) är att den är offret för Pappa Staten (10e/Stenbocken) när överheten, som så ofta sker, blir maktfullkomlig och börjar se medborgarna som små kugghjul och slavar, bara nummer i sitt system och födda enbart för att tjäna Thomas Hobbes monstrum Leviatan (jag har använt ett liknande havsmonster, Hydran, för att beskriva rovkapitalismen som ju som bekant sitter i samma båt som Staten).

Ska man jämföra tidningen Samtiden med ETC väljer jag peka på hur olika solascendenterna uppfattar maktplaneten Saturnus: framtidssäkrande ETC har en perfekt synergi mellan Solen i Stenbocken och en upphöjt idealistisk Saturnus i 10e makthuset. För Samtiden står kverulansen som spön i backen. Visserligen är Saturnus en verksam välgörare även för Jordtecknet Oxen, men här hittar man den i 6e olyckshuset! Samtidigt är förmögenhets- och expansionsplaneten Jupiter en verksam illgörare för Oxen-i-första och placerad i 2a resurshuset ser man tydligt hur svårt tidningen har att växa till sig... Båda de stora ödespenslarna har tydliga förhinder.

Och sedan var det förstås Satans huvud (på arabiska "demonens huvud" men förlagan var judisk med ett möjligt första ursprung i babylonisk demonologi). Är det att undra på att denna planet för ett herrans liv i en islamofobisk tidning? SD-ledaren Jimmie Åkesson har ju också sin Oxe våldsamt aktiverad av denna antika "onda" stjärna som måhända fungerade som en synonym med tecknet eftersom bestialitet är så nära knuten till den för-psykologiska Oxen (intellektet gör entré först i nästa tecken, Tvillingarna). Förvisso är Merkurius i härskarläge en stark position och SD har genom åren knutit en del skarpa intellekt till sig, för att föra deras talan. Men en nymåne i Oxen, vilket gör Venus till en verksam illgörare (och dessutom i 12e förlusthuset) gör denna nymåne - projektstartens symbol - till ett knäckande ogynnsamt ögonblick att starta en tidning! 

Och det blir knappast bättre av att tursamma 5e kreativitetshuset - som i teorin ska motsvara Solens generositet, den sol som skiner över alla folk, huserar Mars. För Oxen blir upprorsmakaren en dubbel problemkälla, egoistisk och vrång till sin essens och för Oxen-i-första dessutom en verksam illgörare. I redan så kritiska Jungfrun får vi därför själva urtypen för en hackande eller rasistisk grundnatur som hittar fel i allt det som inte passar de egna definitionerna... Och vilka definitioner sedan! Sol-Oxen med en bortbränd reflektionsförmåga i den osynliggjorda Månen och med en "fallen" Venus i egocentriska Jungfrun som bas...

Men framför allt bör man kontrastera tidningen ETC:s suveränt konstruktiva Saturnus i Vågen med Samtidens uselt placerade dito i olyckans hus. ETC representerar gudomlig jämlikhet och en högre rättvisa som via Jord-tecknet i 1a huset indikerar tidningens utblick. SD:s blaska är ett haveri från första början, ett perverst språkrör för Den Ondes skeva perspektiv och med ett hat till den goda Saturnus-i-Vågen som här får spela rollen av Fienden och Olyckan. Sverigedemokraterna ÄR rasister och de ser inte att alla folk är jämlikar. Detta för att utblicken grundar sig i deras simpla Jord-perspektiv. 

Hela Saturnus upphöjelse i andevärldens Luft-medvetande är bara pärlor för svinen i detta fall. Luft antyder medvetenhet som ser rakt igenom den kroppsliga Jord-ytan och hittar mänsklighetens beröringspunkter oavsett hudfärg eller kultur - varelser som fastnat i Jordelementet tycks ha svårt att gå djupare in i ämnen...

I termer av de tre gunas är det med andra ord kombinationen av Passion och Mörker som driver det här horoskopet, dvs. tidningen ETC:s exakta motpol!

2 kommentarer:

  1. Kul att upphöjas till gästbloggare, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Råkade publicera utan kartbilden, men den är på plats nu. Det är jag som ska tacka eftersom kontrasten mellan tidningarna är så tacksamt påfallande.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.