Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 16 januari 2018

Kapitalisterna är samhällets destruktiva skikt

DN försöker reda ut varför "de bästa" är så nyckfulla och plötsligt pyser från företaget och tar sin genii, sin genialiska andenatur till en annan arbetsgivare. Att kapitalismen inte har långt kvar, hör man på den våldsamt låga tankegångarna hos dess anhängare. En amerikansk undersökning citeras och i vilken konstateras att det spelar stor roll för om en anställd lämnar företaget att han dessförinnan gått i sådana tankar! Briljant slutsats, begåvningsreserven!


Eftersom USA är svenskarnas förebild låter det just inte bättre här. En chef på Stockholms Handelshögskola citeras flitigt och ur hans mun kommer inget annat än tendentiös propaganda: i ond tro föreslår han att det är viktigare för en anställd att vara inkrökt och blind för allt utom sin egen plats i företaget och förstå sig själv som en kugge i detta maskineri. Glöm stora världen och vår vilja att bidra till att göra den bättre, enligt Andreas Werr.

Mannens uttalande är så häpnadsväckande aningslöst att jag tvingas uppsöka födelsedatumet för att förstå hur en låg genii skisseras ur det stora Ödets perspektiv. Det är inte förvånande att hitta organisations- och gränsdragningens Saturnus just i den redan i sig insnävade subjektivistiska Väduren (ego-principen). 


Redan den sjunde himmelens "fallna" placering förklarar Werrs förrädiska förmodande att människoanden låter sig nöjas med en subjektiv och möjligen helt ointressant förståelse av sin betydelse för det omedelbara sammanhanget, oavsett hur korrupt detta sammanhang, detta företag kan tänkas vara i valet av exportpartners (Telia, SAAB, etc, etc). Men upplägget låter som ett osmart barns och jag vet inte vilken på hugget yngling han hoppats kunna hjärntvätta.

Men hur ofta brukar Saturnus ensam dominera ett horoskop? Ofta står den för större strukturer som ligger i bakgrunden som bara indirekt påverkar individen. Byidioter lever hela sina liv utan att förstå just mycket mer än det som utspelar sig i den egna (påvra) föreställningens värld, i Saturnus motpol psykets Måne! 

Och här verkar faktiskt Månen kunna bidra till bristen på trovärdighet i lika hög grad som en degraderad Saturnus eller, för den delen, horoskopets remarkabla dragning åt Eld/Luft som vid akut Jord-brist ger ideologiska fanatiker. Här då en fanatiker inom de kapitalistiska leden med resultatet att han ägnar sig åt propaganda istället för vetande - jämför den helgalna vd:n för Svenskt Näringsliv, Carola Lemne, och alla hennes chockerande okunniga uttalanden i kombination med en kränkande hög månadslön - kränkande för alla de svenskar som faktiskt kan tänka och som värdesätter sanningsenlighet.

Varför det egna psyket kan vara ett läckande kärl beror på dess uppseendeväckande låga verkshöjd jämfört med övermåttat av kreativ hetluft (Eld och Vatten). Vilda idéer smids därovan men förmedlaren Månen varken förstår eller kan hantera högre realiteter.

Månen ligger i närighetens Vattenelement - dissociativt till dess disponent i rationella Luftelementet och det förklarar bedrägligheten i hans förmodande. Vattnets nivå korresponderar också med Handelshögskolan som fenomen och hela näringslivet. Krämarna står för människosläktets mest vanvettiga imitation av Naturen ur enbart ett av dess många perspektiv: "äta eller ätas" (Darwin). Den irrationella hungern för den blott "naturliga människan" ligger till grund för dagens rovkapitalism, vars existens och natur Andreas Werr inte "tror" den anställda är betjänt av att höra om eller låta sig motiveras av. Han vill att anställda stannar kvar i företag, oavsett hur svinig deras kultur är.

Jo, Hitler startade Andra världskriget när Saturnus vid ett tidigare tillfälle "fallit" till Vädurens (krigarens) nivå. Fick människor som Werr mer makt än de redan har skulle de lätt kunna starta ett nytt världskrig för att få den ondaste av alla handelsbranscher att blomstra: vapenhandeln. Och det är just det kriget svenska politikern nu söker pracka på svenskarna att det är nödvändigt att rusta för! Sällan har Sverige varit så bräddfylld av landsförrädare som i denna tid. Ryssen är inte farligare för svensken än man gör sig. 

Efter denna generande usla artikel rehabiliterar sig DN något genom en utmärkt krönika av Nathan Shachar, vars låter ungefär som den här bloggen gjort i  många år: det är inte materien, dumbom, det är människans genii (andeväsen) !!! Jämför krämaren Werrs ärthjärneperspektiv på det Existentiella Djup Nathan Shachar är medveten om, och tecknar. Även solen har dock sina fläckar, Schacher beskyller socialismen för dess brödföde-materialism men glömmer nämna att kapitalismen är lika förfallen.


Teknikalia

Tar man Solen som 1a huset uppvisar Andreas Werr ett synnerligen drivande 11e hus för ideal eller ideologi. Sol-Skyttens disponent Jupiter blir en verksam välgörare och befinner sig i just det 11e hus för tankar eller ting själen ännu inte äger men kan tänkas värdesätta. Werr är med andra ord en aspirant på stor förmögenhet. Dock noterade jag att han har en vänlig blick som jag sett i en annan person med samtidig och betydelsefull aktivering av Vågen och Fiskarna. Den kvinnan var vänlig och omtänksam men en praktfull mytoman och en av de mesta intrigmakerskor bloggaren mött. 

Handelsideologen Werr har, som sagt, en förrädisk dissociation just mellan Månen i pluralistiska Fiskarna (många vägar att gå, många aptitliga och frestande mål att testa) samtidigt som det låga Vattnet distorderar välgången i sociala handels- och partnertecknet Vågen. (Ja, kvinnan var en äktenskapsbryterska av rang!) Det verkar vara det här bedrägeriet som spegelvänds hos Werr när han tror de anställda är nöjda med att känna sin plats i företaget men vet så lite som möjligt om hur djävligt samma företag ter sig objektivt, utifrån.

Solen i 1a huset är ett spekulativt antagande för att kunna säga något om individens intelligens och handlingsnatur. Lika illa som ett slirigt Fisk-psyke inför en överordnade ideologiska schematiken är att den fallna Saturnus råkar landa i det solära 5e huset, där kontrollens planet verkligen inte hör hemma. Det femte är den fria kreativitetens, intelligensens och klarsynens sektor och att placera denna Censor i huset vittnar om det jag kallade "ond tro". Werr praktiserar det fulaste av alla slags ledarskap, han vitaliserar inte utan vanställer och hindrar intelligensen fri framfart genom att leda läsarens uppmärksamhet i fel riktning.  

Saturnus är Solens naturliga fiende och med Skytten i 1a huset blir den dessutom "dubbelt ond", utöver dess essentiellt onda natur blir den för Skytten, som är i världen för att representera expansionens princip Jupiter, en VERKSAM ILLGÖRARE. Som synes står de motsatta principerna och bekämpar varandra i horoskopet vilket bidrar till den lätt mentalt obalanserade och fanatiska glöd i blicken som flera foton på nätet avslöjar... 

Jag kom direkt att tänka på artisten David Byrne i yngre dagar, känd för att vara en lätt hispig excentriker. Inte som en dubbelgångare utan enbart "något" lätt avkrokat i blicken... En återblick på Byrnes karta avslöjar mycket riktigt samma överspänning mellan Väduren (jag) och Vågen (jag & du). Musikartisten har dock en välgörande förankring i Jord och den som börjar lyssna på hans texter hör snart en förintande skarp kritik mot det USA han föddes i men vars olater han inte står ut med. Här hörs problem med jag-upplevelsen och balansen (Vågen)! 

I vissa fall gör oppositionen gott, som när den bidrar till högintelligent musik. I andra fall, som hos Andreas Werr, är den bara instabil och kanhända en källa till en inskränkt ideologi som inte står Adolf Hitlers världshärskarambitioner efter. Den står för en passion som destabiliserar alla permanenta relationer och som närighetens folk kallar "kreativ destruktion" men som normala människor enbart anser vara destruktivitet. (Nya Karolinska ett praktexempel på marknadens "kreativa destruktion" - av skattemedel.) 

En tredje person med samma lätt "unhinged" blick och en överspänning mellan Väduren och Vågen är den i sin krafts dagar oförliknelige John Cleese. Jämför hans koleriska blick med Andreas Werr när denne stirrar till! Professor my ass! Som komiker i "dead pan"-traditionen hade Werr troligen blivit utmärkt, mycket Eld och Luft ger en sangvin och ofta smittsamt glad natur. Saturnus som en skitnödig propp i 5e kreativitetshuset kan skapa stor komik just genom att säga de mest besinningslöst dumma saker på gravallvar - precis som Werr gjorde i det uttalande jag redan återvänt till ett par gånger för mycket.


4 kommentarer:

 1. Så lustigt att läsa om oppositionen vågen-väduren strax efter att jag skrivit om nättidningen Samtiden... Det är nämligen så att orsaken till att jag öht fick reda på dess existens är att jag nyss läst en självbiografi av en person som är född under fullmåne i väduren, och som visar sig numera vara krönikör i 'tidningen'. Och inte nog med det - karln är dessutom ärkekapitalist, apropå inläggets tema! Det är den f d bankiren och finansmannen Olof Hedengren, född 22/10 1953 jag syftar på. Ärkekapitalist och bigott konservativ framgår redan av hans bok (skriver bigott för han kallar sig socialkonservativ och gudstroende men ett sunkigt leverne framkommer i skildringen). Och nu efter yrkeskarriären har han alltså börjat skriva i SD:s anda, bl a alarmistiska texter om faran med Islam, faran med vinstbegränsningar i välfärden osv.
  Sol- och måndisponenterna är i konjunktion i jungfrun, vilket gör att vädursmånen är under attack från sin disponent mars. Saturnus är dessutom inblandad i fullmånen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant karta... Tar man denne Hedengrens Sol som utgångspunkt är kampen formidabel mellan fienderna Sol och Saturnus samtidigt som Saturnus "upphöjdhet" i Vågen naggas i kanten av att Venus är fallen i Jungfrun, ett vinsthungrande tecken och än mer så tillsamans med Mars ("horkarlssignaturen") och därtill i det dålig 12e huset som tycks utöva sin inverkan ur det omedvetna (se dagsfärska inlägget om Raket-Madsen).

   Det här horoskopet sparar jag ner, om inte annat för att det är kul att se att egna födelsedagen 22/10 kan resultera i både det ena och det andra!

   Radera
  2. Ja, det kan vara stor skillnad :-) Och tittar man enbart på de tre kvaliteterna, som i horoskopet för ETC, ser man att det faktiskt, liksom där, inte finns något Tamas utan endast Rajas och Sattva. Men tittar man på helheten blir ju bilden en annan. (Dessutom kan ju ascendenten vara i Tamas. Jag leker t ex med tanken att den är i oxen. Sol/Saturnus då i fiendehuset, Månen i omedvetna 12:e och en ond jupiter i inkomsthuset - han förlorade sina pengar i finanskraschen 2008 då hans bankirfirma i Schweiz gick i konkurs.)

   Det är intressant att se att denna sol/saturnuskonjunktion gör sig märkbar i det han skriver: T ex kallar han svensk myndighetsutövning för 'kvävande' och säger sig ha ett stort frihetsbegär och att han inte låtit sig hunsas, och att han hellre går under med svärdet i hand än låter sig trampas på. Sina inre motsättningar har han alltså externaliserat - som så ofta sker.
   En annan talande detalj i boken är att hans motto är Non serviam, alltså 'jag tjänar inte'. Och så har han två viktiga planeter i tjänarens tecken! :-) Han han tagit det från poeten Gunnar Ekelöf, men är medveten om att det i Bibeln tillskrivs den fallna ängeln Lucifer. Därför understryker han att han tror på Gud och försöker undvika djävulens krafter. Men jag vet inte om han lyckats så bra. Han har ju i alla fall tjänat Mammon mer än Gud, som det verkar...

   Radera
  3. Han blir bara mer och mer fascinerande denne Hedengren. Likt John Cleese uppenbarligen en höggradig intelligens som likväl fransar ut och blir paradoxal när Passionen svallar. (Cleese hade Sol-Vågen opposit Saturnus i stället för konjunkt)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.