Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 7 januari 2018

Henry Thoreau, en skymt av lejonet AslanBra look-alike-faktor på Henry Thoreau och rockmusikern
Pete Townshend. Åtföljdes tyvärr inte av några spektakulära
likheter mellan männens horoskop.

En kulturskribent i AB, Ragnar Strömberg, tycks vilja mäta sina krafter med den amerikanska poeten och filosofen Henry Thoreau, vars komplexa tanke han återger i sista stycket och sedan skruvar in i sin egen kontext med ett så komplicerat resultat att jag tvingades titta på ordhavets interna struktur tre gånger innan ljuset gick upp. (Det är tidig morgon och bara första koppen kaffe...) 

Jag identifierar mig starkt med den motsträviga Thoreau och Strömberg anknyter Thoreaus "medelklasskritik" till dagens korttänkta borgare med samma rut & rot-hån den här bloggen (slappt) brukar repetera. Amerikanens hat mot profitjägare - särskild profitörerna på slavhanden - kan också jämföras med den här bloggens återkommande utfall mot kapitalismen och löneslaveriet.

Likheterna i förhållningssätt tvingar mig att leta rätt på Thoreaus horoskop för att se hur nära tvillingar vi egentligen är. Kartan fanns uppritad sedan många år, men jag har aldrig egentligen BETRAKTAT den förrän nu.


****  ****

Och visst finns kopplingarna till bloggaren till och med mer än jag först trodde. Asteriskerna markerar att den ursprungliga kartan av raderats pga. fel år. Även originaltexten har raderats. Här är den korrekta kartan, med provisorisk solascendent:


Thoreau föddes (korrekt) med en nymåne i Tvillingarna, och intellektets Merkurius hemma i i härskarläge. Varför bloggaren tyckte sig snappa Thoreaus vibbar blir med korrekt årtal ett solklart och gradexakt möte mellan den store författarens Merkurius i 10e graden och bloggarens ascendent där, tätt följd av den absorberande Månen i Tvillingarnas 12e grad.

En av de tidigaste (och få) tonårsdrömmar jag idag kan påminna mig kritiserade jag min framlidne fars bostadshysteri (inte olika slutknorren i AB-artikeln) och i drömmen passerar jag många rum med skilda innehåll i en byggnad. I ett rum har min husfixartokiga far lyckats bygga fast sig i rummet så att bl.a. en toastol och andra tingestar fullständigt blockerar hans väg ut ur rummet, tillbaka till fri mobilitet. Han har blivit fånge i sin egen kreation och inifrån rummet ber han mig hjälpa honom riva ner bråten och befria honom. Hans egen son är i drömmen stenhård och nekar med ett argument i stil med att det var hans eget bygge i världen, nu får han ta ansvar för dess konsekvenser! Jag kan inte svära på att jag inte börjat läsa om hinduism och buddhism vid den här tiden, så att drömmen illustrerar en tonårings förståelse av karmaläran.

Åtskilliga år senare fick jag nys om fars födelsetid som fanns nedtecknad - den enda från den generationen på fars eller mors sida med en känd födelsetid. Med den astrologi den här bloggen använder sitter framlidne far mycket riktigt fast med sin Sol i 12e isolerade "fängelsehuset" och dessutom i materialistiska och penningfixerade Oxen, ofattbart likt hur min dröm porträtterade honom. Drömmen var naturligtvis bara en skruvad bild som visade konsekvenserna av den livsföring jag redan som tonåring upplevde att han valt...

Bloggläsaren kan förstå mycket av min kapitalismkritik genom skymten av en fadersfigur besatt av det materiella som i hans fall blev ett fängelse. Tolfte huset indikerar SOM BÄST ett eget beslut att offra världen för att rädda sin själ (klosterliv), men huset har lika dåligt rykte som det 6e fiendehuset och 8e dödshuset...

*****Tillägg

Med åren har bloggaren börjat bearbeta inläggen medan själva skrivandet pågår. Webbläsaren visar att jag öppnade AB-sidan om Thoreau 6.48 (därav omnämnandet av morgonkaffe). Publiceringstidan 8.52 visar att det här långt ifrån var en trettiominuters furiös attack mot tangentbordet. Faktum är att jag efter att ha läst artikeln om Thoreau började skissa på en text som anknöt till satiren "Have with you to Saffron Walden" som jag tidigare kommenterat i samband med Shakespeares författarskap. 

Men den som styrde de skrivande händerna fann tydligen kopplingen "Walden" ytlig och otillräcklig. Någonstans ramlade den ursprungliga idén bort och det blev en ny tankegång baserad på Thoreaus antikapitalism! Ett riktigt val. I princip sekunden före trycket på publiceraknappen ändrade Någon rubriken så att den kom att inkludera C.S. Lewis nödtorftigt maskerade Lejonet av Juda - kristussymbolen Aslan, den totala antikapitalisten!

6 kommentarer:

 1. Jag läste en intressant artikel om Thoreau, vilket föranledde mig att läsa vidare om honom och kolla hans horoskop på astro.com. Så gick jag in här och kollade. Upptäckte då att kartan här ovan är felaktig eftersom han fått fel födelseår - 1812 i st f det korrekta 1817. Då faller kopplingen till lejonet. Inte heller kräftan fanns representerad i Thoreaus horoskop, däremot en desto starkare tvillingbetoning. Och en ytterst angripen jupiter med ketu i skorpionen. Ja, du får se själv...
  Dessutom är ju hans födelsetid högst osäker, den är tydligen bara rektifierad, och har RR DD.

  Vad beträffar Townshend så finns det flera överlappningar i det nya horoskopet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer nog att ha rättat halva den här bloggen innan dina dagar är över! :-) Det är helt klart astro.coms data jag använt utan att fästa avseende vid Dirty Data-varningen och dessutom knappat fel årtal. Med alla de förändringar som sker faller hela inläggets upplägg, så jag raderar det och begrundar Lejonets förhållande till DET LÅNGA ANSIKTET, som är en saturnisk specialitet...Både Tho och Tow har Saturnus i Luft men med en i praktiken okänd ascendent blev det inte kvar att orda om...

   Radera
  2. Hade Thoreau levt idag hade han säkert blivit bloggare... men på den tiden fick han nöja sig med att lägga ut texten i dagböcker. Ett större urval av de 39 tättskrivna häftena har nu översatts till svenska och enligt översättarens artikel om honom är dessa "hans viktigaste verk och gärning", som erbjuder glädjerika, fascinerande lässtunder. Men också en svårläst engelska, med "många meningar som vindlar sig fram med inskjutna bisatser" och en torr humor med ordvitsar. Folk starkt präglade av Tvillingarna gillar att lägga ut texten! :-)

   Radera
  3. Jag tror bestämd du sålt in de där dagböckerna! Fast jag väljer förstås engelska originalet utifrån hans nu gradexakta Merkurius vid min Tvillingascendent. Det du beskriver är mer än bara pratsamhet, det är Merkurius - hinduernas Buddhi (intellektet) som fröjdar sig i konsten att konstruera ett grammatiskt korrekt budskap. Språksmeder är lite av ordnördar och det gäller säkert Merkurius även i sitt primära härskarläge i Jungfrun!

   Radera
  4. Nej, jag lovar, det är inte jag som har fått äran att översätta Thoreau och inte heller känner jag översättaren eller någon på förlaget. Så det gör mig inget om du istället väljer det engelska originalet :-)

   Språksmed - ja, att översätta handlar om att vända och vrida på orden, och på bästa sätt konstruera formuleringar, och jag gillar det verkligen.

   Radera
  5. Det var inte bokstavligt utan en...vet inte ens vad det heter på svenska men kan engelska ordet: colloquialism, du övertygade mig att läser mer än bara OM människan. Det blev inte dagböckerna just nu utan en samling småskrifter med bl.a. Walden och Civil Olydnad, det senare svenska folket borde äga mer av. Ska bli spännande att se om han stramar till språket i sina publicerade texter...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.