Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 januari 2018

Författare och Saturnus - källa till koncentration eller kreativ hämsko?


Claudius Ptolemaios (2a årh.) talade om
den ringa men dock existerande
"astrologiska effekten"

Solen är ju femte husets naturliga signifikator och står för kreativitet, allt från den enkla prokreativa akten (barn) till oanade kreativa höjder som producerar närmast gudagivna gåvor till den sublunära världens människobarn.

Saturnus är tvärtom Solens naturliga fiende enligt hinduisk astrologi och bara bland nära bekanta har jag flera kvinnliga exempel på 1/ Saturnus i femte huset eller 2/ ett helt horoskop vävt kring den saturniska valören. 

Några exempel: Nymåne i Stenbocken baserad på Saturnus i 6e ohälso- och olyckshuset. Annat exempel: Sol-Jungfru i 12e försakelsens hus och Saturnus som ägare till femte kreativitets- och barnhuset och Saturnus fallen i Väduren, i opposition till modersrelaterade Månen exakt på en Vågascendent - alla dessa usla indikationer kan ha bidragit till ett kort liv, kvinnan dog av massiv hjärnblödning vid 44, och gränsdragaren Saturnus/Kronos i hjärnans/skallens tecken Väduren kan vara riskabel om ominat tar kontakt med den egna fysiska kroppen, vilket skedde här. 

Ett tredje exempel (och häpnadsväckande nog den tredje med Vågascendent ser jag nu): dålig Mars i 1a huset (precis som i första fallet men ett helt annat år), Saturnus äger åter 5e och står själv i Jungfrun i 12e för försakelser. Denna kvinna FÖDDES utan äggledare! Moderliga Solen-i-Kräftan "straffad" i 10e huset av huvudkapade Draksvansen/Ketu. Det går säkert att samla hundratalet fall och söka röda trådar i frågan om strypt kreativitet i formen av barnlöshet. Ett fjärde fall av kvinnlig barnlöshet hade Jungfruascendent med Saturnus som ägare till 5e och på plats i huset, varifrån den attackerade tvåsamhetens Venus via 270 grader. Den här kvinnans barnlöshet förklaras av lesbianism...

En läsarfråga om författarskap fick mig nyfiket att gå igenom alla för ögonblicket 10.005 personhoroskop taggade "writer". De 641 är i huvudsak yrkesförfattare men kan syssla med såväl skön- som facklitteratur och frågan är förstås om inte facklitteratur som sådan ska klassas som saturnisk i kontrast med den fria historieberättaren Solen! I så fall har följande test skurit ihop redan i upplägget... 

Men vad är kreativitet? (Har jag inte skrivit det här inlägget flera gånger tidigare?) Är inte Saturnus förmåga att organisera och hålla samman disparata trådar också en form av kreativitet? Går det ens att skriva en bok eller ett manus utan att använda sig av både Sol och Saturnus? Det har gått några år sedan jag senast använde termen "den kosmogoniska axeln", men det är just "världsskapande" den kreativa personen ägnar sig åt och Solen i härskarläge i Lejonet (motsvarande 5 kreativa huset) och Saturnus i härskarläge i Vattenbäraren (motsvarande 11e konceptuella eller ideala huset). 

Det är alltså med reservation jag letar igenom dels två olika kontrollgrupper med 1000 slumpalstrade datum vardera, och författargruppen. Jag tror helt enkelt inte riktigt på idén att Saturnus skulle förta Solens kreativa kraft genom någon aspekt. Det är möjligt att man måste ha födelseklockslag för alla 641 och studera deras "fertilitet" som i exemplen med de barnlösa kvinnorna, dvs. ha tillgång till horoskopens FAKTISKA femte kreativitetshus och eventuellt ytterligare bidragande indikationer...

Nåväl, testet är snart gjort eftersom Saturnus bara har fyra indiska aspekter (förutom den ömsesidiga receptionen, som jag hoppar över här):


1000 slumpdatum set A:

Solen och Saturnus samma tecken: 84
Solen och Saturnus opposita tecken: 80
Saturnus greppar soltecknet via sextil: 103
Saturnus greppar soltecknet via trekvartsvarv: 74

341/4 = genomsnitt 85 eller 8,5% av datasetet

1000 slumpdatum set B:

Solen och Saturnus samma tecken: 108
Solen och Saturnus opposita tecken: 82
Saturnus greppar soltecknet via sextil: 90
Saturnus greppar soltecknet via trekvartsvarv: 78

358/4 = genomsnitt 89 eller 8,9% av datasetet


641 författare:

Solen och Saturnus samma tecken: 48
Solen och Saturnus opposita tecken: 38
Saturnus greppar soltecknet via sextil: 67
Saturnus greppar soltecknet via trekvartsvarv: 51

204/4 = genomsnitt 51 eller 7,9% av datasetet


Har sagt det ofta förr: Vad menade den egyptiska naturvetaren och matematikern Claudius Ptolemaios egentligen med att "den astrologiska effekten existerade, men var ringa"? Hur stora dataset hade han tillgång till där i senantiken? Knappast några set om över 600 författare skulle jag tro. 1000 mätpunkter brukar anses vara stabila för statistiska studier och här ser man mycket riktigt att medelvärdet mellan seten bara skiljer sig 0,4%. 

Är detta då ett positivt fynd enligt Ptolemaios förmenande, när författare med den kreativa Solen begränsad av Begränsaren (Saturnus) är något färre än förväntat genomsnitt? I kontrollset A och B utgör de saturnuspåverkade solarna i genomsnitt 8,7% av samtliga födelsedatum, men författargruppen ligger 0,8% lägre. Visst ser det ut som om Saturnus hämmar författande, men troligen saknar resultatet signifikans. 

Skulle å andra sidan rent tekniska skribenter eller tekniker i allmänhet uppvisa en liten övervikt mot kontrollgruppen, då skulle fyndet måhända bli mer intressant...

Så varför inte dra fram de gamla Nobelpristagarna (t.o.m. 2015) ännu en gång, nu väljer jag enbart fysiker, kemister och medicin. Här är det inte "kreativitet" som efterfrågas utan dess nödvändiga komplement: den saturniska organisationen av en kreativ vision i ett "vetande" (med viss betoning på nyttoaspekten)...

566 Nobelpristagare t.o.m. 2015 i kemi, fysik, medicin:

Solen och Saturnus samma tecken: 52
Solen och Saturnus opposita tecken: 47
Saturnus greppar soltecknet via sextil: 63
Saturnus greppar soltecknet via trekvartsvarv: 56

218/4 = genomsnitt 54 eller 9,6% av datasetet


Ja, vad sägs? Nobelprisbelönade naturvetare beter sig just som den lösliga hypotesen just framlade. Den rationella principen Saturnus "formande" Solen höjer sig nu 1,9% över genomsnittet av kontrollseten A + B.

I min insamling av Nobelpristagare som tycks ha avstannat efter 2015 ligger 109 stycken författare. Ska man fresta lyckan och se om den gruppen återigen sjunker under kontrollens medelvärde? Jag medger gärna att det här knappast är värt att kalla statistisk prövning, bara en ledig timma att döda...

109 Nobelpristagare i litteratur:

Solen och Saturnus samma tecken: 8
Solen och Saturnus opposita tecken: 3
Saturnus greppar soltecknet via sextil: 11
Saturnus greppar soltecknet via trekvartsvarv: 10

32/4 = genomsnitt 8 eller 7,3% av datasetet


Här ser man genast hoppigheten som avslöjar att slumpen härjar runt i små datamängder, det finns ingen större anledning att tro 60-gradaren och 270-gradaren skulle vara fantastiska för författarskap medan oppositionen stör den kreativa gåvan. Eller är det just ett positivt astrologiskt fynd vi ser här? I den stora och mer blandade författargruppen (där en del namn bara är allmänkändisar som utöver andra sysslor också skriver en eller annan bok) kunde man förvänta sig ett resultat som liknar kontrollgruppen (vem som helst), OM det nu stämmer att litterär kreativitet skiljer sig från fackboksförfattare som mest handlar om att bläddra i dokument och se till att inte skriva av en siffra fel...

De Nobelprisbelönade författarnas sjunkande prestation när Solen opponerar sig Saturnus tyder på att det inte är så lätt för en människa att leka gud (den kosmogoniska axeln) och samtidigt vara både kreativ och ett organisationssnille... Kombinationen av Sol och Saturnus i samma tecken har i flera faktiska fall givit mig känslan av en autistliknande typ, fåordig och kapabel till att sitta i hyperkoncentration timmar i sträck. Ofta väldigt smala intressen. Saturnus sextio- och tvåhundrasjuttiogradare skiljer sig i sak inte från kombinationen. Freuds Överjag (här: Saturnus) styr Solen eller det levande nuets skapande och håller hårt i tömmarna. I kontrollgrupperna hoppade mini- och maxvärdena runt lite hur som helst mellan seten, men både Nobelpristagarna och den allmänna författargruppen uppvisar exakt samma dropp när det kommer till oppositionen...

1 kommentar:

Susanne sa...

Jaså minsann... det skulle alltså vara sämre med saturnus i oppostion än i konjunktion med solen när det gäller kreativt skrivande.
Hur som helst, tack för utredningen :-)