Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 4 januari 2018

Experten som ser extremism i varje busksnår
När medierna producerar information bakom betalväggen är det ett säkert tecken att det handlar om propaganda riktad in mot de egna leden, mot de närmast sörjande. Ideologisk smörja, kort sagt. 

Hade den så kallade terrorexperten Magnus Ranstorp haft något av allmänt, nationellt intresse att komma med skulle hans tankar naturligtvis ha gjorts tillgängliga även för de ekonomiskt svaga som inte har råd att prenumerera.

*****

Ranstorps horoskop väcker återigen den astrologiskt spännande (och inte så lite känsliga frågan) om det finns mer och mindre gynnsamma kombinationer av sol- och måntecken. För i så fall föddes Ranstorp i en våldsamt ogynnsam tid när det stora och distanserade perspektivet låser sig på ett tokgalet sätt med det lilla och irrationella... Inte nog med att vi har Solen och Saturnus - ömsesidiga fiender - i samma tecken, den rationella och storligen överblickande Vattenbäraren får, när den spelar förstafiolen (1a huset) synnerliga problem att relatera till sin sidekick Månen som, när den hamnar i lilla slutna och känslostyrda Kräftan per automatik blir en fiende, en potentiell extremist eller terrorist! 

Det är faktiskt ett värre omen än man vid första anblick tänker sig: Vattenbäraren blir ett OrganisationsSverige helt utan förståelse för de sårbara "mjukdelarna" i landet - Överherren ser Folket (Månen i Kräftan) som sin fiende, alla dessa myllrande hopar som förstör Överhetens Perfekta System! Det är notabelt att Månen är sin egen herre i Kräftan och det är inte bra eftersom den behöver en ledande ljusimpuls och här utgår den från en Sol som dels brottas med sina egna organisatoriska spöken och dels till att börja med ser Månen som en olycka eller fiende!

Redan här borde SvD döma ut varje ord från Ranstorps mun. Men det är ju en "expert" som tjänar Vattenbärar-landet Sverige så på något skevt sätt stämmer horoskopet faktiskt med vår egen parodiska extremism där bara en tanke i taget kan tänkas och där alla rusar i kollektiva drev utan att landet någonsin verkar bli smartare... 

Jag skulle gärna vilja smickra mig med att Aftonbladets kanske bäste skribent Peder Kadhammar upptäckt någon av alla mina dissektioner av den svenska nationalpsykologin. Åtminstone anlägger han samma perspektiv i sin senaste (utmärkta) krönika där han diskuterar det numera så visionära Kina:
Det finns människor som fastnar i destruktiva mönster, som inte förmår släppa oförrätter och som mal ner omgivningen med sitt tjat.
Nationer kan bli likadana.
De klarar inte att gå vidare.

Person- och nationshoroskop - same difference.

Beträffande Ranstorfts solära karta förefaller systematiska studier (Saturnus hemma i Vattenbäraren) av rikets inre fiender (Mån-Kräfta i 6e) vara den ofrånkomliga livsvägen. Men givet den sura dissociativa störningen mellan förnuft och oförnuft på hans intrapsykiska nivå, kan man fråga sig hur bra analyserna blir. Det var samme man som så självklart såg ett muslimskt terrordåd vid Utøya innan det blev klart att det handlade om en norsk högerextremist med en grundhållning lik Renstorps egen, bara aningen mer skruvad. Men i vissa sammanhang spelar inkompetens ingen roll, den egna ideologin måste till varje pris värnas och för propaganda duger vilken fiskrens som helst. *****


Se även: två tidigare inlägg om "terrorexperten" Ranstorp, men då diskuterad ur sinnelagsascendentens (Månen) perspektiv. Då landar Vattenbäraren av nödvändighet i 8e dödshuset, en lika mystisk dissonans det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.