Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 21 december 2017

Ofrivillig humor: svenska män snackar mansroll
Jag är säker på att DN inte arrangerat bilden av skålande svenska män i färd med att reda ut vilka de är. 

Det styrker knappast den traditionella svenska mannens aktier att se en filmaffisch vid matbordet för Hitchcocks klassiska studie i en patologiskt modersfixerad och ofullbordad man !!!

Mer seriöst har Sverigehoroskopet dryftats intill leda på den här bloggen och många kommentarer har innehållet det folkliga psykets (Månen) disponent, järnets planet Mars i 8e huset för omedvetna drifter. Eftersom hinduisk astrologi betraktar Sol och Måne som neutrala faktorer är det enbart Mars som är mannens planet medan Venus tecknar den biologiska och sociala kvinnan. 

Astrologin kommer från en tid när tänkandet var glasklart och den befattar sig naturligtvis inte med tankehaverier som det om ett tredje, fjärde eller femtielfte kön eller tanken på att könsroller bara är "sociala konstruktioner". Alla dessa avarter relativt den arketypiska mannen och kvinnan kan istället studeras i personhoroskopens avvikelser från de grundläggande axiomen. Det innebär i sin tur att det finns ungefär lika många roller som  det existerar individer! 

Det intressanta är inte individen vilket högerkrafterna lyckats lura i dagens folkflertal, det intressanta är vilket samhällssystem som torgförs av politiker och medier. Är det ett system som uppmuntrar till kroppslighet och självisk individualism (eller på problemsidan ett evigt egocentriskt ältande), eller är det ett system som påminner om att människan innerst inne är ett intellektuellt väsen, ja t.o.m. en TANKE i det högre medvetandet och som sådan en gåtfull varelse som både ÄR individ och kollektiv i samma ANDEtag? 

Rovkapitalismen visar att mänskligheten - eller åtminstone västmedborgaren - för närvarande är så långt ifrån sanningen om sig själv som möjligt är. Att de här männen kring matbordet ska komma fram till någon självinsikt, givet den i alla medier spridda konsensusbilden av vad människan är, förefaller ganska osannolikt. Någon av dem skulle visserligen kunna vara ett slumrande andligt geni, som plötsligt vaknar upp genom något trigger-ord. Men handen på hjärtat, skulle ett geni vilja återfödas i ett materialistiska grottmänniskoland som Sverige?

2 kommentarer:

  1. I Kulturnyheterna som gick på SVT ikväll så uttala sig filosofen Jonna Bornemark om det kollektiva ansvaret folk har för MeToo. Att alla som var delaktiga i en kultur också hade ett ansvar för den. Själv tänkte jag mest på att det ska till ett MeToo för att en filosof skulle få en syl i vädret...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Sverige har ett förunderligt filtersystem installerat som kanaliserar folket i en sjukligt ensidig och smal riktning....

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.