Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 december 2017

Lögn och sanning i det materiella


Levi som student, cirka 1938
Göran Rosenberg beskriver Primo Levi, författare och överlevare av den nazistiska människoutrotningen som en "som hyste en intill kärlek gränsande respekt för den hantverkande människan, homo faber; den människa som står med fötterna på jorden och kan sina saker och behärskar sina verktyg och visar omsorg om detaljerna..." (Expr)

Visst doftar detta av detaljprecisionens Jungfru, händelsevis Rosenbergs eget sideriska soltecken? Astrotheme har till att lycka födelseklockslaget och att kaka söker maka bekräftas ännu en gång genom att Levi dels möter upp Rosenbergs Sol med en Måne i Jungfrun men också föds då det andra merkuriska tecknet är i stigande över Turins östra horisont. 


Med den här författaren, tydligen petig in i absurdum med varje detalj återupprättas Jungfruns tecken som via Hugh Jackman tillskrevs ett filmpekoral för några dagar sedan! Det är ändå lustigt hur väl den astrologiska Berättelsen stämmer, för där Jackmans regi förlorade sig i grälla färger och bara ett klatschigt tempo, där visar tydligen Levis författarskap ett område där tecknet bättre hör hemma. Kanske ingen slump att Jungfrun tog knapp ledning när jag gick igenom Nobelprisbelönade författare? Merkurius hette Nabo (eller Nebo) i Babylon och var guden som anknöt till skrivkonsten, precis som i Egypten Hermes och Merkurius sågs som lokala uttryck för samma underliggande gudom eller princip. 


Att fängslas under nazismens folkrensningar och överleva koncentrationslägren borde speglas i horoskop som både stor olycka men också uthållighet. Och vad finner man om inte samma "dubbelt onda" Mars ("Olyckan") i personliga första huset som hos Fredrik Reinfeldt (som jag flera gånger vacklat över om huruvida han själv var en nazilägersvakt i sitt förra liv - hela hans hjärtlösa politik tydde på det - eller möjligen själv ett judiskt eller romskt offer för Hitlers folkrensning. 

I det senare fallet skulle den värdkropp som föregick Reinfeldtkroppen ha idenitifierat sig med sina tortyrmästare på samma sätt vi idag ser Stockholmssyndromet bokstavligen göra svenska till tanklösa USA-vänner (världens värsta mördarland!) och därmed lägga grunden till en återfödelse som en kallsinnig elitist som ser ner på samhällets svagare skikt, de som inte likt honom själv var "lönsamma".

Alla väljer väg beroende på sitt förhållande till Ondskan.
Självhatare kan faktiskt få ett långt liv genom sin sämre rot.
(Oxen/demonen Mammon i Merrill-Lynchs logotyp tycks
utfasad efter sammanslagningen med Bank of America.)


Den Ondska som utgick från Primo Levis egen fysiska uppenbarelse förstod Rosenberg som yngre när han dissade det av KEMI helt infekterade författarskapet. Även Månen i Jungfrun svarar på Jordelementets eller Djävulens lockelse i drömmen om det symmetriska och därmed livsförnekande. Redan boken "Periodiska systemet" antyder en som med hull och hår råkat ta Djävulens sanning som sin egen. 

Hela västvärlden var som förbytt över sina insikter i materiens väsen runt förra sekelskiftet. Att Levi var ett villigt offer för den organiserade materiens lockelse, framgår av hans nyckelplanet Merkurius i tät konjunktion med ... Saturnus! Och det är också hans del i organisationsplaneten som gjorde att nazisterna såg en överlevare i honom, en som dem själva... 

Här kan man förstås även notera "kungamakaren" Regulus extremt tydliga koppling till båda ascendenthärskare och en Saturnus som delvis gagnar Tvillingascendenten. Se bara människans namn: Primo, "den första" eller "den främste"! Är inte det kungamakaren Regulus som verkar i bakgrunden? Liemannen Saturnus täpper tydligen inte till Regulus välsignelser helt och hållet om ascendenttecknet står på någorlunda god fot med den Stora Illgöraren.

Epitetet "Stora Illgöraren" härleds troligen till samma tankekomplex som ser Saturnus som materiens och tidens herre, synliggjord genom härskarskapet över Stenbocken. Men Saturnus är i sin högre manifestation en Luftplanet som representerar det tidlösa/eviga himmelrike som är den verkliga mänsklighetens tillhåll för sina eviga lekar som bara ibland dippar ner och tar kropp i tid och rum.

Primo Levis atma karaka (själens signifikator) är Tvillingascendentens enda odelat positiva och välgörande planet: Venus i Lejonets 27e grad tecknar själens åtrå och i Lejonet - Livets tecken - blir detta kanske ett ännu tydligare tecken om att vad än Mars i 1a huset tecknar för slags stigma, så var den inre själen orienterad mot Liv. Levi klarade sig genom kriget.

Större tänkare än Levi har anat att KEMI är Djävulens domän, fysikern Heisenberg hade funderingar om vad slags pseudoverklighet kvantfysiken hade bragt i dagen och (katolska) vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith uttryckte samma misstro, inte minst efter att människan skapat atomvapnet och de avtryckarglada amerikanerna använt det.

Vid genomgången 2012 av de då 158 Nobelpristagarna i KEMI glömde jag kommentera att Vågens tecken hamnade på botten. Idag skulle jag tillskriva detta en mening: det denna världen kallar sanning i själva verket är en lögn som denna världens herrar smyger på jordmänskligheten och i denna lögn ingår naturvetenskapens bedrägliga tjusning att allt verkar så logiskt och "periodiskt" - människorna köper med hull och hår falsariet att den materiella strävan är människolivets enda mening. Sedan har kapitalismen givit sig själv fri lejd att skapa Faraos Pyramider och slavsamhällen världen över. 

Hur kan Vågens jumboplacering bland världens främsta kemister föranleda en sådan slutsats? Inte direkt, men Venus är trots allt en metafor (ännu en!) för SJÄLEN och den härskar i sin positiva polaritet i Luftelementet i Vågen (det är i Vågen andesjälarnas Luft-Saturnus "upphöjs"). Detta är i sin tur en indikation om att den VERKLIGA MÄNSKLIGHETEN inte är de jordiska kropparna utan existerar på ett högre verklighetsplan. Bara förlusten av högre medvetenhet gör det möjligt för Rosenberg att tala om materien som en sanningens värld. Det är notabelt att Primo Levi har samma kombination av Kräftan och Jungfrun som t.ex. "Brunkol" Damberg, en svensk politiker som uppenbarligen inte ser eller förstår den högre verkligheten bortom den dammigt pragmatiska materialism han själv betjänar. 

I rättvisans namn tillhör en så stor del av mänskligheten det här evolutionsstadiet att man kan fråga sig om vad poängen är med att peka på en större verklighet i fler dimensioner när så många inte är i närheten av ens ett intresse av att bygga en annan civilisation som gagnar den riktiga människan och inte bara hennes kroppsliga och i jämförelse med originalet döda skugga... 

Av den jämnmodiga astrologin tycks hälften av mänskligheten permanent nu och för hela släktets återstående levnad är planterade i den negativa polariteten och där gjort denna världen till sitt enda hem. Dessa är själar som var menade att gräva ner sig i upplevelsen av att vara ett djur, låt vara ett tänkande djur. Det är synd att så få minns tidigare (och verifierbara) liv eftersom detta syns enda möjligheten för att studera om själen byter horoskoptyp mellan liven och ömsom kanske är en praktisk materialist (Jord) och i ett annat liv en driven eldsjäl (Eld) eller kanske en distanserad tänkare (Luft) eller en helt immanent varelse vars Vattenelement ständigt pockar och driver mot det dagliga och livsuppehållande...


Den inomvärldsliga Rosenberg älskar empiri så till den grad att det pekas med hela handen i rubriken till hans text: "den välgrundade erfarenheten". Och tacka för det, så snävt som hans spelplan ritades upp för honom redan i födelsen under en Sol i Jord och en Måne i Jord (Stenbocken). I den meningen påminner han om den religionslösa ledarskribenten Karin Pettersson som inte drar sig för att svära i Aftonhorans rubrik: Ett iskallt jävla julevangelium (kritiken riktas inte mot religionen utan mot den allt mer urspårade socialdemokratin). JORD drar mot det groteska eller brutala, vilket Petterssons starka koppling till Stenbocken antyder. Det som upplevs förfinat eller kultiverat i den världsliga kopians värld står sig slätt för den som fått en skymt av Platons högre verklighet, där de levande Idéerna minglar fritt och oändligt kreativt. 

"Det periodiska systemet" fascinerar själar som sjunkit lågt ner i skapelseordningen enligt den antika världsbilden, den ger en approximation av och fingervisning om att det existerar en högre intelligens någonstans. Det hedrar som sagt den unge Rosenberg att han åtminstone förmådde genomskåda Satans mest övertydliga fälla - att börja dyrka materien själv och dess byggen som hela den teknokratiska civilisationen av idag så ensidigt ägnar sig åt. Men så har han, likt Primo Levi, både Saturnus och Venus på sin sida, om än i den världsliga förlustens 12e hus, om man utgår från en Sol i första huset. 


Den intellektuelle Rosenbergs karta är visserligen full av slitningar och "bitterljuva" placeringar, men ett stänk av Vågens kommunikation garanterar honom en grundläggande humanitet som backas upp av 12e husets känsla av att tillhöra "samhällets olycksbarn". Att sedan horoskopet påminner om Primo Levi och drar starkt ner i leran (Vatten och Jord), visar att de ändå har samma grundläggande orientering mot anpasslighet till denna världens villkor, snarare än "poänglöst" tänkande kring dödens kroppslighet relativt människans högre natur.

Inga kommentarer: