Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 december 2017

Hollywood Films presenterar:
The Enboldening, världsförbättrarimpulsen



Bloggarens yngre jag ler igenkännande åt en människa helt i hans smak: den djärva antikapitalisten Vilma Bolding som fått en debattartikel publicerad i ETC

Jag blir först lite generad över insikten att alltjämt låta likadan trots framskriden ålder, men tröstar mig med att det inte gärna kunnat vara annorlunda: ett vänsterpolitiskt intresse i ungdomen föll i träda pga. detta samhälles förmåga att döda människor och reducera dem till arbetshjon. Det krävdes en så genuint ond människa vid makten som Fredrik Reinfeldt för att väcka den förtvinade politiska medvetenheten till nytt liv. 

Eller var det Ödet som ville starta om tänkandet? Reinfeldts makttillträde 2006 sammanföll ungefär med att jag året innan påbörjat min Merkurius-cykel (aug 2005 - aug 2022) enligt det hinduiska dasha-systemet. Ingen hinner genomleva en komplett storcykel och vilka av planeterna som passerar revy som härskare en livsperiod skiftar från person till person. Någon hinduisk astrolog förklarade att Marilyn Monroes olyckliga liv kan förstås utifrån dasha-cyklerna: hennes liv startade med tre planeter som alla mådde tjyvens i födelsehoroskopet. Även detta kan tolkas som en fingervisning om hur vi kommer in i världen med olika karmiskt bagage.

Bloggaren nådde dock den det unga intellektets fas ännu en gång i livet, just genom att Merkurius storcykel inföll inom ramen för det här jordelivets längd. Från absolut ingen bokkonsumtion minst ett årtionde dessförinnan fylldes från detta magiska 2005 plötsligt en ny bokhylla av spännande och filosofiska böcker under de kommande sju åren - och det var inte bara skådebröd, jag läste dem också. Efter sju år sjönk lästakten och ämnesvalen smalnade av, men det är helt klart merkuriska tider ännu... (Och bloggen har jag försökt ta livet av flera gånger utan att lyckas - helt klart är det skrivarpennan Merkurius som "driver" det här livsödet för tillfället.)

*****

Alla som sysslat med astrologin ett tag vet vad de har att förvänta sig när det "klickar" till i läsningen av en annan människas text eller t.o.m. bara åsynen av personens anlete. Här "visste" jag att vänsterdebattören var Lejon pga. en återkoppling till en gammal kär väninna och via ansiktsformen och den för Lejonet typiska kattmunnen samt den vakna och stridbara men ändå älskvärda blicken. Här var en människa utskuren ur ungefär samma kosmiska väv som bloggaren själv, om det var jag övertygad. 


Intuitionen stämde nästan helt! Bolding är precis som jag anade ett Lejon med Solen hemma i härskarläge. Dessutom har hon Venus hemma i sitt positiva härskarläge i Vågen. Dessa två "starka" placeringar förklarar perfekt bloggarens reaktion - jag ser och silar dagligen bort dussintals skribenter i de svenska medierna innan någon enskild röst "kickar in" och jag får lust att skriva något. Bloggaren har själv Solen i venusianska Vågen och Venus i solära Lejonet! "I himmelen" känner troligen så här snarlika signaturer varandra - som andeväsen! De kommer från samma regioner i den andliga världen.

(Vad är en "region"? Frågan kan tyckas meningslös eftersom "region" används metaforiskt för en värld där inte rummet existerar. Men: för den dissekerande Jungfrun blir svaret: regionen kan vara hur liten som helst, för Lejonet hur stor som helst!)

Däremot har Bolding en betydelsefull placering i det materiella Jordelementet - Merkurius - och detta kanske är skälet till att hon ursäktar kapitalisterna för deras skattefifflande. En solascendent ger henne själv en levande medvetenhet om den egna plånboken (2a huset). Bloggaren är, om man så vill, orealistisk genom en födelse utan en enda placering i Jord och med den fantasifulla Månen som andra husets härskare. Dessutom en Måne som stannat kvar "i himlen", i Luftelementet! Ja, sånt kan bli till ringaktning av det materiellas betydelse, eller åtminstone ett underskattande av hur materien är allt vissa människor har att luta sig mot i vissa liv...

Teckenkombinationen Lejonet/Vågen föder också en tanke kring vilka som väljer en vänsterfärgad ideologi. Min enda manliga vän med samma ideologiska preferens är Sol-Lejon och har Vågascendent - Vågskålarna som den sociala rättvisans tecken och Sol-Lejonet i bästa fall en symbol för den visa och rättrådiga Konungen som vill alla undersåtars väl. För några år sedan tittade jag på Vänsterpartiets dåvarande ledning och upptäckte att Eld och Luft ledde vägen även där via Skytten (Eld) och just rättvisetecknet Vågen (Luft).

En sådan liten grupp kan visserligen inte säga något bestämt - korrumperas partiet lär det också komma att representeras av andra symboler än den universella godhetens Skytt och jämlikhetens Våg. Men vid tillfället sade stickprovet på partiledningen allt om hur zodiakens symboler har en allmängiltighet och tycks fungera som etiketter.

Inte desto mindre kan även någon enstaka högervriden ha samma grundteman, men istället uttrycka t.ex. Skytten som evig hoppfullhet om ständig ekonomisk tillväxt (en förryckt kapitalistisk dogm varmed mänskligheten hotar både naturens balans och sin egen existens). Vågens tecken urartar inte sällan till enbart en estet och Lejonet, för att ta de aktuella tecknen, kan fastna i narcissism. Jag tycker mig redan se att DN:s relativt nytillkomna kåsör, Sol-Lejonet Greta Thurfjell ha kört fast i det spåret. Det tog mig flera år innan jag skrev ett blogginlägg som utgick från mig själv eftersom risken för kokett självcentrering är stark även en Sol-Våg om den befinner sig i det lejonaktiga 5e huset (ett individualistiskt hus), som i bloggarens fall. 

Lejonet må vara ursäktat eftersom själva symbolen föreskriver att just Självet ska vara utgångspunkten i detta liv och utifrån en solidifierad självbild kan sedan även Lejonen börja utforska varför andra inte har det så bra som dem själva, vilket jag tycket Thurfjell visar ansatser till, även om hon ligger ljusår efter Vilma Boldings omvärldsmedvetenhet.

Bästa läsare, tro mig i det som nu följer! Det är inte ett påhitt. I föregående stycken mindes jag en kommentar kring Thurfjells Lejonhoroskop från en tid tillbaka, jag kallade hennes skriftställeri "mer eller mindre inspirerande". Men här rinner så mycket vatten under broarna att minnet redan var renspolat och det är först nu vid kontroll av DN-skribentens horoskop jag inser att jag stannat till för "samma typ" två gånger på raken, både är födda samma år, Vilma den 3 i månaden och Greta dagen därpå! 

Man måste förundras över VILKEN nivå inom intellektet som selekterar med den precisionen. Den som plågar sig genom samtliga inlägg sedan det om Thurfjell den 6 september kommer sannolikt att upptäcka att jag inte kommenterat någon annan svensk skribent (manlig eller kvinnlig) förrän dagens reaktion på Boldings beskrivning av kapitalistens girighet. Är vi bara kulissväggar som rullas runt, styrda av ett bakomliggande system som astrologin lyckas synliggöra?

På en punkt ser man dock tydligt att alla har sin unikhet. Bolding skriver "Vi vet att de [kapitalisterna] i 'effektivitetens' namn kommer vilja få oss att jobba längre till lägre lön och vi vet att de gång på gång kommer försöka smita ifrån att betala skatt – inte för att de är ondskefulla personer, utan eftersom det ligger i deras materiella intresse." 

Behöver jag påpeka att den här bloggen visst hävdar att kapitalisterna är ondskefulla och inte som Boldings fega Venus-i-Vågen försöker säga - kanske för att inte bränna några framtida broar till de stora publicisthusen. Men det är inte tillfället som gör tjuven, Bolding, det är den bristfälliga rättrådigheten hos vissa själar. Det existerar verkligen något sådant som födda rötägg, det kunde djuppsykologen James Hillman konstatera i sin bok Själens kod (hans enda populära storsäljare). 

Och han borde veta, som redan på 1960-talet studerade människosjälens allra mörkaste sidor och publicerade texter om depressioner och självmordstendenser. Hillman hämtade stor inspiration från nyplatonismen och det är tack vare honom den här bloggen växlat in på det ämnet, fast bara naggat ämnet i kanten och låtit det berika astrologin som distinkt ursprungligen kom från samma kretsar, från tänkarna.

Att vara född att skapa ett uselt liv för andra var ett ämne som Reinfeldts regeringsperiod gav rikliga tillfällen att studera och det finns åtskilliga analyser av den f.d. statsministerns "onda" Jupiter i 9e huset i penningtecknet Oxen för "min gud" som Bolding och andra kan studera för att förstå hur Ödet utnyttjar låga själar som tillåts degradera sig och sin samtid inför öppen ridå eftersom detta tjänar som ögonöppnare för andra. I den meningen har naturligtvis Bolding rätt som likt ett Sol-Lejon söker frikänna människan och skylla på slappa samhällssystem som låter girigheten ta skruv i vissa individer och sedan börja skena. Men den godhet hon ser är ett själens tillstånd långt bortom dess pågående "syndafall" och den härva av goda och dåliga handlingar (karma) som håller själen fjättrad till just den materiella världen. 

Allt detta är metafysik och faller utanför politikens intresseram, men det är viktigt för en full förståelse av livet att inse att "ingen är utan synd" och allraminst de som berikar sig på de mindre mäktigas bekostnad. Att kapitalismen ens existerar är ett mått på den här civilisationens misslyckande och innan Väst nu går under i inbördeskrig ("Me Too" överallt och i alla frågor!) kan konstateras att vi lyckades sprida smittan över nästan hela världen. Statskapitalistiska Kina kommer att ta över ledarskapet i världen, spelande samma kapitalistiska spel, men med det landets nationalhoroskop följer ändå ett löfte: Kinas Stenbocksascendent innebär en ascendenthärskare, Saturnus, som är planetär vän med Venus. 

Folkets republik Kina - så sanna ord!
Folket (Månen) i 1a huset börjar svagt
genom asc.härskaren i onda 8e, men Venus
på topp visar vart landet långsiktigt är på väg.


Vad detta innebär inser man vid upptäckten att Kina likt Vilma Bolding har jämlikhetens symbol i sitt positiva härskarläge i Vågen och dessutom i den politiska (all-)maktens 10e hus! Allt från den kinesiska kulturrevolutionen har Kina arbetat mot den dag då de kommer att leda mänskligheten tillbaka till den värdighet den förlorade under västerlandets och USA:s dekadenta och normlösa kapitalism! Kina använder bara kapitalismen för att manövrera ut sjuka och odugliga kulturyttringar. Mänskligheten går mot en strålande morgondag som emellertid dagens inkrökta västerlänningar inte alls finner tilltalande eftersom de är så evolutionärt efterblivna.

*****


I pipeline: Håll detta inlägg i minne då jag snart publicerar en andra kommentar till Penélope Cruz horoskop, skriven för flera dagar sedan. Där kommer en med Bolding/Thurfjell snarlik struktur (minus all kontakt med Jordelementet) att visa sig. Inlägget blev till en märklig synkronicitet - subjektivt meningsfullt samband utan yttre orsakssammanhang - då jag nyligen fått hem en retrospektiv CD-box från Spanien som på fem skivor demonstrerade filmkompositören Alberto Iglesias rikliga produktion. Den hade blivit liggande oöppnad några veckor.

Någon dag efter att ha skrivit om Cruz horoskop öppnade jag så boxen och började lyssna. Andra dagen och andra skivan insåg jag först efter några sekunder (måste ha varit väldigt frånvarande mentalt) att inneromslaget visade Penélope Cruz, vars horoskop jag så nyligen begrundat. Livets små men märkliga cirklar... 

Var det blotta existensen av en box med musik av en spansk kompositör som fått mig att börja fundera över Cruz. Knappast troligt, men det är nästan genant att medge det sannolika skälet. Inlägget skrevs nämligen direkt efter det om ryska Putin-haterskan Gessen som inte direkt kan kallas vacker. Jag trodde först det var en man och fick slå upp ordet Masha för att inse det var ett smeknamn för Maria.

Sannolikt reagerade bloggarens inre Sol-i-Vågen genom att direkt efter vilja "väga upp" och skriva något om exempellös skönhet. Det är där Cruz dyker upp ur det undermedvetna, vakenjaget helt omedvetet om att det ligger en oöppnad box på bordet en meter bort med fotot härnedan.



Det är också intressant att Cruz-inlägget är färdigskrivet (den 28 nov) när Greta Thurfjell den 1 dec får sin text publicerad (se länk ovan), om hur hon gått från ful askunge till vacker och nästan lyckas dölja narcissismen i ett allmänt resonerande. Det är sällan man ser en så skamlös upptagenhet enbart vid det estetiska yttre och jag tyckte en sekund nästan Thurfjells ande verkade ha tjuvläst min ännu opublicerade text om Cruz och spunnit vidare på den. Men så var det naturligtvis inte...

Det vore intressant att veta vilka ascendenter dessa två har, Bolding och Thurfjell. För det måste vara det stigande tecknet som förklarar varför den förra så naturligt har kontakt med ideologins värld medan den andra kämpar hårt för att lösgöra sig från sin individfixering och skriva något allmängiltigt utifrån den...

Inga kommentarer: