Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 november 2017

Wolff, gay men god

Artisten Rikard Wolff död i ärftligt lungemfysem (AB). Han har alltid slagit mig vara en god människa, av någon anledning född gay men ändå god. En koll på hans sideriska horoskop (här med sinnelagsascendenten i något mörkt stämda Skorpionen) visar med Solen i Fiskarna en i grunden emotionell varelse med både Sol och Måne i Vattenelementet. 

Det introspektiva intrycket förstärks av att soldisponenten Jupiter - den Stora Välgöraren - befinner sig i sociala och förbindliga Vågen (utifrån månascendenten dock i undanskymda 12e huset och i dåligt sällskap eftersom Venus är en problemplanet, en "verksam illgörare", för Skorpionen i 1a. Dessutom förstärks/vanställs Jupiter av hungerdemonen Rahu som skapar osunda överdrifter. 

Hinduisk astrologi placerar sexualiteten i 12e (här alltså sinnelagets dolda förlustsektor), och nämnda faktorer tror jag är åtminstone några pusselbitar i den gay läggningen. Jag vill minnas att Wolff hade påfallande fixering vid någon kvinnlig sångdiva, vars namn jag glömt, men som han gärna tolkade.


Det som dock omedelbart blev tydligt när jag lade dödsdagen i kretsen utanför Wolffs natala placeringar är att Fader Tid exakt fullbordat två varv och åter stod i exakt samma 3e grad Skytten som vid födelsen. Dessa Saturnus returer behöver inte betyda döden, men eftersom det var en lungsjukdom är det häpnadsväckande att se hur även hans medfödda störning från Mars mot lungornas Merkurius upprepades på dödsdagen via en gradexakt kvadratur, Mars i 23e Jungfrun till Merkurius i 23e Skorpionen. 

Eftersom jag inte studerat bortgångar systematiskt kan det här bara bli en spekulativ suggestion att nysta vidare i. Med ett schablonmässigt satt tolvslag för födelsen hamnade Wolffs Måne i Skorpionens 24e grad. Vågar man gissa på att han föddes cirka 2 timmar tidigare så att den "dödande" transiten GRADEXAKT tangerar hans Måne för "vaggan och graven"?

11 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Wolff hade påfallande fixering vid någon kvinnlig sångdiva, vars namn jag glömt"

Edith Piaf. Sol-Skytt med storkors i mörkrets kvalitet i hörnhusen: AC 1:a graden Skorpionen, Månen i Oxen, Mars graden intill exakt konj. Regulus, Jupiter i Vattumannen. Horoskophärskaren Mars attackerar AC (Eld-Vattendramatik och sensationalism). Saturnus i Tvillingarna åttonde huset.

Oäkta barn född på gatan en iskall natt, övergiven av mamman, uppväxt på bordell, blind mellan tre och sex års ålder, dödfött barn, kärleken dog i flygolycka.

"had undergone four automobile accidents, attempted suicides, four drug cures, one sleep treatment, two episodes of delirium tremens, ulcers, jaundice, seven operations, three hepatic comas, spells of madness, two bouts with bronchial pneumonia and one with pulmonary edema."

Dog vid 47 av inre blödning.

Seaward sa...

Passande livsöde för Wolffs månascendent att identifiera sig med. Merkurius i 6e huset för ohälsa och underklassens vedermödor under attack från hans egen psykhärskare Mars är en svårknäckt nöt. Väduren i 6e är som ett "inre barn" som aldrig fått födas och komma fram, kanske en indikation om Wolff styrd av ett olyckligt tidigare liv (som kvinna)...

Havsörnen sa...

Har illgörarnas olika långa aspekter i sig olika inverkan, eller indikerar båda helt enkelt kontakt och konflikt, medan resten utläses av sammanhanget? Jag har ju själv t ex psyk- och horoskophärskaren Mars i 210-graders attack mot Månen i arbetsträls- och olyckshuset. Det är väl också en nötknäpparsvit? Å andra sidan är Månen och Mars planetära vänner och med min Skorpion-AC blir Månen verksam välgörare och Mars neutral. I Wolff fall är Mars och Merkurius ovänner och Merkurius verksamt ond (enligt psykkartan).

Havsörnen sa...

Förresten, Mars är upphöjd i Stenbocken (dessutom en grad från "exaltation degree") i Wolffs karta. Då gäller inte regeln att Mars och Merkurius är ovänner? Däremot är Merkurius verkasm illgörare (enligt chandra lagna).

Seaward sa...

Tio år med ett nytt astrologiskt system (det hinduiska tänkandet) är ingenting när all tid lagts på att skriva bloggkommentarer utifrån en ganska enkel formel och knappt någon tid på studier. Din fråga är helt enkelt för svår och jag har varken sett något svar eller noterat några egna tendenser.

Hälsofrågor avstår jag dessutom principiellt från, jag har kommenterat Ptolemaios grundläggande bok som till en perverst stor del handlar om konsten att bedöma livslängden på ett jordeliv (med argumentet: "vad är poängen att fundera ytterligare om barnet ändå bara kommer att leva några år"). Men jag gjorde taggen "dödshoroskop" eftersom det några gånger visat sig så tydligt, när folk väl kolar vippen, att universum har sista ordet och att vi i själva verket var pusselbitar hela tiden i en enda stor koreografi, Det är som du illustrerar, ett plockande med "för och emot" och ett evigt vägande av problemindikationer och goda motgifter. Mot detta den hinduiska sanningen att god symbolik inte nollställer onda omen, istället tenderar de att manifestera sig inom olika livsområden och under olika tidpunkter i livet (därav hinduismens dasha-lära för att se vilka planeter som utgör "grundtonen" under olika perioder av livet)

Att onda eller goda aspekter inte kan tas bokstavligt, är jag inte den första att upptäcka. Min första astrologi-guru Charles Carter hittade inget stöd för att t.ex. kvadraturer var värre än tekniskt goda trigoner och inte heller jag har hittat något med de delvis avvikande hinduiska aspekterna.

Ett undantag kom nyligen i testet med Nobelpristagarna och en planet som opponerar sitt hemtecken. Men inte heller detta fynd stämde in på traditionen som, kan man förmoda, i många fall är av rent anekdotisk art. Någon bortglömd "guru" tyckte sig se något och på basis av några enstaka fall formulerade han en lärosats som sedan traderats i århundraden eller årtusenden och knappt någon har någonsin dubbelkollat hållbarheten... Dödshoroskopen, inte minst Wolffs, är därför en påminnelse att det verkar finnas ett kosmiskt urverk och kanske mer än så och utan människornas vetskap reglerar deras öden och äventyr...

Din kommentar om upphöjda Mars är en typisk huvudvärk, det går aldrig att få allt helt rätt och alltid är det någon planet som avviker i sitt enskilda omen. Därför är klockslaget så viktigt för att kunna rangordna motstridiga omen och för ytterligare försäkran använda ytterligare ascendenter (hinduismen har fler än bara Surya och Chandra lagnas) som ett andra utlåtande. Instämmer den ytterligare ascendent som passar frågeställningen, då tajtas ominat till.

Jag spann vidare men det blev för mycket för kommentarspalten och lägger det i ett nytt inlägg. Det är en direkt fortsättning på ovanstående.

Susanne sa...

Läser just nu Wolffs intressanta självbio, och ville kolla vad som står om honom här, och upptäckte denna diskussion om hans ev. födelsetid. Jag kan därför inte avhålla mig från att delge uppgiften här, även om bloggen är "avsomnad". Han föddes 07.50 i Stockholm vilket ger en tvillingascendent (9 grader). Det framgår av biografin att han föddes med luftrörsbesvär och plågades av det sedan barndomen. Det framkom långt senare att det var ett genetiskt fel på ett enzym, och läkaren sa att han var tvungen att sluta röka, vilket han inte gjorde.
Med den kunskapen är ju hans horoskop ännu mer kusligt ominöst, med merkurius som disponent över hans kropp, gradexakt med Rahu och ägd av och attackerad av mars. En mars som också äger månen i ohälsohuset, och dessutom ligger själv i dödshuset och är verkam illgörare.

Seaward sa...

Din kommentar har värde för mig med svåra förkylningar gränsande till lunginflammation säkert de senaste tio åren. Wolffs ascendent utläses som Tvillingarnas "tionde grad" (9°53'), samma gradtal som jag. Född intilliggande år har båda sin ascendentgrad opponerad av nedkylningens Saturnus i tecknet mittemot. Däremot slipper min ascendenthärskare andningsvägarnas Merkurius den Mars-attack (från "den negativa ärftlighetens" 8e) som nu visar sig gälla Wolff. Kusligt träffsäkert, jag instämmer.

Det är förmodligen skeendet i 8e som indirekt överförs på den kroppsliga ascendentens härskare som förklarar artistens sjukdom. Jag har, mig veterligen, ingen medfödd åkomma men detta är likafullt ett perfekt exempel hur snarlik planetär symbolik kan anlända på skilda sätt men ge effekter (Saturnus sänker vitaliteten inom ett eller annat av de områden Tvillingarna äger). Stort tack för denna tidpunkt - det är ju magert med klockslag för kända svenskar!

PS. Jag har redan skrivit om "Om mig"-fältet, men kan repetera att Sideriska snart återuppstår i "internationell version". Likt den åldrige greven av Oxford kan jag nu sitta till döddagar och skriva om gamla pjäser/blogginlägg och uppdatera och kanske skärpa till dem.

Första inlägget underkastas f.n. noggrannare korrektur än jag ägnade de svenska inläggen och sveper över ämnen från den svenska fasen, som en försmak på vad som komma ska.

https://siderealsight.blogspot.com/

Hur någon i vida världen ska upptäcka en blogg utan ingående länkar ("nätverkande") får det bli hur det vill med. Det handlar ändå bara om en svensk fattigpensionärs sätt att roa sig med något alltunder Sverige sjunker som det felkonstruerade regalskeppet Wasa (övervikt på överklassens övre däck och den folkliga basen för snålt tilltagen).

Svenska tidningsrubriker motsäger knappast det ominösa varslet att landet har en subcykel döpt till "lilla döden" (som spelar ut mot huvudcykelns bakgrund av "sprucken jupiterisk rikedomesbubbla").

Rätt svepande omen, så klart men jag såg just att senaste Riksbankschefen Erik "räntehöjaren" Thedéen är precis lika Jord- eller resursrelaterad som den förre men mer dramatisk till följd av en påfallande oenighet mellan Stenbock och Lejon ("stor kamp för marginell framgång") - mycket passande denna tid för Sverige och dess "skitvaluta".

Susanne sa...

Jag kom på att jag kan bidra med en födelsetid till: sajten Nöjeslivet anger prins Daniels födelsetid: 06.54 (i Örebro). Tur att det inte var 20.35 när gamle kungden dog - det hade varit för kusligt :-)
Han har alltså jungfruascendent, och det tycker jag stämmer med hans prydliga yttre. Solen i 12:e och månen/mars i 8:e. Saturnus i 10:e, och där ligger hans hustrus sol och måne också. Och hans livsöde hänger ju sannerligen ihop med hennes medfödda livsuppgift.

Jag ska väl kolla in den nya bloggen...

Seaward sa...

Tack för den uppgiften. Förefaller stämma med tanke på 10e makthusets märkliga omen: samma Saturnus undertryckt under "halshuggninens" södra månnod (gradexakt). Vilket märkligt och "karmiskt" omen och men undrar just om han "hittade" sin hustru som ett eko av ett eget tidigare liv bland maktens torn och tinnar...

Daniel som "personlig trånare": Fysiologisk besatthet är en klassiker för Jungfrun som "naturligt" tillhör ohälsans 6e hus. Jag har flera sådana ascendenter som åtföljts av krämpor redan i unga år, och Lejon-Solen i 12e stämmer med hans hjärtåkomma, eller vilken nedsättning av vitialitet han nu hade...

Den engelskspråkiga varianten behöver du inte bry dig om, den kommer sannolikt inte hitta någon publik i världen och kommer i vilket fall att fyllas med omstuvade versioner av svenska inlägg. Fast... jag har redan några "nya" idéer i tankarna. Knappast ett inlägg om dagen, snarare ett varannan vecka - som bäst.

Susanne sa...

Just det - Ketu låg exakt på Saturnus, det minns jag nu. Själv tolkade jag det som att han ju inte har någon som helst formell makt - ännu mindre än Victoria kommer att få som iaf nominell statschef - trots att han har "maktplaneten" i det offentliga huset - "makthuset".

Personlig trånare till Victoria kanske han också var, likväl som tränare... :-)
Det var ett medfött njurfel han hade, vilket föranledde njurtransplantationen han genomgick. Kanske man kan se månen/mars i 8:e opposit vågen i det... vågen sägs ju härska över njurarna.

Seaward sa...

Klassiskt: flera giltiga historier ur samma omen ("arketypers multivalens"). Din tolkning av 10e är helt rätt men jag tog min egen Ketu i 10e som utgångspunkt. Tidigare frågat hur någon kan ha medfödd negativ karma (noderna) i 10e om man inte i detta liv "betalar tillbaka" i formen av maktlöshet eller utebliven karriär. Attraktionen till Victoria kanske gjorde att priset var lätt att betala för Daniel

Njurar ja, så var det. Väst och indisk astrologi skiljer sig och intro-boken Light on Life och finner "kidneys" under Jupiter. (Men medicinsk astrologi är en gigantisk gren och berörs bara flyktigt i boken). Har själv dåliga njurar och typiskt nog Jupiter som verksam illgörare och i 6e huset för ohälsa. Daniels Jungfruascendent gör också hungern på rikedom/Jupiter och njurarna till svagheter och hans verksamt onda Jupiter är extra svag till följd av Jupiters beroende av sin disponent, Stenbockens Saturnus, som ju är skadad av halshuggningens Ketu och dessutom i ett prominent hörnhus. Inga vidare omen för njurfunktionen...