Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 november 2017

Svenska IT-undret - ett gäng krämare och profitörer


Fader Tid och
de vinstdrivna säsongsblomstren

Jag försöker ta del av näringslivets larmrop om att luften gått ur det "svenska it-undret" (SvD). Texten kärvar lika illa som de kroniskt buggiga it-produkter, fyllda av nödlösningar, som jag själv under några få år var medskyldig till att ha framställt. Om något har scenen blivit än värre nu än när internet var ganska nytt. Karolinska sjukhuset it-system har nyss varit utslaget under stort hysch-hysch och de senaste åren har inte varit annat än en fortlöpande sorgesång om värdelösa och opedagogiska it-system hos Polisen, Arbetsförmedlingen och annorstädes. 

Nu skriver ett stort antal personer ett upprop om att ta nya tag för att sysselsätta de ändå rätt få som krävs för att göra bilar till dödsfällor om datasystemen strular, till att fylla smartfånen med sketna appar och överflödiga funktioner (allt för att få ögonen att tindra på barnen så att de sluter sig för inte bara samhällets utan världens stora utmaningar). Individerna bakom uppropet är alla kapitalister, vilket förklarar deras sanslösa ordflum som syftar till att mörka den verkliga agendan. Efter att ha räknat upp diverse roller inom it-industrin fejk-repeterar de samma roller en gång till men nu som en homogen grupp: 

"Och framför allt är en mycket stor grupp programmerare och systemutvecklare motorn bakom att digitala produkter och tjänster överhuvudtaget blir till."

Analogin med en motor är bedräglig om man inser att det inte är löneslavarna på verkstadsgolvet som skrivit detta upprop utan direktörerna som enbart är intresserade av the bottom line - ny feta miljarder för att ytterligare öka deras personliga välstånd (tidningsrubriken talar om "tillväxt", också det nyspråk eftersom vi snart inte har något samhälle kvar, enbart giriga företag med hungriga styrelser i toppen). Med IT är det ju så att råvarukostnaden är minimal och förtjänsten är enorm på varje individ som Apple & kumpaner får på kroken och drar ner i konsumismens träskmark.

Varför är motorn en så dålig liknelse? Den mediokra agitatorn har inte tänkt igenom sina floskler eller - och ännu värre - sataniskt just har gjort det. Här reduceras alla på it-samhällets verkstadsgolv till enbart en motor som brummar och går - så länge dessa hybrisstörda direktörer finner verksamheten en potentiell mjölkko. 

Sanningen är att mänskligheten behöver MINDRE it, inte mer! Skulle mänskligheten vända it ryggen och återvända till en mer mänsklig värld då flyr dessa uppropets undertecknare snart fältet eftersom de egentligen inte bryr sig om teknologins skärpa i sig, utan bara de pengar och därmed den makt den ger detta fåtal intressenter (de kallar detta för "tillväxt" för att lura korkade politiker som Löfven och Damberg). Se undertecknarna som samma sorts galningar som Mark Zuckerberg, vars politiska ambitioner har dryftats sistone.

Jag vidhåller att etiketten "it-fascism" passar utmärkt. De tjänster som skapas i Sverige har som enda syfte att betjäna tillväxtekonomin. Den dag it börjar betjäna människorna istället för det fåtal med ekonomiska intressen i högteknologin, då stryker jag den här etiketten. Det kommer att ske, men inte i min livstid. 

It har det i sig att göra kapitalismen överflödig inom många områden. Just därför blev det så bråttom att mörda det fria internet, som ingen längre talar om eftersom det finns pengar att hämta på att stycka upp denna oändlighet och leverera bara en liten fjärt via en app. Det är alltid "direktörernas" ambition att ge människor så lite som möjligt av kakan och själv äga privilegiet att se helheten. 

Intressant nog blir den här attityden alltid akterseglad av Fader Tid själv, vilket t.ex. borgarupproret mot adeln under Franska revolutionen visade. Oj, så huvudena rullade. Och allt tyder på att historien är cyklisk.



Tillägg
 

Efter att ha reagerat på propagandaartikeln rullar jag längre ner på SvD:s förstasida och upptäcker då hur Etablissemanget koordinerat en brett upplagd attack. För vad handlar detta om, om inte precis samma sak. Nu käftar näringslivet åter om att man ska krossa universiteten och göra om dem till broilerfabriker för att spotta ur sig t.ex. nyttiga it-fascister eller vadhelst näringslivet för ögonblicket behöver! Jag hade redan satt rubriken och publicerat innan jag såg detta, men hur väl stämmer det inte: Sverige är ett bildningshatande land till brädden fyllt av "krämare och profitörer".

Inga kommentarer: