Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 november 2017

Nyliberalismens horoskop - så sjukt korkat!


Bernie Madoff och Friedrich Hayek -
svaga och lätta offer för kapitalismen

[Friedrich Hayek, pristagaren i det förfalskade Nobelpriset i ekonomi] trodde att han höll på att lösa modernitetens problem, problemet med objektiv kunskap. För Hayek underlättade inte enbart Marknaden handel med varor och tjänster, den uppenbarade sanningen. Hur kunde Hayeks ambition kollapsa till dagens motsatta förhållande - den omvälvande möjligheten att vi, tack vare vår huvudlösa dyrkan av den fria marknaden, håller på att driva bort sanningen från offentligheten helt och hållet?

Stycket är bara ett ur en viktig artikel om nyliberalismen som The Guardian publicerade i somras. Jag lämnar högerekonomen Friedrich Hayeks karta med bara några få kommentar, delvis för att jag upptäcker att han redan kommenterats utan att namnet taggades. Den som kan sin astrologi ser då som nu att det är en mer slipad version av Stefan Löfven, som f.n. i Göteborg gör allt han kan för att involvera Sverige alltmer förödande i EU och marknadstänkandet.

Illavarslande överaktivitet mellan Eld och Vatten
får aldrig formuleras som "marknadens" spelregel


Vad Löfven saknar (och kanske hans räddning den dag tortyrbänkarna i Helvetet ska fördelas till Liemannens senaste skörd) är att han saknar all elegans i sitt tänkande, han har stirrigheten hos Eld och Vatten i upprorisk konflikt (Väduren och Kräftan) men saknar gracefullheten hos Jupiter i Vågen.

Denna placering hos högerekonomen råkar dessutom perfekt illustrerar den mytiska inbillningen att den fria (Jupiter, befriaren) marknaden (Vågskålarna!) skulle ha någon "sanning" att förmedla. Inte när närighetens Kräfta med sin fallna Mars attackerar Jupiter och skapar bubblor och falsarier på löpande band. Här är en gammal affischpojke för borgerligheten, och den onda kvinnan Margaret Thatchers favorit. 

The Guardian blir teknisk när den beskriver högerekonomens filosofiska tankar om hur "the mind" synliggörs i marknadsrörelsen men det räcker att se Solens upphöjelse i subjektivistiska Väduren för att ana att han skriver rakt ur sitt egen speciella vinkling av det universella Intellektet! En Sol som drivs av en fallen Mars i Vatten. Detta är samma kombination som hos dubbelnaturen Kapten Klänning.

Tidningen är mitt i prick när den beskriver österrikarens svampiga och ostadiga Löfven-stil, en ryggradslöshet som inte hittar någon egen hållning i den rasande omvärlden:

Hayek cut a silly figure: a tall, erect, thickly accented professor in high-cut tweed, insisting on the formal “Von Hayek” but cruelly nicknamed “Mr Fluctooations” behind his back.

Eld/Vatten-kriget utmärks just av fluktuationer när Väduren attackerar och Kräftan retirerar och söker skydda sig! 

Hayeks horoskop skulle faktiskt kunna gälla för nyliberalismens eget horoskop. Neo eller ny, stämmer utmärkt med debutanten Väduren (ett nyfött och därför i egna ögon ännu historielöst tecken) Jupiter i Libra mittöver skapar en "kreativ destruktion" (en extremt obalanserad Jag/Du-axel när volatila Jupiter är involverad). Och så slutligen då den fallna Mars som vittnar om den låga Vegetativa Själen som den näriga själviskhet som driver hela det nyliberalistiska konceptet. 

Horoskopet visar roten till vår tids psykopati, att vi alla tappat djupet och bara beter oss som ytliga reklampelare för oss själva - via sociala medier och till sist också i det fysiska umgänget. Plastmänniskorna som inte vet vad liv är förutom genom att bädda in sig i konsumtion och flasha varumärken på Instagram. Dessa människor får gärna gå under i ett kommande atomvapenkrig initierat av det maktgalna USA. Det vore närmast en barmhärtighetsgärning eftersom det bara finns mörker och osäkerhet i den sorts människa västerlandet avlat fram under nyliberalismens svarta välde.

Att denna högerekonom så in i norden världens liknar värsta kapitalist-svindlaren Bernie Madoff som ruttnar bort i ett fängelse har troligen med stjärnorna som fingervisningar om djupa former nedlagda i naturen. Kan en nymåne i Väduren ge just den här typen av utseende, eller är den avhängig av flera platonska Former i aggregation?

Bernie Madoff - se hans horribla andra
hus för egna pengar... För Väduren i första
blir VENUS EN ILLGÖRARE och här
dessutom i konjunktion med Algol
 
Ju mer man jämför kartorna desto tydligare blir det att vi är den invärtes onda kapitalismen på spåren och borgerlighetens självlögner också! Se "samspelet" mellan giriga Vatten och rationaliseringarnas Luft hos båda männen! Det här mönstret fanns hos Fredrik Reinfeldt också och jag tror The Guardian bara hade delvis rätt när de beskrev Hayek som en naiv drömmare som trodde marknaden hade något att tillföra den mänskliga erfarenheten på den intelligenta nivån. Från Madoffs typ av dissociation mellan Vatten och Luft ser man en ond och listig planerare (Saturnus) snarare än en förledd optimist (Jupiter).

När jag som ett experiment introducerade den onda stjärnan Algol var det utifrån en ledtråd i ett gammalt judiskt textfragment från kanske det 1a århundradet. Nyligen hittade jag några exempel på hur livaktig traditionen med fixstjärnor var i Europa ända in i renässansen men Algol representerade då brutal död via halshuggning. Vår kultur halshugger inte längre men Madoffs 2a ekonomihus och det sätt som Satanshuvudet påverkar hans (för Väduren) verksamt onda pengaplanet Venus blir därför både en svag och lättkorrumperad punkt i horoskopet samt det långa fängelsestraff han nu sitter av.

Faktum är att Algol nämns i Ptolemaios Tetrabiblos som jag läst igenom två gånger utan att se det. Den fanns inte angiven i sakregistret och i stycket om hur döden ska komma nämndes den men under annat namn! Ptolemaios radar upp situationer som blir allt mer problematiska:


Om Mars står i kvadratur eller opposition till Solen eller Månen från ett tecken som tillhör den andra sekten och i tecken som bär den mänskliga formen, bringar han subjektet att slaktas i civila strider eller av fienden eller själv begå självmord eller dö pga. en kvinna eller bli en kvinnomördare i de fall Venus vittnar [kastar en aspekt] mot dem [Solen eller Månen]. (Loebs edition, s. 435)

Härvan tätnar:


Och om även Merkurius aspekterar dessa [Sol eller Måne] ger han död genom pirater, rånare eller förbrytare. I de stympade och imperfekta tecknen eller i Perseus Gorgon [bringar Merkurius] död genom halshuggning eller stympning.

Merkurius "i" Perseus Gorgon förklaras av historikern Benson Bobrick betyda att planeten befinner sig i konjunktion med Algol. "Stympade och imperfekta tecknen" tarvar en fotnot i Loebs utgåva med båda grekiskan och engelsk övesättning. Med hänvisning till ett annat forskarverk förklaras detta innebära tecken "såsom Oxen, den blinda Kräftan, Skorpionen, samt Skytten".

Den med exceptionell energi och tid skulle kunna granska de många taggar som lyder "Algol och ...[planet]". I fallet Madoff är pengarnas Venus extra usel eftersom jag-hävdande Väduren i första huset gör tvåsamhetens Venus till ett problem eller något som får onda konsekvenser (ur Vädurens "jag är mig själv närmast"-perspektiv). 

Kanske återkommer jag med en undersökning av den gamla halshuggningstraditionen, om den faktiskt kan ses t.o.m. med de inkompletta mån- och solascendenterna. Algol på en verksamt god planet skulle t.ex. kunna innebära att man frestas av Djävulen medan Satanshuvudet på en verksamt ond planet skulle kunna indikera ett bedrägligt .... och vad nu den konjunkta planeten indikerar, och senare i livet halshuggningen (som i fallet Madoff). Bara en lös hypotes. Det är förstås horoskop med känd födelsetid man bör använda.
 

Inga kommentarer: