Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 november 2017

Kvinnan bakom manskockarna Jamie och Gordon



The Guardians minnesruna över kvinnliga tv-producenten Patricia Llewellyn som dog i okontrollerat spridd bröstcancer vid bara 55, inbjuder till funderingar. 

Hon tillhörde den sällsynta årgång 1962 av svältens tecken Stenbocken med närapå hela planetskocken samlad i ett enda tecken. Intressant nog hade hon tre internationella exportsuccéer med mat-format, varav jag bara kände igen Gordon Ramsey och Jamie Olivolja. Tydligen var svenska medier som utseende- och fitnessfascistiska att de inte ville köpa in hennes kvinnliga storsuccé "Två feta tanter" som lagade mat så det stod härliga till.

Jag kommer aldrig att diskutera 8e dödshuset på denna blogg, dels för att ämnet är så svårt och dels för att en så allmän karta som den för hela dygnet inte säger ett dugg om det enskilda fallet. Det är med andra ord inte den massiva samlingen i Stenbocken som sådan som korrelerar med den metastatiska cancern utan det verkliga 8e husets tillfälliga ägare, som förvisso torde vara någon i det skrämmande svårtydda stellium som livslängdens eller omvänt dödens Saturnus förfogar över.



Artikeln talar om hennes värme och empati så det skulle inte förvåna mig om den verkliga födelsen var en bit in på eftermiddagen, när Månen hunnit in i osjälviska och empatiska Fiskarna...

Vad man dock kan säga om den här ovanliga årgången av Stenbocken är deras stil- och formsäkerhet. Det här är som Sverigehoroskopet med dess ascendenthärskare Venus i Stenbocken fast hundra gånger starkare. Jag har en släkting med absolut fotografisk blick född samma år och månad. Han kan titta på en komplex struktur och dagen efter rita ut den i exakt detalj. I sin ungdom arbetade han som extremt introvert (ett typiskt drag för Saturnus och Stenbocken) på ett teknikföretag och ritade sprängskisser på motorer och andra föremål med perfekta proportioner och i perspektiv - direkt med sitt ögonmått, en penna och en vanlig linjal. 

Det här säger något om planeten Saturnus som "formens" herre! Som musikintresserad men även intresserad av ljud har jag någon gång ibland (avundsjukt) läst artiklar om de tekniska apparater de rika unnar sig för de tillfällen de vill luta sig tillbaka med ett glas rödvin och njuta lite seriös kvalitetsmusik i favoritfåtöljen. Jag upptäckte att skaparen av sajten SixMoons - med prylar så dyra att den svenske medelsvensson förmodligen inte ens fattar hur ynkligt hans budgetliv han förunnats av de små brödsmular den onde rike mannen kastat åt honom - att denna skapare också var Stenbock typ 1962.

Inte förrän svensson ser hur fint folk ställer in en musikanläggning för miljoner kronor i lyssningsrummet (de har förstås ett helt annat rum för sin multikanalshembio med George Lucas-certifierat ljud) går det upp för honom hur de rika hånskrattar den vanliga människan i ansiktet. Eller vad sägs om ett par högtalare för en halv miljon, eller förstärkaren att driva dem för lika mycket? Och sen behövs utrustningen för att spela upp något. Ska det kanske vara en diamantnål för att spela upp gammaldags grammofonskivor. Den som tror de har fått bra nålkvalitet för ett par hundra, glöm det. Nu talar vi handbyggda tyska och japanska små miniatyrmästerverk för 100.000 kronor eller mer! Och skivspelaren värd en sån nål går lätt på en halv miljon, den också, exklusive tonarmen som ska hålla i diamantnålen (dyr). 

(Se också Spotify uppfinner hjulet på nytt - om hur de rika lurat och fortsätter lura den breda massan på allt det goda som de tycker att bara de själva är värda.)

Östeuropén som startat och driver sajten har uppenbarligen lyckats slå mynt av att han - likt släktingen - har extremt väl utvecklade sinnen men har fokuserat på hörseln istället för synen. Inte heller här har jag någon ascendent så det är svårt att säga hur man skulle lista ut VAD i Stenbockskomplexet som dominerar från fall till fall. 

Ett är säkert, materialismen som startar lite lätt i Oxens tecken, preciseras hos den ständigt missnöjda Jungfrun och når sitt extremläge i Stenbocken där perfektionismen når sitt maximum och här också kombineras med Rajas guna, att se till att skaffa sig det ultimata livet. Varför tror ni Göran Hägglund - antikristdemokraten - var regeringen Reinfeldts bästa värdepappersprofitör? Se hans horoskop! (Jag vet fler med tunga poster i Stenbocken som har som hobby att låta pengar tjäna in pengar - just typiskt Saturnus i sin lägre skepnad som herren över de jordiska tillgångarna, Djävulen med andra ord.)

Ett är säkert, den brittiska tv-producenten är också ett exempel på fixeringen vid stil och form (och sen säkerhet som till sist resulterar ur en fixering). Dödsrunan i The Guardian upprepar via flera olika röster hur tydligt hon kunde skilja agnarna från vetet och välja personer som var "mediamässiga", dvs folk vars fysiska kroppar gjorde sig bra i tv-formatet. 

Den brittiska skribenten som ser tillbaka på sin vän Pat Llewellyn avslutar texten med att kommentera hur olik producenten var en ovanligt krass devis som setts hänga på väggen i hennes kontor:

TV-branschen är en grym och ytlig dikeskörning ner i penningträsket, en lång plastig korridor där tjuvar och hallickar löper vilda och där goda människor dör som hundar.

Förutom att det här omdömet passar perfekt in på Sverige mitt i sin mediesammanklappning så illustrerar det perfekt att Pat Llewellyn trots allt visste exakt att hon bar på den mörka Stenbocken i sitt inre. 

Sådan här cynism har jag inte hört sedan Donald Fagen skrev sina extremt torra och bittert sarkastiska texter i det hajpade "intellektuella" rockbandet Steely Dan. Fagen var visserligen Skytt men Merkurius och Venus i Stenbocken introducerar en hel del av citatets sentiment. Han häcklade andra på samma sätt men visade sig själv åldras illa och förstörde ryktbarhet genom att misshandla sin hustru.

Inga kommentarer: