Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 november 2017

Jobbkrav: god engelska




Under jobbsökande hittar man den ena platsannonsen efter den andra författad på klumpig, överspecificerad, barnslig och ibland ren av ologisk svenska. Annonserna, uppenbarligen författade av dedikerade rekryteringsbyråer ger en skrämmande inblick i det här landets språkliga förfall under det att vi vant oss vid engelska via dåliga tv-serier och smartfånen vant oss av med att sitta i längre pass och läsa böcker. Ett vanligt krav i dessa platsannonser är att tala och skriva "god engelska". 

DN har lagt sig till med samma beteende som den här bloggen provade några gånger i samband med brinnande bilar i Stockholms förorter, men strax övergav eftersom det inte var mödan värt: att göra en engelskspråkig version av de mest spektakulära lokala nyheterna. 

Vilket DN:s syfte är oklart med mindre den automatiserade reklamen sniffar upp läsarens hemland och levererar anpassad reklam - tidningen vill också vara med i den globala kapitalismen och hoppas förmodligen på omgående topprankning på Google för sina engelskspråkiga rubriker. De har mycket riktigt en topplacering för nyheten men via en mycket mer sliskig metatext som de undanhåller de svenska läsarna eftersom DN framställer sig som en billig klickhora som vilken kvällstidning som helst:

Sex scandal shakes the Swedish Academy - DN.SE

https://www.dn.se/kultur.../sex-scandal-shakes-the-swedish-academ...
14 hours ago - 18 women accuse a central figure in the Swedish cultural sphere of sexual assault and harassment. He is artistic director of a literary club in ...
En skandal som implicerar Nobelpriset i litteratur är onekligen en klickmagnet, men DN missar totalt att det starka nyckelordet vore "Nobel Prize" och väljer istället "Swedish Academy" som ingen i världen bryr sig om...

Ingressen i blänkaren är inte mycket bättre. Fastän språkligt korrekt känns engelskan som något en svensk sjätteklassare skulle ha satt ihop. Det låter inte idiomatiskt. Jag skulle t.ex. vilja anglifiera DN:s orytmiska mening med alldeles för mycket småord från...
Incidents to have taken place in flats belonging to the Swedish Academy
...till...
Reported incidents in apartments owned by the Swedish Academy
Visst känns det mer engelskt? Dessutom 10 tecken kortare trots att jag bytte ut det mesiga "flat" mot mer formella "apartment" som bättre passar högtravande akademier.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag undrar ifall du kan tänka dig att ställa horoskop mot betalning? :)

Seaward sa...

Tack för frågan men med bloggen försöker jag förstå den sideriska zodiaken bättre, jag gör inga horoskop på beställning.

Anonym sa...

Menade en privatkonsultation utanför bloggen...

Anonym sa...

Fast ändå via nätet.

Seaward sa...

Det menade jag också. :-). Jag använder tiden utanför bloggen till annat...