Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 november 2017

Eld och Vatten som okänsligt och vampyriskt




Det här är närmast en spinoff på föregående inlägg om Persbrandts excesser. Samma Måne i eldiga Skytten störd av disponenten Jupiter i ständigt hungrande Vattenelementet. Den enda skillnaden på det sökmönster som i det inlägget gav intressanta parallellfall är att den här amerikanska komikern har samma sol- och månkombination som sexmissbrukaren Charlie Sheen: Måne i Skytten och Solen i Lejonet. Visst levererar astrologin förunderliga och tankeväckande teman fast utanför ateisternas trånga föreställningsvärld!


Louis C.K. (som jag aldrig hört talats om förrän nu) säger självförebrående att han aldrig fattat att kvinnornas samtycke i själva verket berodde på att han utövade kändisskapets makt så att det egentligen bara var han-han-han för hela slanten. Detta är en ständig risk med den födelse till den starka Solen i Lejonet och den minskar inte direkt med den inskränkta kåthet som Mars i Skorpionen illustrerar - verkligen att tänka med kuken!

Men han kommer sanningen om sitt liv väldigt nära för se hur kungamakaren Regulus influerar kvinnoplaneten Venus - gradexakt. Det är bara ett litet problem och det är att Venus får "onda effekter" när det dominanta Lejonet intar första huset. Här stämmer en solascendent perfekt med den onda effekt hans "kungavärdighet" hade på kvinnor (Venus) och hur han själv till sist drabbades av samma horoskopsignatur när han anmäldes av kvinnor! Venus är en verksam illgörare för Lejonet i 1a huset.

Det här fallet sätter myror i huvudet på den som häromdagen läste inlägget om den kvinnliga idealisten, Lejonkvinnan som bekämpade hederskulturernas slöjor och fick skit för det från olika håll. Hon hade också en "ond Venus" i dominanta Lejonets tecken. Ska man dra slutsatsen att hon som kvinna reagerar motsatt på ungefär samma horoskopinslag? Eftersom tidpunkt saknas för båda lönar det sig knappt att ägna alltför mycket tankemöda på att förstå varför mannen trampat på kvinnor medan kvinnan sökt kämpa för kvinnors frihet. 

Som komplementpar är det intressant att se hur de har diametralt motsatta känsloliv: kvinnan en Måne hon som Lejon inte alls tycker om eftersom den är en begränsande och hackordningsorienterad Måne i Stenbocken (som är Lejonets olycksbringare och fiende). 

Komikern har istället sin Måne i uppsluppna och fria Skytten. Men det är en frihet som bygger på en parasitisk Jupiter-i-Kräftan i 12e huset för förluster. Faktiskt samma Jupiter som jag lovordade i den idealistiska kvinnans fall men som hos den kvinnoutnyttjande komikern blir ett mer kluvet budskap. 

Onekligen gagnar joviala Jupiter - här dessutom verksam välgörare för Lejonet i 1a - hans komiska och utagerande talang. Vatten och Eld urladdar sig rejält mot varandra. Men den är också en komponent i den "sensationalistiska" hunger jag diskuterade i föregående inlägg om Persbrandt och som leder till ett själviskt beteende där man konsumerar andra för egohävdelsens skull. Vampyrbeteende.

Inga kommentarer: