Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 oktober 2017

Nobelpristagaren och jag

Den tramsigaste rubriken på en tid. Men det går inte att parafrasera nyplatonisterna eller häckla den destruktiva kapitalisten i varje inlägg. 

Jag behövde inte vila blicken på senaste Nobelpristagaren i litteratur mer än en hundradels sekund för att identifiera mig själv i hans blida uppsyn. 



En blick och en harmonisk utstrålning hos japanen som röjer Vågens tecken - sideriskt förstås. Båda männen har en antydan till låsning i leendet vilket tyder på att Sol och Måne i själen arbetar på olika "våglängd". 

Naturligtvis visade sig Kazuo Ishiguro född i Vågen. Extra fascinerande för look alike-fenomenet (för den som nu uppfattar något av det jag såg) är att han, likt undertecknad, har skrivpennan Merkurius i soltecknet och dessutom i dess 6e grad, vilket är placeringen för bloggarens Sol. Merkurius sägs inte utöva något starkt inflytande på kroppshydda eller utseende, men i just det här fallet har bloggaren Merkurius som sin ascendenthärskare.

Men Nobelpristagarens litterära kvaliteter kommer inte ur Vågen i sig, utan ur den gäckande kombinationen med Månen i Fiskarna, som är poetisk och säll som få. Exakt den här kombinationen var för övrigt den jag primärt tänkte mig när jag för några veckor sedan återgav jag den extrema incestteorin som förklarade varför Tudor-ätten dog ut med drottning Elisabet. I centrum, som hennes son, älskare och far till en legitim arvtagare till tronen stod den förmodade författaren till Shakespeares verk, vars verkliga identitet var tvungen att dö med honom av politiska och troligen moraliska skäl. Elisabet klarade förmodligen inte att famna vidden av sitt djupt osedliga liv, och att sonen/älskaren brottades svårt med incestmotivet tycks "Shakespeare"-pjäserna omvittna. Om och om igen...

Vid upptäckten av den artistiskt laddade himlen tiden för "Shakespeares" hypotetiska födelse återkallade jag genast minnet av en mångbegåvad kvinna (sång, måleri, skulptur) med just Solen i Vågen och Månen i Fiskarna. I sin ungdom var hon så fylld av berättarfantasi att "storfiskarns" mytomani aldrig låg långt borta... Och naturligtvis var ena mungipan frusen även hos den här personen och leendet skevt....

Med horoskopet för dagens Nobelpristagare i litteratur känns denna härva av arketypiska uttryck, zodiaktecken, gradtal och personer, allt mer rimlig...

Kazuo Ishiguro:

 
Om man väljer de tre kvaliteternas perspektiv är passionen (orange Rajas guna) dominant. Som en ledande solär figur (inte minst efter Nobelprisutmärkelsen) ser man den perfekt matchande Jupiter i 10e huset för ära och ryktbarhet. Jupiter representerar just lagerkransar och högsta utmärkelser av varjehanda slag. (Bara hos låga karaktärer är den en klippare, rovkapitalist eller spelare - för den lägre typen, se entiteten Sveriges horoskop och de bubbelblåsande och korttänkta klipparna via "elitens" Jupiter i 5e huset för de ledande och privilegierade.)

Men förmågan att bli berörd och hamna i affekt är ingen garanti för kvalitet i det reaktiva uttrycket. Intressant här är hur bitterljuvt horoskopet är (jag läser ingen skönlitteratur och hade inte hört talas om Ishiguro förrän i dag. Jag har ingen kunskap om vad slags litteratur han skriver). Sol och Måne har helt olika klang och för men dem samman blir det riktigt intressant...

Mot den förlorade kärleken, balansen och glädjen - Vågens härskare Venus har vandrat in i Mörkrets kvalitet i Skorpionen - står sinnelagets milda vatten, där den oändligt sensitiva Månen i Fiskarna - i Ljusets kvalitet - här eldas på av sin disponent tillfälligtvis placerad i det Vattentecken som tillhör den passionerade kvaliteten. Det innebär ett simultant tillstånd av lidelse och klarsyn och den här ömsesidiga receptionen mellan den Stora Välgöraren och psyket är något alla författare skulle drömma om!

*****

Månen passerar idag Fiskarnas tecken, Nobelpristagarens och fötternas tecken. Jag har just köpt mig ett par nya skor eftersom alla gamla utom ett par började se nedgångna ut. Var befinner sig då Fiskarnas härskare, den Stora Välgöraren Jupiter? 

Jo, i Vågens 5e grad, på exakt triggeravstånd till Nobelpristagarens författar- och mobilitetsplanet Merkurius och detsamma till bloggarens mer generella Sol. Nya skor är en milstople (Solen) för dem som inte gått ner sig i det västerländska konsumtionsträsket.  

Under besöket i varuhuset i stora staden kunde jag konstatera att stockholmare numera köper sig herrskor för 3000 kronor paret - bloggaren nöjde sig med butikens hörna för de fattiga och skor för en tredjedel av den kostnaden. För vem, med lite framförhållning vill brinna i helvetet för några få årtionden av jordisk vräkighet? 

På hemvägen med påse i hand passerade jag en tiggare under en smutsig filt som bokstavligen låg halvvägs ut i trottoaren på den mark mina beskodda fiskfötter betrampade. Jag såg en annan människa med deformerade fötter (eller ben?) som linkade illa i sin gång. Glädjen med första nya skorna på många år var borta rätt omgående... Jag förstår att stockholmarna inte vill se eländet på gatorna och jag håller med, fast av det skälet att EU till att börja med var ett plundrarnas projekt och idag alltjämt ett svek mot folken. Att dessutom öppna gränserna för allsköns lycksökare, det blir att hån för mycket mot den egna befolkningen.


Tillägg

Horoskopet enligt Wikipedias födelsedata. Vi får väl se vem som viker sig först, SvD har detta märkliga utrop:




Se även: Ishiguro drömmer om fred när revolution är det världen behöver 

Inga kommentarer: