Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 23 oktober 2017

Hydrans många huvuden


Lobbyismens styrka ligger i att via media, via ”experter”, via märkliga föreningar och ”branschorganisationer” prata med hundratals röster fast det i själva verket bara är ett intresse som talar med mångas läppar.

Johan Ehrenberg i ETC må vara naturalist, men hans ord har en styrka som kommer av att tanken bottnar i en arketypisk bild. Dess rötter går tillbaka till antiken eller ännu längre bak. 

I Nya testamentet närmar sig exorcisten Jesus en människa som blivit besatt av en demon - eller flera som det ska visa sig. När djävulsutdrivaren kräver att Ondskan ska identiferar sig svarar den besatta mannen: "Mitt namn är (en romersk) Legion" - termen framkallar bilden av en ormgrop fula andar som krälar runt och fyller offrets medvetande. (Wikipedia)

Den här bilden är sann och dess nutida uttryck i världen beskrivs perfekt av Ehrenberg!  Det finns EN demon som driver hela det kapitalistiska systemet som som sedan knoppar av sig för att förvilla de sårbara människorna att den är månghövdad och oövervinnelig. Kapitalismen och den trollande extremhögern använder exakt samma strategi.

Finns den Herkules som kan dräpa den månghövdade Hydran och ge människorna tillbaka tankehöjden i deras själar?


*****

Not. Bilden föreställer en bok av historikern Morton Smith och beskriver de traditioner om Jesus som magiker som florerade parallellt med Nya testamentets berättelser. Boken innehåller exempel på Jesusamuletter som vanligt folk använde för att skydda sig från sin tids monster. Ehrenberg "fruktar" i sin text med rätta lobbyisterna. Idag saknas kraftfulla excorcister som Jesus, och folkmassan duperas helt av desinformation från de rika och mäktiga.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.