Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 27 oktober 2017

Den verksamma naturen i planet, land och människa

Hinduisk astrologi skiljer som bekant mellan planetens essentiella karaktär och dess funktionella eller verksamma natur, hur den beter sig i det enskilda horoskopet. I flera år har den hinduiska astrologen Narasimha Raos gratis ebok legat oläst på min dator, men det börjar bli tid att åtminstone bläddra i den. Det första jag ser i uppsjön av vilt främmande sanskritord och tolkningsregler jag aldrig hade hört talats om (trots fyra introduktionsböcker av olika svårighetsgrad), är dock att astrologen missar kvinnoförövaren Bill Cosbys mörka sida. Han är helt upptagen av den godmodiga offentliga rollen som den folkkära amerikanen uppvisade. Lite av en USA:s Martin Timell...


Nu är boken avsedd som "mellansvår", men jag tycker nog det är ren nybörjarnivå att notera hur den uppvisade personligheten (asc) i Fiskarna och dess härskare, den populära Jupiter i 10e offentliga huset illustrerar en offentlig favorit. För enkla pedagogiska poänger kan man visserligen sluta där, men när man nu vet att Cosby drogat och förgripit sig på kvinnor under årtionden bör man åtminstone notera att kvinnoplaneten Venus är en "verksam illgörare" för Fiskpersonligheten och här står Venus i det moraliskt tvivelaktiga 3e huset tillsammans med den halshuggna Draksvansen. 

Denna högst suspekta indikation om Cosbys sätt att närma sig kvinnor ligger sedan som bas för hans 8e sexualitetshus (vilket den onda Venus äger) och i detta finner man hans libidoplanet Mars

Lika oroande är den sliriga oklarhet som råder mellan hans "springiga" och pratiga Sol-i-Tvillingarna och dess disponent, kommunikationsplaneten Merkurius i begärsfyllda Vattentecknet Kräftan, som i sin tur har Månen illa inställd i 6e olycks- och fiendehuset. Dolde Cosbys barnsliga pladder som familjepappa i en älskad tv-serie en otäck fiende under ytan? Narasimha Rao gör som alla astrologer (även denna blogg ofta nog), nöjer sig med att lyfta fram vissa byggbitar för att illustrera en poäng.

Nå, Rao betraktar själv sin bok som obsolet och den kan laddas ned gratis. Här finns några mindre tillägg till läran om planetens verksamma natur.  Du kan hitta dem vid 13.2 Functional Nature i boken som ligger som en pdf-fil på hans sajt. 

Alla horoskop innehåller en mängd verksamma ondingar men typen av onda eller oönskade effekter varierar beroende på planet och andra faktorer. En verksamt ond Jupiter blir aldrig en bindgalen aggressor som Mars, men dess optimism övergår som "illgörare" och resulterar i överoptimism och därmed slarv i sin expansiva rörelse. Individen kan bli en hycklande lycksökare och älska flärd och söka omge sig med en air av nobless. 

Sverigehoroskopet har en ond Jupiter och se bara stockholmarnas katastrofsjukhus Nya Karolinska: allting är feltänkt, precis som polisens alla svenska datasystem som gör deras arbete ineffektivt! Slarvar svenskarna när det kommer till expansivt, intelligent tänkande (Sol + Jupiter)?

Horoskophärskaren Venus är god, ligger i Jord
men ägs av en eskapistiskt placerad Saturnus i 9e.
Samma Saturnus äger också de verksamt onda
Solen och Jupiter i den lyckosamma gruppens
femte hus (Vattenbäraren som en socialgrupp)

Även andra idiotiska byggprojekt i huvudstaden stinker av uppblåsthet och här kan med fördel stadsbyggnadsrådet Apple-Mogerts illa fungerande Jupiter analyseras (hans horoskop har vissa gemensamma drag med Sverigedemokraternas och man kanske kan se töntiga dragning till skrytbyggen som en banal form av manifesterad nationalism). Den verksamt onda Venus perverteras från en symbol för det Goda till att bli en hora för pengarna eller en oändligt instabil varelse. Och så vidare.

Att alls tala om "ond" eller "god" verksam natur låter hårt och en smula primitivt, men jag läste just några rader om nyplatonisten Proclus som kastar ljus över astrologin. Det är väl känt att hinduismen (och säkert också dess astrologi) påverkat den klassiska västfilosofin oändligt mycket. Jag kommenterar rikligt här:


Den Ena ["The One", ultimat enhet] är inte vad som håller ihop alla saker utan även vad alla saker längtar efter och strävar mot. [Aristotelianism närbesläktad med Platonism, som ser Gud som den teleologiska orsaken, som Omega i "Alfa och Omega", det slutliga återvändande som alla saker är destinerade till efter deras sinnesförvirrade utflykt i vår, mångfaldens, värld.]

Den Ena är fullkomlighetens mått. Allt fjärmande sig från fullkomlighet är följden från en dualitet som öppnar för osämja och konflikt. [Olikhet, differens, "den andre" tornar upp sig för den varseblivande varelsen tills den helt förlorar förmågan att ens känna igen t.ex. den "mänskliga Formen". De fallna själarna, som bara ser olikheter, stirrar med andra ord den ultimata Ondskan, Söndraren, i vitögat natt och dag! Bloggen kallar denna orientering "Satan".]

Hur långt upp eller ner en varelse befinner sig på den ontologiska [existentiella] stegen bestäms just av hur långt dess enhet sträcker sig. På samma gång är det fullkomlighet som alla saker strävar efter. Enheten har således både en verksam och en teleologisk sida: Den Ena ger alla ting som deltar i den deras koherens, och är samtidigt också det Högsta Goda de åtrår. 

Ur Proclus Platonic Theology, återberättat av Radek Chlup i sin Proclus, An Introduction, s.51.

Sista stycket är kritiskt eftersom den avslöjar västerlandets sjukliga tillstånd. När människorna, dikterade av staten eller marknaden, uppmanas att bara sträva efter att hålla sin egen enhet intakt, dvs. sjuklig narcissism som sociopatiskt vårdar det egna "varumärket", då har enligt Proclus människan sjunkit lägre på den existentiella stegen än till och med djuren, vilka är lyckligt omedvetna om sina egon! Människan och det samhälle som uppmuntrar henne till att krympa sin överblick tillhör nu demonernas nivå. I detta citat ligger förklaringen till varför bloggen går så hårt åt borgerligheten, dess kapitalism och den moderna väststat som helt dukat under för "marknaden". 

Demoni har tagit kontrollen när människor som på sin tid statsminister Fredrik Reinfeldt vägrade sig systemfelet i den modell han trodde på och hela tiden sökte söndra diskussionen och avfärda alla varningstecken som "enstaka fall". Notera avsaknaden av Enhet i en typen av undanflykt. Så låter människor som är så ointelligenta, så långt fallna ner i "mångfaldens domän" att de inte ens längre kan uppfatta den "mänskliga Formen" som borde vara den första människovarelser förstår. Istället har vi en materiellt välbeställd grupp som på alla sätt och viss söker förslava dem under sig själva och rövslickar den yppersta eliten (som i sin tur bekvämt maskar av synfältet genom att enbart frottera sig med andra i samma toppskikt). 

Hur tydligt avslöjade sig inte Reinfeldt i riksdagen när han berättade att han faktiskt åkt i Stockholms tunnelbana, som att det skulle visa att han ägde det britterna kallade "the common touch", känslan för det folkliga. Att han sedan läste Läckberg-deckare, det sannolikt en mycket noga planterad kommentar för att på samma sätt visa att han inte tillhörde den amerikanska bankelit som räddade honom efter valnederlaget 2014. Han var en ond människa enligt Proclus och den antika västerländska filosofin. Så lågt har vår kultur sjunkit att dess förnämsta tänkare nu riktar ett anklagande finger mot vår tid.

Astrologiskt kan man förstå planeternas "verksamma natur" som den "verksamma orsaken" i Aristoteles femdelade definition av "orsak". Den verksamma orsaken är inte slutmålet, "ändamålsorsaken" eller den teleologiska orsaken. Planetens "verksamma natur" är mer att likna vid en faktor som antingen hjälper ascendenten eller ahamkara (jag-makaren) eller stjälper den i dess strävan. Det är ascendenttecknet som får vissa planeter med sig och andra mot sig därför att dessa färgas av de horoskophus de tillfälligtvis äger - i just det här horoskopet.

Jag har tidigare nämnt det solklara exemplet med Lejonet i öster. Eftersom Solen härskar här och båda symbolerna representerar Den Enas eller den absoluta integriteten bland tingen (Lejonet blir därmed djurens konung), kommer alla tendenser i riktning mot någon annan att skada integriteten hos den absolut unifierade människan. Venus, som söker harmoniera med något som inte är det själv, blir därför en verksam illgörare. Lejonen kan fara särskilt illa av amore! Jag har gott om exempel på sexmissbrukare med störningar i Lejonet som tyder på detta. 

Samtidigt blir astrologin nästan hopplös hur man än vrider och vänder sig för ett Lejon som inte signalerar beroende av någon annan uppfattas som högmodig och självupptagen! Sanningen är kanske inte sådan, den här Solen är redan komplett och redo för hemfärd (till en högre värld), men människor på låg nivå kan inte uppfatta en färdig varelse som nått sin kompletta "individuation" utan ser bara en sprätt. Det finns faktiskt också gott om exempel på Lejon som ÄR högmodiga utan att ha gjort resan in mot sin egen enhet (andesjäl, atman), men en granskning av deras horoskop visar förmodligen att sprättigheten kommer från någon annan punkt än Lejonet, någon annan astrologisk "livslärdom" som sinkar själva lejonuppgiften...

På samma sätt kan man placera alla 12 tecken i öster och fundera på varför vissa planeter blir distraktioner och "verksamma illgörare" eller "verksamma illgörare". Jag tar här bara ett andra exempel, Tvillingarna i öster. Det här tecknet har lustigt nog bara en enda planet som "verksam välgörare" vilket tyder på att Tvillingarna egentligen inte hör hemma i den här världen, trots att hinduisk tradition beskriver dem som ett mänskligt par (en man och en kvinna, inte två pojkar som i den homoorienterade grekiska traditionen). Men dessa är inte jordiska människor utan deras himmelska förlagor! 

Man kan kalla Tvillingarna för den heterosexuella människans arketyp och att Venus är en välgörande faktor visar hur Tvillingarnas enda uppdrag på jorden i själva verket är att komma samman och förenas i kärlek. Går man till tecknets härskare, så är Merkurius en budbärare eller ängel, så Jesus med hans kärleksbudskap bör rimligen ha varit född i detta tecken eller haft det stigande i öster. Venus behövs när inte Enhet längre råder och två pusselbitar måste bringas samman vilket är vad mannen och kvinnan i tecknet Mithuna indikerar. Samma i Platons myt om att själen ursprungligen var en (Enhet, den unifierade varelsen, atman) men kom att delas i två hälfter, vilka nu tvingades kommunicera för att återförenas.

Tvillingarnas härskare Merkurius kallas Buddhi på sanskrit, "intelligens", och är en synonym till Gud i sin kosmiska manifestation Purusha. Även Purusha älskar ... med sin lägre energi, den feminint uppfattade Prakriti eller Naturen! De står i förhållandet förnuftsprincip (logos) och själen (psyche) och Tvillingarna är helt klart en variant på samma tema. 

Det går därför att skönja en logik bakom att Venus och enbart Venus är verksam välgörare för dualismens eget tecken. Dualism anas även i det gudomliga Intellektet, fylld av förnuftsprinciper (logos/logoi) som detsamma Intellekt både är och inte är. Tvåfalden inom Nous ligger således i att Intellektet introspektivt kan kontemplera det egna medvetandeinnehållet och redan här verkar grogrunden till själarnas fall ligga, den gudomliga självmedvetenheten är arketypen eller förlagan till den senare narcissismen! Gud är den största fluktaren/voyören av dem alla, och dessutom Den Ende, om man ska hårddra det.

De tre Lufttecknen är alla märkliga och tycks ha en avgjord kosmisk innebörd, den feldöpta Vattumannen som var "Den Väldige" i Babylon är det kosmiska rum, den Enhet som rymmer både Purusha och Prakriti och att Vågen är någon slags kosmisk balansprincip visade redan de gamla egyptierna med bilder på själen som vägs på en våg efter sin död. 

Är Purusha liktydig med Nous eller är Nous större? Hinduismen svarar att vårt universum bara är en förmörkad droppe i den egentliga verkligheten så Vattumannen/Den Väldige eller Purusha står bara i ett analogt förhållande till grekernas Nous. Detsamma gäller Saturnus som symbol för den himmelska Fadern. Det är bara det ultimata Förnuftets representation för oss, i världen. Vem vet vad man kommer att kunna uppfatta när man når och i sin själ identifierar sig med den sjunde himmelen och likt Platons Demiurg (världsskapare) är fri att rikta uppmärksamheten in i den djupa rymden (symboliserad av Vattumannens urna).

För att reda ut frågan en gång för alla har jag just betällt forskaren Arthur Hilary Armstrongs The Architecture of the Intelligible Universe in the Philosophy of Plotinus: An Analytical and Historical Study. Med bara en (1) feedback på Amazon inser man att världens intellektuella nivå idag inte är vad den borde vara. Mänskligheten är nu nere på djurförståndets nivå (en hunds begåvning motsvarar ett tvåårigt barn) och marknadsekonomin arbetar natt och dag på att se till att så få som möjligt tar sig ur denna tunna. 


Som näringssjälens primära tecken Kräftan/Krabban bildar dessa djur klasar som hänger på varandra, och när en söker klättra ur tunnan dras de ner av andra. I engelska språket är krabban en känd metafor för själviska människor. Astrologiskt blir den därför också URBILDEN av pöbeln, den blinda massan, alla som låter sig styras av blind instinkt. (Antydningar om tecknets degraderande inverkan kunde ses i ett nyligt inlägg om meToo-kampanjen.)

DET ÄR A OCH O FÖR EN MED STARKT INSLAG AV VATTENELEMENTET I SITT HOROSKOP ATT BLI MEDVETEN OM DESSA DRIVKRAFTER! DE HOTAR ATT SÄNKA MÄNNISKAN TILL EN NIVÅ LÄGRE ÄN DJUREN, VILKA INTE KAN LASTAS FÖR ATT VARA "BARA NATUR".

Kanske därför varken Sol-Kräftan Reinfeldt eller hans efterträdare Löfven folket något gott. Obama försökte men har ska man minnas att hans Sol-i-Kräftan låg vid solnedgången, ett ytterst svagt läge, att hans drivande omen istället var den ansvarstagande Saturnus i Stenbocken i öster (tyvärr också den i sitt svagaste läge = en president som knappt lyckades med något)

En ledare måste ha blivit immun mot näringssjälens våldsamma och oförnuftiga krängande för att kunna fatta goda beslut som påverkar nationen långt in i framtiden. Men vad gjorde den mångalna Löfven? Tillsatte och avsatte strax - som om allt vara var en blind nyck under fru Fortunas svaga sken - regeringens framtidsminister! Vilket skämt detta land är.

Och i dagens DN kan man sedan att stockholmarna är såå nöjda med hur DERAS liv har artat sig. För att illustrera detta visas ett foto typiskt för övre medelklassen där man efter bästa förmåga söker imitera forna tiders adel:


När jag ser den här rubriken kan jag inte låta bli att tänka på det senaste årets fokus på Sverigehoroskopets Sol (de första årens bloggande innehöll nästan enbart kommentarer om de ogynnsamma omina kring Månen - folket. Men faktum är, och jag har upprepat det här många gånger nu, att Solen i Vattenbärarens tecken inte alls illustrerar hela det svenska folket utan bara ett socialt utsnitt av det: den rika eliten. Hela det femte huset för tur i livet och ledarskap och kreativ lek. 

(Är ledare helt enkelt förvuxna barn som leker sig fram och går iland med det eftersom de har en orubblig tilltro till sin utmärkthet? Femte huset indikerar bl.a. den individualitet som bottnar i sig själv till skillnad från dem som bara bygger en personlighet till genom livsstil, kläder och vett och etikettsstyrt beteende.

Hur skulle man kunna tolka Sverigehoroskopets VERKSAMT ONDA Sol med en VERKSAMT OND rikedomsplanet (Jupiter) i Vattumannen som annat än det så kallade etablissemanget? Ledare inom nöje/lek och politk/lek, uppbackade av storfinansens Jupiter? 

Och var är denna klick lokaliserad om inte i Stockholm. Jag har sagt det tidigare, men upprepar mig: I Sverigehoroskopets 5e hus ser man en praktfull förklaring till det hat mot stockholmare som åtminstone jag mötte på Västkusten där jag växte upp under 70-talets första hälft innan farsans karriärism tog familjen till just detta Stockholm. Och hatet är inte begränsat till göteborgstrakten.

Sedan den tiden har marknadsliberalismen i princip dödat det Sverige som en gång fanns och för ett par år sedan bloggade jag om en söndagspromenad genom Stockholm. Van vid ett raskt tempo gick jag förbi ett antal flanerande par och hörde fler samtal på utländska språk än på modersmålet! Så har kapitalismen lyckats krossa all känsla av något svenskt eftersom pengarna stinker av demoner, vilka inte känner något hemland eller någon kultur.

Varken Sverigehoroskopets Sol eller Jupiter är i grund och botten "onda" planeter men när de blir verksamt så, uppstår den typiskt stockholmska inbilskhet som övriga landet kanske aldrig förlät Anna Kinberg Batra ("stockholmarna är smartare än lantisarna"). Jag hörde under många år samma struntviktiga och självmärkvärdiga ton hos vissa av de underhållningsspanare som passerade förbi programmet Spanarna (först i P3 men varefter konceptet blev för gammalt på det svenska åldersdiskriminerande sätter, flyttades programmet till gamlingarnas kanal P1).

Sveriges själviska och uppblåsta elit i Stockholm lättar nu på trycket genom ideliga weekendresor till olika platser i USA, främst New York. Bara så kan de kompensera för sitt akuta storhetsvansinne och påminnas om att de "inte är där än". Men jag lovar, deras huvuden kommer att svullna och sprängas i bitar endera dagen. Att Sveriges "högre stånd" står i något slags beroendeförhållande till utlandet hamras dagligen in genom näringslivets företrädare och deras köpta politiker som påminner om hur viktigt landets export (till diktaturer och vem som nu vill köpa våra vapen och spionutrustningar).  

Denna extrema korruption i nationens motsvarighet till Plotinus "Intelligible Universe" - vår betraktbara intellektuella självbild - repeteras på lägre nivå i formen av "nöjda" och privilegierade stockholmarna, vilka ständigt vidmakthåller samma självgående självlögn i sin tankeverksamhet. "Men Bettan/Bosse, har vi inte fått det bra här?"  

Enbart ett mantra kan börja eka tomt med åren men genom att också ägna sig åt oavbruten materialism, där varje realiserat karriärsteg innebär att man köper allt på nytt igen, men nu med ett finare varumärke, lyckas merparten av invånarna förbruka sina korta liv i en overklig dans kring Guldkalven. Vissa senantika grekiska tänkare trodde det fanns demoniska själar en bit under människosjälen och att alla nivåer hänger ihop. Vem man blir beror på vad man tänker och gör i sitt liv... Stockholmarna är inte bättre än det karaktärssvaga judiska folket var ledare läxar upp dem med besked i den judiska Bibeln! 

Från och med Jupiters ödescykel med start under 2020 kommer den Stora Välgöraren under en plågsamt lång serie av år att visa landet vad Jupiter är värd den urartat och eliten lever rikt men inte korrekt, inte med någon egentlig kontakt med helheten. Den dåliga Jupiters tendens att övergå i aktiespekulerare och andra klippare som alla jagar stora och lätta pengar, brukar innebära bubblor som spricker (Se bolaget Allra och lycksökaren Thomas Bodströms förlorade palatsliv.) 

Min gissning är att kommer att hällregna skandaler och brustna bubblor i Sverige redan från och med detta 2017 som är en klar historisk vändpunkt med meToo-rörelsen. Den onda rovkapitalismen har en nära koppling till just maskulint macho, så det slog mig att landet kanske slipper inbördeskrig om KVINNORNA TAR KONTROLLEN och vägrar arbeta inom maskulina maktstrukturer

Men det är kanske mest en dröm. Troligare är att repressionen kommer att hårdna vartefter kapitalismens dödsrosslingar blir värre och värre (den uppsprickande Jupiter - jag har redan noterat att även USA går in i en dålig Jupiter-cykel). Den sociala oron blir då allt värre eftersom landet inte har råd att integrera alla flyktingar från senare år. Det blir militären som tvingas ta ansvar och pacificera de allt mer oregerliga områden som svenska kapitalistpolitiker själva skapat genom sin oförmåga att planera lika stort som Kinas visa män av idag gör. Politism ägnar sig åt lite tankeflykt kring militäriseringen av förorten som redan påbörjats.

Om man betraktar Sverige som en individ är det inte helt lätt att avgöra om landet i huvudsak är en god eller ond varelse. Även om ascendenthärskaren Venus är stark och en av de verksamt goda, är dess placering i Hemmets 4e hus antitesen till husets bibetydelse av själsdjup. Sverige lägger allt krut på ytan (Stenbocken, det formala, den imposanta ytan som antyder dominans). Dessutom är Venus disponent Saturnus inte ens på hemmaplan, utan borta i "New York" - i 9e huset för upptäcktsresor eller utlandet. Det synes alltså som att nationen i sig saknar själsdjup eller en önskan om att harmoniera med det materiellt dominanta. Ytlighet ÄR svenskarnas själ dessutom söker detta land rymma från sig självt genom Saturnus fixering i utlandshuset. Det ser ut som 1974 års Sverigehoroskop alltjämt är ett andligt utfattigt land som mest påminner om Utvandrarna från svältens dagar. 

Är det så illa ställt med till och med nationens elitskikt (Sol-Jupiter ägda av Saturnus) - att de är fattighjon i själen och bara råkar ha fått en vinstlott i detta liv och blivit kungar över ett lilleputtland - och härifrån upplever "mycket vill ha mer", då får vi väl låta Sverige gå sönder i våra egna inkompetenta händer, alltunder vi fumlar med globalism och vår egen internationalisering? 

Sverige är i så fall ett självdestruktivt land i sin grundnatur, så att låta onda politiker som försvarsminister Hultqvist smussla in oss i NATO och till sist bli en 51a delstat i USA, är troligen vårt öde. Men det är en riktig nitlott eftersom USA är den stora förloraren. Det är de som blickar mot Kina som ligger i linje med världens framtid... Under Sveriges stundande Jupiter-cykel kommer samgåendet med NATO/USA och därbortom väntar Amerikas sammanbrott och Kina som tar över ledarskapet i världen. Detta är inga djupa tankar, det står skrivet överallt.