Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 september 2017

Visionären äger ett bildsinne annorlunda från dem som fantiserar...




Efter att i ETC ha läst en knäckande bra analys av helvetet EU-Europa för sysselsättning och livskvalitet, granskar jag statsvetaren PEO Hansens senaste bok på engelska Amazon och fastar för en engelsk eller amerikansk (?) recensent bosatt i Stockholm och som redogör väl för bokinnehållet.

Nyfiken på vilka fler böcker som kommenterats under samma alias, chockas, ja rent av förödmjukas jag av den ofantliga mängd recensioner denna människa producerar. (Knappast en svensk som skriver på god engelska, ingen i det här landet orkar skriva en bokrecension online längre. På AdLibris har jag aldrig sett en rad om någon av de böcker som jag intresserat mig för.) 

Hur är det ens möjligt att hinna läsa så mycket? Är människan ett arbetslöst geni, manisk, eller kanhända en pensionär med inget förutom ledig tid? Vissa böcker är knappast purfärska men annat ligger helt i tiden. Små e-bokspamfletter blandas med tunga titlar.

Jag har knappt hunnit bortom recensionerna daterade 2017 när inser att jag aldrig kommer att orka vada genom så här mycket böcker för att nå utgångspunkten, hans recension av statsvetarens historiska exposé över EU-lögnen om "fredsprojektet" som målats ovanpå en äldre och kolonialistisk vision av Afrika som Europas billiga förrådsbod.

Men bland alla recensentens politiska och sociala texter noterar jag också ett överflöd av läst religiös litteratur och den 7 januari 2017 ingår en bok om den svenske visionären Swedenborgs relation till shiaislam i den rejäla dos bokkommentarer läsaren publicerar.

Jag stannar inför de här styckena (som jag översätter till svenska):
Här är några av ämnena som diskuteras i boken, med Swedenborgs läror som omedelbar kontext. [Franske filosofen och religionshistorikern René] Corbin tror det existerar ett "bildsinne" [imaginal sense] som är något annat än blotta fantasier eller föreställningar. Bildsinnet, som bara existerar i vissa människor, är vad som möjliggör kunskap om himmelska realiteter. Detta sinne motsvarar till bildvärlden ["imaginal world"] vilken både liknar och skiljer sig från vad moderna ockultister benämnt "astralvärlden". Visioner på detta existensplan ska inte tas helt bokstavligt, men de här inte helt subjektiva heller. De är snarare en slags symboler för ännu högre verkligheter. Det är intressant att notera hur såväl Emanuel Swedenborgs som Rudolf Steiners visioner förefaller vurpat bokstavliga och tolkas också så av både anhängare och motståndare, samtidigt som båda visionärerna föreföll vara av uppfattningen att deras visioner bara var "översättningar" av andliga realiteter som inte enkelt kunde renderas i det mänskliga språket.
Efter detta diskuterar Corbin de olika verklighetsnivåerna (himmelsk, angelisk och jordisk) och argumenterar för att människan samtidigt lever i alla tre. Den fysiska verkligheten, ofta uttydd som "det externa", är i själva verket "intern" i den meningen är att den omfattas av de andliga sfärerna. Mänskliga kroppar har samma trefaldiga struktur. Corbin tror att kommunikation mellan människor och Gud är möjlig genom (bokstavliga!) änglar, och att Platons Former i själva verket är angeliska väsen (jfr. The Place of the Lion av Charles Williams).
Mot recensionens slut kliar sig författaren i huvudet och undrar vem i hela världen som skulle vara intresserad av en så udda ämneskombination, en svensk mystiker och islams inre traditioner. Tja, här är en...

Har vi nu anträtt den andliga elitismens väg så här långt (bara vissa individer är födda med bildsinnet), återstår att knyta samman astrologin med Corbin - för övrigt ett namn bloggaren ofta hittade i sin läsning av nyplatoniskt influerade djuppsykologen James Hillmans texter.

Förr än planerat återkommer den här bilden som jag häromdagen klistrade in i det politiserande "Pang Pang Paranoia" (som Sveriges försvarsminister). 


René Corbins "bildsinne" bara hos de individer som
knutit sin Sol till högre realiteter. Individer som
vältrar sig i leran saknar aktiverat bildsinne men
får be en bön om bättre lycka nästa jordeliv.
(Literalistisk läsning av astrologins fyra element!)

Bokrecensenten nämner Corbins trevärldslära - himmelsk, angelisk och mänsklig - och den kan naturligtvis inte lätt överföras på den här illustrationen som allmänt beskriver den platoniska verklighetsbilden. Att fransmannen är lika djupt influerad av Plotinus som James Hillman inser jag direkt genom hans bruk av Plotinus exakta reversering av insida och utsida. Hillman hittade sin formulering (som jag tror är från Plotinus, den också): "Vi har/äger inte en själ, VI BEFINNER OSS INUTI SJÄLEN".

Det är också utifrån mystikern och filosofen Plotinus tankar modern kosmologisk spekulation utgår (medvetet eller ej) när man tänker sig hela universum som en holografisk 3D-projektionsom av en högre verklighet som bara är matematiska formler i 2D "klistrade" på väggarna av universums yttersta omkrets. Jag har glömt det mesta, men som jag minns spekulationen (eller felaktigt presenterar den här) är modellen självmotsägande. Hur skulle en tvådimensionell realitet kunna alstra ett tredimensionellt universum utifrån samma universums "ytterväggar" - vilka senare ju förutsätter tredimensionaliteten? Bara den kinesiska yin/yang-symbolen förefaller kunna rädda oss ur den här logiska tankevurpan. Yin och Yang finner egentligen inte men från det att man börjat tänka på "än det ena och än det andra" kommer alla inbillade motsatsförhållanden att betinga varandra och vara varandras upphov.

Den redan existerande 3D-världen föder alltså sin egen matris, 2D-världen och vice versa. Arbetar vi nu inifrån Corbins "bildsinne" eller är vi bara vanliga obegåvade människor som sitter och spånar med den lägre form av fantasi som enligt Plotinus är knuten till den lägre materiella världen (P. kallar omvärlden "Det Andra", "Främlingen" som en parasit som klibbat fast på oss. Allt du ser omkring dig är något ytterst sett väsensfrämmande eftersom du, som tror dig vara människa, egentligen är en ängel - ja kategorin Människa syftar på en av Platons tallösa angeliska väsen ("Former" eller "Idéer") och det jordiska människosläktet är bara en spillprodukt för dem som förlorat sin identifikation med "bildsinnet", dvs förlorat Guds nåd och nu befinner sig planterad i en lägre och mörkare värld.

Corbins tanke om att människan egentligen sträcker sig genom alla tre världar samtidigt rimmar med gamla rabbinska tankar om att "Adam före fallet var så reslig att hans huvud räckte ända in i himmelen." Jfr. da Vincis teckning av romaren Vitruvius tanke om människan, här dubbelexponerad på de fyra grundläggande Formerna (Luft, Eld, Vatten och Jord). Den människa som verkliga humanister bäddar in i ett gudomligt sammanhang men som ateistiska humanister gör ett skämt av, har i den förra versionen sitt huvud i tydlig beröring med såväl den blå, angeliska Luften som en anknytning till det visionära ögat (där astrologins Sol också indikerar att denna vision är identisk med det levande djurets hjärta och passion).

Bloggen har ofta talat om planeten Saturnus som symbol för själens Form. Titta på bilden och se hur mittpunkten mellan Luft och Eld-Solen nuddar människans hjässa: där är själens form om vi ska placera den. Solen härskar över det levande Lejondjurets hjärta men är "upphöjd" i Väduren, vars plats är hjärnan och kraniets ovansida. Det sjunde energihjulet i hinduisk lära är placerat lite ovanför den fysiska hjässan, en påminnelse om att formen är närmare besläktad med en något större energikropp runt människan... Här möts då Saturnus och Solen (via sin upphöjelse) och det är i den här "trakten" eller i det här meningssammanhangen man ska söka efter Corbins "bildsinne"... 

Är jag för literalistisk nu igen eller kan man verkligen tala om en plats i rummet där "själens form" håller till? Ingen förnekar existensen av unika individer: de tar upp exklusiv plats i rummet och de rika lägger beslag på de finaste sittplatserna. Rimligen följer den individuella själens form med, "svävande" någon decimeter ovanför hjässan. En afrikansk föreställning säger att man kan stressa på så att själen halkar på efterkälken, närapå bokstavligt. Då behöver människan varva ner och återknyta till sin beröringspunkt med sitt högre jag, bokstavligt uppfattat som att man sätter sig ner tills själen hinner ifatt på vandringsvägen... 

Första gången jag i övre tonåren kände marijuanans effekt (det blev två års intressanta upplevelser med den här rekreationsdrogen), erfor jag plötsligt en hisnande känsla jag aldrig upplevt tidigare. Det var nog tredje gången jag inhalerade substansen, de första gångerna märkte jag inget alls och hade uppenbarligen inte tillräckligt utvecklad sensitivitet. Men tredje gången gillt och i den hisnande upplevelsen blev jag plötsligt medveten om mig själv som en närmast elektriskt laddad varelse. Jag erfor distinkt att jag fått ett äggformat huvud som sträckte sig både en och två decimeter över hjässan. Hade en känslig artist kunnat SE min yttre kropp just då allt fokus låg på den nya upplevelsen av att vara "rotad" ovanför hjässan, då hade den konstnären ritat en glödande helgongloria runt mitt huvud. För det är precis vad marijuanan gjorde, aktiverade en annan och mer subtil aspekt av den totala varelse en människa är. 

Detta var gott och väl 30 år innan jag såg boken med da Vinci-teckningen och de fyra elementen adderade. Det tog en stund att inse att Sol och Saturnus perfekt låter sig infogas och att detta är zodiakens kosmogoniska axel (ur centrum Solen/Lejonet växer en väldigt rymd fram Saturnus/Vattumannens Luft). Långt tillbaka på bloggen finns en äldre teckning där jag ritade Elden i översta cirkeln, ovanför Luften. Det var ytligt tänkt. Big Bang-teoretikerna har också fel. FÖRE 1a Mosebok låter Gud kommendera fram det första ljuset (big bang!) fanns redan världsalltet eller Luftelementet i meningen Guds Intellekt och den absoluta Formen till det som sedan blir Världssjälen. Allt som behövdes sedan var ett ljus för att bli medveten om vad som faktiskt redan fanns där. Hela den religiösa och sekulära skapelsemyten kan lika gärna ses som "medvetandegörandets process"...

Hade det inte varit enklare att bara säga "tredje ögat" om de övre cirklarnas möte i illustrationen? Nej, den diskussionen känns sliten och parodiskt materialistisk i försöket att koppla andeväsendets förmåga till klarsyn till en fysisk del av hjärnan. Corbins bildsinne ser jag som något alltigenom mer subtilt än bara "resterna i hjärnan av ljuskänslig vävnad" (evolutionärt kvarblivet skräp).

Om andeväsendet Luft kan, med Plotinus, sägas att det bjuder på en härlig paradox. Detta är det gudomliga Intellektet som tänker både sitt innehåll och sig självt. I den rena andevärlden existerar alltså Platons "Det Ena, Det Goda, Det Sköna" som en Formernas Form! Det Ultimata härleder sig ur sig själv, är sin egen rot, är Simplex. Detta är den filosofiska idealismens grundtes: vår verklighet är ytterst sett mental eller en tanke (men vi behöver bli medvetna om det via bildsinnet eller Solen). Dock tenderar människan mot krass materialism beroende på överutnyttjandet av sina fem sinnen. Västvärlden bygger på att förslava medborgarna till de rikas nytta. Slavarna ska arbeta hårt och enbart ägna sig åt sinnesmissbruk, spel, film och annat lättsmält visuellt. 

Eller för dem som ännu kan relaterat till det skriva ordet: deckare, deckare och åter deckare, eller annan smutsbrun socialrealism. Det finns tecken på en själ som börjat vakna upp till sin essens, sitt "bildsinne". Jämför Solen som Ögat som "the imaginal sense" och även som atman/andesjälen i hinduisk astrologi. Ett sådant tecken är intresset för science fiction eller filosofi. Den litteraturen tar i de goda fallen läsaren ur den familjära rutten. 

När det gäller fantasy, så populär efter Harry Potter, är jag mer osäker. Visst är berättelserna rikt kryddade med det övernaturliga men det hela befinner sig bara snäppet över amerikanska "Stjärnornas krig" i komplexitet (federationen=USA i kamp mot den mörka sidan, fast naturligtvis allt fokus på individuella hjältar, så som USA vill ha det). Jag har inte läst Harry Potter men är rätt häpen över att en hel vuxenvärld läst böcker som riktar sig till nioåringens mognadsnivå. Det säger en hel om hur västerlandet infantiliserats av de härskande och deras utsugarkapitalism...

*****

I ren reflex tänker jag att astrologins symboler inte bör tas bokstavligt. Att de är ett försök att beskriva andliga realiteter med exempel från vår låga värld. Jag hittade t.ex. nyligen ett svenskt medium med utmärkt förmåga att beskriva sina inre "bilder". Hon var född med både Sol och Måne i Jordelementet vilket, om man tog den vitruviska mannens bild bokstavligt, skulle betyda en helt andebefriad jordklump, en fotapall för de högre väsendena medvetenhetsnivå som bara släpper igenom en bråkdel av livets fullhet.

I just detta fall kan det förstås vara så att Solen var välplacerad under födelsetimman och gav en extra talang utöver den uppenbara preferensen mot lantligt liv som kvinnan också uppvisade och vilket bekräftar horoskopets dominanta Jordelementet. 

Vilken husplacering för Solen som skulle kunna ge god klarsyn (oavsett element), vet jag inte. Soluppgången? Solen i "mystiska" åttonde eller kanske hellre tolfte? Solen i sitt "naturliga" femte hus? Svårigheten att samla ihop tillräckligt många synska människor med säkert födelseklockslag är en uppgift jag backat från...

2012 hade jag bara sparat 12 horoskop för synska personer (där förmågorna varierar från luddig till exceptionell klärvoajans). I dagsläget har jag 38 stycken (fast jag kan ha missat några om etiketten "psychic" saknas...)

För statistik är mängden för mager, men när jag går igenom SOLENS placering i tecknen tar två tecken en delad förstaplats som redan lämnat övriga fältet på efterkälken. Och det är lustigt nog Eld och Luft som dominerar, het i linje med teorin. Dock inte via Lejonet och Vattumannen (den kosmologiska axeln) utan precis de två tecken som för några år sedan dominerade i Vänsterpartiets styrelse och fick mig att fråga om denna  politiska ideologi representerar en högre medvetandenivå än normalt. Vågen och Skytten "ägs" ju av den Lilla Välgöraren och den Stora Välgöraren respektive så att Vänsterpartiets "allt gott åt alla" (kommunism) är mänsklighetens slutmål. 

Det vill säga, precis samma slutmål en verkligt synsk människa borde ha det i sig att förnimma och sedan arbeta för att förverkliga i vår lägre värld - kanske politiskt, kanske på något annat sätt!

ARI 2
TAU 1
GEM 3
CAN 1
LEO 2
VIR 3
LIB 7
SCO 1
SAG 7
CAP 1
AQU 4
PIS 6


De enskilda namnen på de synska är inte så viktiga (de flesta har förekommit här och var i blogginläggen), men det är den samlade bilden av andevärlden och skådandet av den (Luft och Eld) som är fenomenalt.

Att Fiskarna ligger ledarna hack i häl är inte helt fel det heller. Jag upplever att tecknet har med synskhet att göra eftersom den Stora Välgöraren äger också Fiskarna samt att dess kvalitet är "rena" Sattva. Ett rent vatten är en bättre mottagare för bilder än murriga och dunkla typer. 

FAST....det kan ju vara så att Fiskarna delvis representeras av halvbegåvade synska som till stor del missar Corbins bildsinne och istället ägnar sig åt "cold readings" eller har stor andel "fantasier" i sina upplevelser. De kanske har mer mixade resultat. Skulle bloggaren inkludera sig själv gick Solen i Luft-Vågen upp i ledningen, men min lista sanndrömmar och intuitioner är mager och platsar inte här. 

Däremot finns åtminstone något eller två fall som anklagats för bluff, bland annat den framlidna Vågen Sylvia Browne. Så om vi kvittar henne mot undertecknad, en potentiell synsk men som aldrig varit intresserad att utveckla förmågan, har vi alltjämt Luft kvar i delad ledning... 

Daniel Dunglas Home;20.3.1833;12:00
Rudolf Steiner;25.2.1861;23:15
Edgar Cayce;18.3.1877;15:03
Eileen Garrett;14.3.1892; 5:30
Arthur Ford;8.1.1896;10:30
Helen Duncan;25.11.1897; 3:00
Arthur Guirdham;9.3.1905;12:00
Gitta Mallasz;21.06.1907;12:00
Helen Schucman;14.07.1909;12:00
Robert Monroe;30.10.1915;12:00
Astrid Gilmark;6.11.1922;12:00
Jane Roberts;8.5.1929;23:27
Doris Ankarberg;3.10.1930;12:00
Ingo Swann;14.9.1933; 2:30
Sylvia Browne;19.10.1936;14:00
Ellie Crystal;17.2.1943;12:00
Walden Welch;30.12.1943;22:13
Uri Geller;20.12.1946; 2:30
Terry Evans;12.11.1948;12:00
Derek Acorah;27.1.1950;12:00
Kevin Ryerson;28.7.1951; 2:24
Vendela Cederholm;8.11.1952;12:00
Marie-Louise Hahn;7.4.1953;12:00
psychic sees the dead;27.9.1954;12:00
Mariana Larsson-Sjöberg;29.05.1956;12:00
Berit Kroon;4.9.1957;12:00
Lena Ranehag;6.4.1960;12:00
Jörgen Gustafsson;8.11.1962;12:00
Anna-Lena Vikström;6.11.1969;12:00
Märtha Louise;22.9.1971;17:07
Camilla Elfving;23.12.1971;12:00
Pierre Hesselbrandt;5.1.1972;12:00
Anu Rosentjärn;8.05.1973;12:00
Emelie Cajsdotter;7.4.1974;12:00
Camilla Öhrnberg;21.6.1980;12:00
Birkan Tore;24.02.1981;12:00
Polgara Källman;7.1.1985;12:00
Tyler Henry Koelewyn;13.01.1996;20:28



Angående Sylvia Brownes felaktiga psykiska meddelanden (där tanken direkt går till Corbins distinktion mellan det äkta bidsinnet och individer som bara fantiserar) var även ett så exceptionellt medium som Edgar Cayce ojämnt. Han misslyckades helt i kidnappningen av Charles Lindberghs son.

Vissa menar att man ska sätta parentes runt en del information under Depressionen när familjen Cayce pressades svårt av fattigdom och maken degraderade sig att på medial väg söka olja åt rika intressenter i Texas. Han tappade faktiskt förmågan efter detta och fick omdedikera sig andligt för att få tillbaka synskheten. Detta finns beskrivet i biografier, vilka skeptiker sällan läser eftersom deras världsbild skulle kunna hotas av att sätta sig in på djupet i ett livsöde.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Angående listan: Jag måste komma med en invändning när det gäller Gitta Mallasz. Jag har själv boken "Samtal med änglar", och där framkommer klart och tydligt att det inte var GM som fick till sig budskapen, utan hon bara skrev ner dem, och lät långt senare publicera dem. Det var fyra vänner som bodde ihop utanför Budapest under andra världskriget, och en av dem - Hanna - var den som en dag uppfattar att "någon som helt kart inte är hon själv vill tala genom henne". Det ledde till 88 samtal med "en undervisning som successivt förändrar deras livshållning och fyller dem med mod och glädje mitt i ohyggliga omständigheter". Hanna, liksom Gittas andra två vänner, Josef (gift med Hanna) och Lili är judar, de upptäcks av tyskarna och dör i koncentrationsläger. Gitta är den enda som överlever kriget. När Hanna är född framkommer tyvärr inte i boken.

Men även om man stryker Mallasz så noterade jag att Sattva dominerar stort i listan. Sist kommer Tamas och däremellan Rajas, precis som man kunde anta.

Seaward sa...

Tack för rättelsen och förtydligande. De tre kvaliteterna glömde jag granska, men onekligen intressant att Sattva ändå tycks ha något med "högre medvetenhet" att göra (oavsett de fyra elementen). Speciellt spännande blir det när man inser att det är Skytten och Fiskarna, dvs JUPITER som drar nästan hela lasset. Detta är ju klärvaoajansens egen planet! Några gånger på bloggen har jag beskrivit den mot motsatsen till Merkurius. Den hoppar över de strikt logiska trådarna och plockar in hela Bilden i ett enda intuitivt och direkt GLUFS !
:-)