Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 september 2017

Post-politik: det heliga narrativet


Amerikansk lärobok från det post-
modernistiska 80-talet
om de myter som trollbinder
kulturer och medborgare
En läsvärd artikel i ETC som visserligen inte bryter någon ny mark, leder fram till den här bloggens modesta utrop: Herregud! Det är ju precis detta bloggen sysslat med åtminstone de senare 4-5 åren (med avtagande besökssiffror - vilket jag tyder på att folk sticker strutshuvudet i sanden och försöker låta bli att tänka på den kommande globala förändringen).

Artikelförfattaren beskriver i tur och ordning socialdemokratins narrativ eller berättelse som gjorde människan till hjälte i kampen mot den utsugande eliten. T.o.m. borgaren köpte stora delar av denna berättelse. Sen kom nyliberalismen som påstod sig vilja rädda medborgaren från en förtryckande stat och då fick vi jönsar som Stefan Löfven som inte trodde någon längre visste vad som var höger och vänster - vidriga marknadsliberala högersossar! Säger ETC-artikeln: narrativet är en större och mäktigare entitet än vare sig partier eller karismatiska partiledare.

Så hur rädda världen undan den bevisat skadliga inverkan högerns nyliberalism har på samhällena? Det måste till en ny Berättelse! Och: "Det narrativ vi bygger måste vara enkelt och begripligt." Inget mystiskt så långt. Men sen kommer det intressanta från författaren George Monbiot:


Forskning inom psykologi, antropologi, neurovetenskap och evolutionsbiologi pekar mot samma slutsats: att människor är, enligt en formulering i en artikel i psykologitidskriften Frontiers in Psychology, ”uppseendeväckande annorlunda jämfört med andra djur”...

Det här är samma gamla insikt som redan framförts i världsreligionerna om att Människan är en art som går helt utanpå något annat som är rotat i Naturen. Den här astrologisk-filosofiska bloggen har understrukit detsamma genom att i synnerhet kontrastera Luftelementet med närigt småfolk av politisk eller företagsekonomisk sort som alltsomoftast landar nere i Naturens lergröt av Jord och Vatten. Astrologin har i tusentals år ägt exakt det "enkla och begripliga narrativ" som behövs för att fånga in folk som f.n. barrikaderat sig bakom tramset till höger och vänster, den föraktansvärda mitten inte att förglömma. Politik är så ute, tiden för Människans berättelse börjar komma (Vattumannens tidsålder) men den kommer att innebära att hela dagens ekonomistiska grundbult överges! 

Därför har bloggen i sin enkla och geniala nya Berättelse förklarat att först och främst vinstmotivet måste kriminaliseras. Men lyfter man ut Olyckans och Fientlighetens tecken Jungfrun ur zodiaken försvinner också dess komplementära motbild, martyrens och den världsliga förlorarens Fiskarna. Återstår det magiska och perfekta 10-talet och en ny "dekad-astrologi" för den pånyttfödda Mänskligheten.


Det kaldéiska livsträdet - från
David Fideler - Jesus Christ,
Sun of God (1993)

Den astrologin får någon annan skriva, jag bara påminner om att den enkla och självklara berättelsen redan finns formulerad här och var, inte minst bland citaten som legat överst på bloggen nästan ända sedan starten mars 2009: 

"Den ynkliga människan ägnar sig åt frågor om vinst, den nobla människan åt frågor om förfinandet av Människans unikhet" - parafras på ett 2500 år gammala konfucianskt talesätt. Genom att kriminalisera den småaktiga jakten på vinst (Jungfrun) slipper världen också de horder av förlorare (Fiskarna) som f.n. driver runt som flyktingar eller försmäktar i länder drabbade av klimatkrisen. Någon kommer naturligtvis att få släppa till för ett så gigantiskt paradigmskifte och det är förstås den bråkdel av superrika som håller hela världen gisslan. 

Ger de inte upp kriget om Narrativet frivilligt kommer den Franska revolutionen att upprepas på nytt men nu globalt. Det är bloggens scenario, utstrött här och var i åsiktsinlägg under flera år. Detta är den Nya Berättelsen och den kommer att få kött och blod vartefter kapitalismens hjul skriker och skevar allt värre. 

Se bara den slappt formulerade svenska lagen som gjort landet till ett pengatvättarland för kriminella eller EU-medlemskapet som fyllt våra städer med tiggare och deras bakomliggande hallickar, säljer både knark och ömkansvärda gummor med tiggarskål för att berika sig själva. Allt detta en följd av rikemansklubben EU och ytterst kapitalismen. Byt Berättelse. Det är pinsamt att yttra ord som "det går inte att förbjuda tiggeri" som ursäkt för att slippa se den verkliga problematiken.

Jag kom att tänka på en gammal kursbok, Sacred Narrative (utgiven 1984), och som jag inte minns ett ord från. Intressant nog är den taggad med vetenskapsgrenarna "antropologi" och "folklore/litteratur", även om tydligen vår lärare i religionshistoria tyckte det postmodernistiska "det finns ingen sanning, bara Berättelser", passade även för de religiösa myterna. 

Astrologin har nu ett högre anspråk än att bara vara en myt i mängden, och fast jag inte läste klart ETC-artikeln anade jag att "lösningen" lutade mot något impotent sekulär humanistisk berättelse istället för ond ekonomism (vilket i och för sig inte är så långt från den här bloggens vision). Men med "heligt narrativ" ser jag en allmängiltig insikt om människosläktets verkliga identitet, vi är inte Naturens mest utvecklade art, vi är i grund och botten gudar som förirrat oss ner till ett liv under vår värdighet. 

Låt bara mänskligheten få en chans att slippa Löfvens och Kapitalismens "jobba jobba jobba - åt de rikas allt större kassavalv" och istället tänka ut vad människan egentligen är. Då kommer snart den filosofiska grenen av astrologin - den som antytts på denna blogg i flera år - att vara högskoleämne, precis som den var under Europas medeltid. Det var en era på vissa sätt mer upplyst än vår och på inget sätt mörk utom för dem som i efterhand kände behov av att svartmåla det som föregått dem själva. Simplistiska åsikter i Narrativ som ersätter varandra, i väntan på en Era som äntligen lägger allt krut på att lära människobarnen att tänka - inte en dag för tidigt!




Vattumannens tidsålder. Den kosmiska Människan upptäcker sin sanna natur, att hon är skapare av sin egen verklighet - på det mest radikala sätt!


Inga kommentarer: