Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google har förstört mängder av horoskop genom att omskapa usla miniatyrer av bilder i GIF-format. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa galna ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 4 augusti 2017

Tvillingarna, vandraren och dagturernaBara ett stickprov som visar hur förnämligt den äldsta zodiaken även i vår tid presenterar typiska personer, som författaren Rebecca Solnit. Hennes senaste bok "Wanderlust - att gå till fots" - saknar enligt anmälaren Ulrika Stahre klassmedvetandet och avslöjar författarens narkomaniliknande beroende till promenerandet.
Vandring är också status och ett bevis på att man har, eller tar sig, tid. Tillgång till tid är en klassmarkör och något jag kan sakna i Solnits bok är reflektioner kring det... (AB)

Bristen på klassmedvetenhet kan vi klara av direkt via den här solascendenten som placerar hackordningstecket i 8e huset, ett skugglagt och omedvetetet hus.  Och båda de stora ödespenslarna Jupiter och Saturnus, som styr samhällen och historiens gång, slås därmed ut. Det här blir en liten människans livsberättelse - jag och mitt vandrande.

Det var just upptäckten av att själv få både sinnelagets Måne och ascendenten tillbakaflyttade ett steg bakåt, från Kräftan till vandrarens tecken Tvillingarna i den äldsta zodiaken som övertygade mig om vilken modell som fungerade. Far visade sig också ha samma Tvillingascendent och jag hatade som barn familjens påbjudna och helt meningslösa promenader som inte ledde till något alls. Som barn skrek lekrummet av andra och mycket mer kreativa och viktiga uppgifter som vägde tyngre. Farsgubben uttryckte en mycket enkel sorts Tvilling eftersom hans Sol-i-Oxen är en jordnära naturvän. 

Undertecknad saknar all kontakt med jorden och lever istället i "ren" Luft, en värld av tankar och mentala konstruktioner och problemställningar. Att "slippa" den emotionella Kräftan var en befrielse eftersom jag ärligt talat aldrig lyckats identifiera mig med det tecknet som måttet på personligheten (ascendenten). Jag var inte försiktig och varsam eller överdrivet empatisk och känslosam. Tvärtom från tidig barndom direkt och pratig - och allt rakt från hjärtat. 

Först med upptäckten av den sideriska zodiaken för tio år sedan föll pusselbitarna på plats. Sinnet i Luft ägd av "pratplaneten" Merkurius och den senare tillsammans med hjärtats Sol i ett annat Lufttecken, Vågen. Här var förklaringen till varför jag som tioåring satt och lekte tidningsredaktör och samtidigt ritade och berättade i så många hemgjorda tidningar som tiden räckte till för. 

Som mest tror jag att jag hade tre egna tidningar på gång samtidigt (och hade ändå tid att leka med kamrater och göra läxorna). Mot slutet av den här fasen, i sjätte klass, cirkulerade jag en hemgjord satirtidning med lustifika sammanklippningar av känt stoff i den klass jag just börjat i - efter ännu en av faderns alla jobbyten. I efterhand kan man häpna över dristigheten att gå ut så offensivt och introducera sig inför en helt okänd skolklass med ett tidigt försök till populärkulturell satir (säkert inspirerad av tidningen MAD som var stor vid den tiden). Men den sideriska zodiaken bekräftar mycket: att ha både Sol och Måne i Luft måste vara så nära en medfödd "publisher" det går att komma...

Och jo, motståndet mot barndomens promenerande har mojnat. Jag går sedan många år till fots alla sträckor som behöver gås inom Storstockholm och har gillat dessa "dagturer" som astrologiskt sorterar under Tvillingarna och dess naturliga 3e hus. 

Åtminstone var det trevligt att flanera omgiven av folk tills dess att stockholmarna gick in kollektiv mentalsjukdom. Numera antingen tar de myrsteg i slowmotion med blicken fixerad i en handburen minidator eller flåsar runt som joggare och är värsta skönhetsfläckarna. Häromdagen blev jag omsprungen av ett sådant här fitness-vrak och ur mannens hörlurar hörde honom påhetsad av en svensk version av Apples röst Siri. Jag uppsnappade bara några ord, men det handlade om siffervärden och genomsnitt på sträckan - uppenbarligen följde han i realtid sin prestation jämfört med tidigare resultat som finns i "molnet" och som försäkringsbolaget glatt spionerar på för att se om de ska höja hans försäkringsavgift eller inte. 

Småfolket är sådana förlorare att de kommer inte ens vid döden att våga se vilka förlorare de var och hur lätt de sålde bort sitt enda viktiga verktyg, det oberoende förnuftet!

Promenadberoende författaren Rebecca Solnit är som synes bloggarens spegelbild med Sol och Måne i omkastade tecken. Men hennes vandringslust är onekligen (som bokanmälaren Stahre antyder) en smula skruvad. Detta ska inte dagturens Tvillingarna skyllas för utan horoskopet myckna Eld. Faktum är att det är rätt hysteriskt i hennes tredje kommunikationshus (promenaden som ett sätt att kommunicera sig från punkt A till punkt B).

För Tvillingarna i 1a huset är den energiska Mars inte bara den naturligt destruktiva planet den är utan också extra effektiv i sin verksamhet, den är en "verksam illgörare". Men vad innebär det om planetens grundnatur är att göra vad ont är? Jag har tidigare föreslagit (utan några omfattande empiriska undersökningar) att t.ex. Mars blir en ovanligt effektiv förstörare. Men skillnaden kan vara hårfin, när man ser att Donald Trump har en "verksamt god" Mars i Lejonet stigande i öster...

Utifrån Sol-Tvillingarna som ascendent och ett mått på den utagerande människan styrker Mars i tredje huset att detta är en verklig sportig typ, en utomhusmänniska vilket är det normala uttrycket för Eldelementet. Dessutom ligger Rahu/Drakhuvudet med Mars så att budskapet närmast blir "överrörlighet"!

Sinnelaget i Vågen och önskan om att socialisera i det öppna verkar finnas hos författaren men bokrecensenten Ulrika Stahre tror sig ana en skrytig sida hos författaren när hon beskriver sina personliga vandringsstråk som är just dem man ser i var och varannan filmproduktion från Kalifornien. Och det kan stämma, Månen i Vågen (dag-till-dag-livet och hemmet) baseras på Venus i egocentriska linslusen Väduren (som dessutom står i 11e huset som att idealet är att hitta emotionell harmoni med sin egen person).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar