Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 augusti 2017

Särbegåvning

I Sverige, landet med världens mest hycklande språkbruk tiger man ihjäl dumheten genom att byta ut order högintelligent mot "särbegåvad" (ett platt ord med djupdimensionen utraderad). Inte undra på att unga Emma, ännu ett av Stockholmstidningen DN:s berättelser om den i anden så lilla medelklassen, reagerade negativt när en lärare använde ordet om henne. "Särbegåvad" misslyckas kapitalt förmedla en positiv känsla men förklaras perfekt genom den lågsinta svenska folksjälen där jantelagen förbjuder någon att sticka ut. 

Är det något som sticker ut i läsningen är unga Emmas bitterhet mot en värld som låtit henne genomgå hela grundskolan utan någon positiva feedback utan tvärtom givit henne utanförskapskänslor och t.o.m. mobbningsupplevelser. För att analysera intelligens behövs definitivt födelseklockslaget så att man får ett korrekt första och femte hus, allt annat är bara spekulation. Men jag använder ändå Solen (rå kognitiv kapacitet) som ersättningsascendent och går från denna till Solens femte hus för en "fattigmansversion" av en verklig analys. I korrekt hinduisk astrologi använder man Surya lagna (solascendenten) enbart för "ett andra utlåtande" om t.ex. intelligensen.



Utifrån Solens - Självets eller andesjälens (atman) perspektiv är det uppenbart att hon står på kant med sitt eget lägre psyke (Månen), vilket hamnar i olyckans och fientlighetens hus. Här är förklaringen till att hon låter taggigt och besviken och boosta sig hårt t.o.m. under intervjun genom att berätta vilken framgång något arrangemang i skolaulan blev, som hon höll i. Månen i Lejonet är inte nöjd med det lilla, de vill ha det stora direkt! Se nyliga inläggen om Stockholms kulturborgarråd Apple-Mogert som går in på Lejonets tecken, mer fixerat vid det "monumentala" än något annat utom möjligen Stenbocken.

Här har vi ännu ett horoskop med båda de mest härsklystna, Lejonet och Stenbocken, aktiva samtidigt. Intressant nog huserar de Månen och Jupiter respektive, vilka, tillsammans med krigaren Mars, är de enda planeter som är villiga att hjälpa offertecknet Fiskarna när det ockuperar 1a huset, vilket ju här är hela vårt upplägg. Redan det en tanke: intelligensens planet Solen i martyrens tecken Fiskarna! 

Men ur oppositionsläget bestrålar Mars Fiskarna vilket innebär en välgörande vitalitet och ett intressant omen om just intelligens. Brittiske astrologin Charles Carter studerade för snart ett århundrade sedan intelligensens uttryck i horoskop och nådde utifrån astrologins västerländska  gren till slutsatsen att det främst är Solens och Jupiters aspekter till Solen som indikerar avsevärt förhöjd intelligens. Jag förmodar att ju flera indikationer, desto bättre.

Och i Emma-horoskop är Solen förstärkt av både Mars och Jupiter! Den senare ligger helt neutralt placerad i saturniska Stenbocken (kontraktionens Saturnus och expansionens Jupiter är två sidor av samma mynt och därmed neutrala inför varandra, de betingar varandra). Även om den depressiva och hämmande Saturnus är placerad i soltecknet  - vilket indikerar en tendens mot missmod och låga livsandar, särskilt som den enda eldplaceringen är fångad i ett negativt hus och Jupiter i Jord är som en skopa begavningsjord över den muntra planeten - så ritar jag in den mäktiga ömsesidiga receptionen mellan Fiskarnas och Stenbockens härskare med en grön dubbelriktad pil. 

Aspekten är till stor nytta vid t.ex. storleksbedömningar och avvägningen om att "hålla fast eller gasa på" (både mikro- och makrorytmik), även om DN-artikeln visar hur Saturnus på sitt typiska sätt sinkat henne i livet så att hon först nu fått en etikett för sin "avvikelse". Sverige förstör sina medborgare till följd av vår onda kollektiva karma, format av för många stormaktsdrömmar och rika länsherrar...

Visst blir man en besserwisser när fakta- och strukturfixerade Saturnus begränsar Solen (Emma berättar att hon uppfattats som en sådan). Solens kreativitet och förmåga till nytänkande hämmas allvarligt av Saturnus som föredrar att organisera det som är givet än slussa in okända ting från den upplysta men för de dödliga osedda andevärlden (Luft + Eld). DN-artikeln ger prov på hur Emma som 8-åring ritar upp alla möjliga drag i något slags spel, vilket visar just Saturnus förkärlek för att bena ut och förstå ting eller företeelsers organisation. 

Bloggaren, med Saturnus exakt i väster och opposit ett Luft-placerat sinne (Månen), var en mardröm för givmilda släktingar vid fem års ålder. Varje gång han fick en present lekte han med den ett par timmar högst, sen slaktades grejerna obönhörligt eftersom det var mer intressant att se hur de var tillverkade, vad som fanns på insidan, eller vad som fick mekaniska prylar att bete sig som de gjorde. Något år efter att särbegåvade Emma spaltar upp ett spels alla variabler har bloggaren övergått till att bryta mot leksakernas spelregler och bygger inte längre plastmodeller efter bruksanvisningen. Istället hettar han upp modellkniven under ljus och skär ut nya detaljer av de befintliga och limmar ihop bisarra hybrider istället för tråkiga kopior i mindre skala av kända bilar, flygplan och båtar. 

Här ser man intelligensen välja en annan väg än den Emma naturligt graviterar mot genom Saturnus inflytande över hennes Sol. Bloggarens Sol är fri från Saturnus inblandning men hans lägre sinne/Månen OPPONERAR sig mot Saturnus formalistiska tyranni. Byggsatserna blev i hans händer mer ett råmaterial för egna fantasier (genomgången av hur saker "tickade" var redan klar sedan några år).

Ja, jag drar in det egna horoskopet på bloggen igen eftersom Solen här ligger hemma i sitt naturliga femte hus för intelligens, och kombinerad med Mars, en av Charles Carters versioner av en högpresterande. Likväl led bloggaren av diskalkyli i barndomen och har alltid undvikit matematik. Uppenbarligen är intelligens inte ett sfäriskt fenomen som den ideala Solen utan buktar ut och in lite här och där...

Hur ser den särbegåvade Emmas femte hus från Solen räknat då ut? Intressant ägs det av "Lilla Ljuset" (Månen) och således inte alls en dum indikation, särskild inte när man strax inser att Månen ÄGS av Solen själv! Olyckligtvis ligger Månen i olyckans och fientlighetens hus, vilket, precis som Saturnus försök att dra ner Solen i simplistisk ordningsmentalitet, är en sänkare för livsandarna och humöret. 

Allt som allt infriar inte det här horoskopet den antika astrologins kriterium för hög intelligens eftersom den vid den ålder vi nu talar om ska ha genomskådat materiens falsarium. Men antingen ställer DN:s ständige "human interest"-reporter Peter Letmark Emma alltför obegåvade frågor, eller också stämmer gamle "Shakespeares" veklagan om hur de negativa elementen Jord och Vatten drog ner honom och berövade honom den bättre sida han kunde förnimma när Eld och Luft kontrollerade hans skapande. (Den astrologiskt bevandrade Shakespeare låter som en bipolär människa, och när man avkodat artistnamnet och hittat den 17e greven av Oxford och hans bisarra livsöde, inser man att diagnosen är mycket trolig.)

Ja, DN-reportern som skrivit en hel del i psykologiska frågor kan väl själv studeras lite snabbt:




Intresset för psykologi är begripligt för här är det svart som synden! Och nästan astrologiska indikationer på särbegåvning har flugit sin kos. Jag ser dock en bra sak här: Mars saknar visserligen kontakt med Solen, men med Skorpionen i 1a huset är energiplaneten en "verksam välgörare" och från upptäcktslystna Skytten kastar den sin aggressiva men stimulerande kontakt mot 5e huset.

Men vad säger då 5e huset om denna stimulans som varande intelligensens hjärta? Här ägs huset av expansiva Jupiter, vilket tyvärr inte hjälper när den burats in i mörklagda 8e huset och i Luft befinner sig i fel element för att kunna kontakta Solen som sjunkit ner till den Vegetativa Själens eller det biologiska instinktslivet (vilket är vad en sekulär människa inbillar sig är psykets källsprång). Det ger oss mixade besked även för den Mars som nyss såg så välgörande ut, eftersom Jupiter i sitt blockerande läge faktiskt äger Mars och i hög grad avgör dess effektivitet. Man skulle kunna säga att individen känner att han har något oförlöst och blockerat inom sig och tills geniet lossnar så får det duga med att rapportera om manifesta "särbegåvningar".

Jag har mött människor som varit ytterligt skarpa tack vare det sociala utstötningssyndromet (Skorpionen/Vattumannen) som jag förmodar driver Letmark till att närmast besatt leta efter outsiders för sina DN-skriverier (för monomani - se Månen hållen kort av Saturnus i tematiska eller begreppsliga Vattumannen). Men dessa har utan undantag varit enstöringar fast av skilda anledningar. Ett fall med Sol och Måne i omkastade positioner var t.ex. enda barnet och har därför kommit att utveckla en socialt frånstötande själviskhet, en slags blindhet för de sociala koder som barn i grupp brukar träna in. 

Bloggen har under etiketten "dissociation / bortträngning / utstötning" också hittat en ond sida i den här signaturen, exemplifierad av mobbare och hatare av mänskligheten eller människor som kommer samman under vissa ideologier (Osama bin Ladin var ett tidigt exempel på den senare typen). Vattumannen är ju ett gruppsocialt tecken medan Skorpionen en typisk outsider. De  här två är inte lätta att bringa i samklang eftersom det sociala är för den som nått Luftens nivå medan Skorpionen ännu går på känslomässig instinkt...

Ett intressant horoskop likväl, och vars verkliga utgestaltning säkert innehållit sin beskärda del av tragik och upplevelser av isolation och utanförskap gentemot gruppen... Inte sällan finns det sinnessjukdom eller märkliga öden inom släkten när den personliga och familjära Månen impliceras i "utstötningssyndromet".


PS. Varje gång bloggaren använder sitt eget horoskop som exempel i någon fråga går ett horoskopiskt problem i dagen! Det är en Budbärares karta med merkuriska Tvillingarna i öster. Dessa budbärare ska hålla sitt eget väsen utanför för att inte störa informationsförmedlingen. Därför blir Solen - individens egen andesjäl paradoxalt nog en "verksam illgörare" för denna ascendent. Men astrologin bjuder på många paradoxer och en av de större är att, likt bloggaren, vara Tvilling utåt men samtidigt ha Solen, dels i sitt fallna läge i Vågen och samtidigt så rätt den kan ligga, i sitt naturliga 5e hus. 

Det är med andra ord närapå ett tecken på självskadebeteende att föra Självet på tal för den med exakt denna konfiguration! Bloggarens tidigare liv-minnen (fragment, snarare) som ligger utströdda här och där är typiska inviter till den svenska jantelagen - även Sverigehoroskopet innehåller samma verksamt onda Sol (men betyder där att nationens ledarskap ägnar sig åt skamlöst självberikande på folkets bekostnad).

Apropå Solens "fallna läge" i Vågen ska man minnas Platons redogörelse för myten om den ursprungligen androgyna hermafroditsjälen som splittrades i två kön - så att Solen - Den Ena - för sitt helande i världen blir beroende av sin härskare Venus som syftar till relationen mellan två ting. Det vill sig nu inte bättre än att bloggarens budbärartvilling har Venus som sin planetära välgörare och nämnda "onda" Sol ÄGS av den goda Venus vilket bildar en "ömsesidig reception" som likt Emmas lutar åt det "gröna" eller goda hållet, men är mycket mer visuellt än kombinationer som innefattar den organisatoriska Saturnus.

Komplexitet är mitt mellannamn, säger astrologin!

Inga kommentarer: