Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 augusti 2017

Mera långläsning





Nyligen gjorde jag mig lustig över hur avvikande det svenska måttet "Långläsning" är jämfört med andra länders uppfattning. Men SvD är okorrigerbar. Den här helgens "kicka tillbaka och fördjupa dig i en mer meningsfull text" fluffas upp med en massa foton på duvor i Stockholms tunnelbana. Sedan man skalat bort grannlåten står det klart att de nu sänker nivån ytterligare på vad som ska gälla som en längre koncentrationsövning för svenskarna. Helgläsningen har nu krympt till parodiska 578 ord.

Det är som en jobbansökan till ett företag, vilken ju rekommenderas hållas kort eftersom rekryterarna ändå är så utschasade att de missar guldkornen fast de har dem framför sig - bara inte punktmarkerade som om vi alla gick på dagis fortfarande! (Den som inte kan uppfatta kvaliteter i löpande text ska ALDRIG ägna sig åt rekrytering. Hade inte lässvagheten i landet varit så katastrofal hade jag inte behövt - arbetslös - sitta och påpeka detta.)

Men...jag förmodar att det är, som det heter på engelska: "beggars cannot be choosers". "Långläsningen" ligger, än så länge, utanför tidningens betaldörr... 

Och visst är det kul att fundera över om duvorna och de andra djuren har något intellekt eller om det bara "lär in sig" - för övrigt en sedvanlig evolutionspsykologisk pinsamhet; en förklaring utan förklaringsvärde. 

VAD i duvan är det som "lär in" konsten att äntra tunnelbanan och slöåka några stationer istället för den mer energikrävande flygturen?

Verkar MERKURIUS även i djurens värld eller är de bara barn av MÅNEN eller något annat?


Not. Texteditorn Notepad++ säger 598 ord, Word 578. De tolkar tydligen "ord" lite olika...

Inga kommentarer: