Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 3 augusti 2017

Ljuger statsministern för att rädda sin position?


There was a crooked man, and he walked a crooked mile.
He found a crooked sixpence upon a crooked stile.
He bought a crooked cat, which caught a crooked mouse,
And they all lived together in a little crooked house.
//gammalt engelskt barnkammarrim
IT-skandalen är så fabulös historia att den tål att berättas om och om igen. Det tar en författare i SvD fasta på och presenterar läsaren med den ofrånkomliga och yttersta frågan. Givet den mängd informationskanaler som existerar och hur tajt statsministerns närmaste sekreterare är Säpos rapportering finns det ingen chans i världen att Löfven inte skulle ha veta om IT-haveriet längre än han nu vidgår. 

Antingen har vi alltså en statsminister som ljuger för att rädda sitt anseende eller också (som den här bloggen genast sade) en ledare som omgivningen håller som så korkad att han inte ens invigs i frågor man inte tror honom om att kunna hantera. SvD:s Tove Lifvendahl hade en annan vinkling på samma idé: han hålls utanför "loopen" för att med total trovärdighet kunna bedyra sin oskuld ("plausible deniability").

Här synar jag Löfvens kommunikationsaspekter i en karta med solascendent, som fokuserar den utagerande delen av människan. Den tänkande och kommunicerande Merkurius ligger alltid väldigt nära denna sida eftersom enbart Solen är otillräcklig, handlingen måste vara artikulerad!Solascendenten visar hur Löfven aldrig kunde vinna folkets hjärta: Månen i 10e officiella huset är "folket" och betecknar förstås också att Löfven ÄR folklig i sin officiella framtoning. Men den stump som återstår sedan girighetens och makthungerns demon Rahu fått huvudet avhugget, draksvansen Ketu, ligger invid Månen i 10e. Jag har kallad den aura som ligger runt Ketu "avmätt" och översatt till den här kartan ser man hur Löfven kan agera ut solärt hur mycket som helst men folket svarar ändå med en gäspning. Han är tyvärr ingen vinnare i detta liv.

Studerar man Löfven noga ser man hur hämmad han är i sin offentliga roll och detta kan också tillskrivas Ketus dämpande inverkan på den reaktiva Månen. Jag minns bara det videoklipp där Löfven verkligen blev retad av Annie Lööf som viftade en pappersbunt framför honom och han började fäkta med ena armen för att få bort satmaran - och detta inför tv-kamerorna!

Men frågan är alltså kommunikationen och här uppstår svåra tolkningar. För Solen-i-Kräftan är omoralens Mars en verksamt god planet (en tillgång) eftersom Mars på Vattenelementets nivå enbart handlar om biologisk drift, om artens reproduktion. Med den "fallna" Mars i instinktiva revirtecknet Kräftan handlar den krigiska Mars mer om att värna arten eller söka freda sig och sitt. Samtidigt har jag en den anonyma skandalhoroskop med otroheter och snedsprång och där den fallna Mars varit involverad, så jag skulle inte ge alltför mycket för den astrologiska bedömningen att den röda planeten är i vanlig mening "god" när Kräftan äger 1a huset...

Därför är det en öppen fråga hur rak eller ärlig en Merkurius just invid Mars är, särskilt om den känner sin egen trygghet på statsministerposten hotad! Löfven blir dessutom ett allt mer osäkert kort om man noterar att Kräftan, som är en instinktiv princip inte har någon vidare nytta av den strikt logiska Merkurius. Med Kräftan i 1a huset blir faktiskt den redan från början rätt hala och distinkt amoraliska Merkurius en verksam illgörare!

I kombination med den dubiösa naturliga illgöraren Mars tvingas astrologen nästan konstatera att Löfven är kapabel till samvetslös och iskall lögn om det handlar om att skydda sig själv eller de sina, en lika otippad och otrevlig upptäckt efter att bloggen förklarade hans horoskop aningen trevligare än den horribla Sol-Kräfta som föregick honom på samma post.Anm. Solascendenten används i hinduisk astrologi enbart för ett "andra utlåtande" som stärker eller försvagar indikationer i det huvudsakliga horoskop som är baserat på födelsetiden. Den här bloggen använder spekulativt såväl mån- som solascendenter för att illustrera tolkning i praktiken i de fall där födelseklockslaget är okänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar