Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 4 juli 2017

Avskaffa klassresorna!Jan Björklund är den falskaste populisten i svensk politik. Å ena sidan är han stenhård på profitdriven skola å andra sidan tackar han svenska skolan (av en äldre typ) för att han som arbetarunge kunde göra den klassresa och önskar fler att göra den resan. I Aftonbladet påminner Jonas Sjöstedt om Liberalernas rabiata hunger efter vinster - dvs. just den kapitalism som skapar underklass och fattigdom där det från början inte fanns någon! Samtidigt spelar i samma tidning Lena Mellin objektiv inför Björklunds dubbelspel. Och DN, som syns av dess förstasida, är falskspelets ogenerade megafon...

Men Björklund kan mycket väl lyckas med att göra en "Nya moderaterna" en gång till och slå i enkelt folk att de är det "nya arbetarpartiet". Denna falska manöver från Reinfeldt, ett par spinndoktorer och en reklambyrå söndrade effektivt landet. Och när nu Löfven är ett ök som inte ens vill kännas vid höger/vänster-linjen och Vänsterpartiet så många år kämpat åt höger för att förbättra valresultatet, då kan den bedrägliga högern pröva samma trick ännu en gång! Tur som sagt, att Sjöstedt listar Liberalernas vedervärdighet genom konkreta exempel. 

Här en repris av horoskopet för dubbelspelaren som förlitar sig på att svenska folket är så korkat att de bara kan följa en tanke i taget, antingen Liberalernas hårda krav på vinster i skolan ELLER det nya utspelet om vådan av ett framväxande Fattigsverige. (Se bloggens modesta funderingar över detta FAKTUM i nyliga inlägget om svensk apartheid.) För första gången väljer jag att rita upp kartan med en Surya chandra, en solascendent eftersom ett sådant horoskop (i brist på känd födelsetimma) passar väl för en offentlig ledare:Med den utagerande Solen som referenspunkt är det uppenbart att det stämmer: Björklund kommer från ett enkelt hem och kan därför identifiera sig med underklassen: Månen (hemmet) befinner sig i olyckans och träldomens 6e hus och eftersom soltecknet är Väduren har vi här en "naturlig zodiak" vilket gör arbetarnas tecken Jungfrun till de olycksdrabbade. 

Mars, Olyckan själv, angriper sedan hemmet och Björklunds sinnelag från förlusternas 12e hus, även huset för samhällets olycksbarn, de underprivilegierade. Och eftersom Mars råkar vara VädursSolens disponent ser vi hur Björklund kan stiga fram som ett förstahusego och förklara sin personliga medkänsla med dem som står på botten och av vilka han tycker att "fler" borde få chans till den klassresa han själv gjort. Här hör man Vädurens ogenerade subjektivism, den använder alltid sina egna (högst begränsade) erfarenheter som måttstock. 

Men när det gäller, då rövslickar denna arbetarson naturligtvis Maktens Män och den rådande girighetens ordning som här syns i den allt annat överordnade härskaren Saturnus hemma i sitt negativa tecken Stenbocken. Detta är fogden, överheten, dem som kontrollerar alla resurser och enbart sysslar med att planera för än mer välfyllda kassakistor. Här är de "gamla pengarna" - människorna som numera inte likt Jungfrun och slavarna i 6e huset gör ett handtag för egen del utan enbart ägnar sig åt värdepappershandel eller annan planläggning för att få resurserna att växa ännu mer. 

Björklund unnar flera från underklassen att komma upp sig på dessa villkor och sluta som rena skitstövlar! Som bloggen noterat leder visionär Eld och materialistisk Jord till belysning av enbart den materiella ytan och därmed ofta till väldigt kuriösa resultat ("andens brutalisering"), särskilt när passionen (Rajas guna) för egot och makten - Björklunds Vädur och Stenbock - aktiveras på samma himmel. Här uppstår "egenmäktighetssyndromet", vilket kan ses i Björklunds sätt att leda Liberalerna. Det är en soloföreställning gränsande till diktatorsmentaliteten. Mars i mjuka Fiskarna gör dock den här sidan mindre påtaglig hos Björklund, men jämför för all del "diktatorssyndromet" med det hos Hitler - Väduren vill bevisa sig och så en dominant Saturnus på det:


Ledarens uppfattning om vad som utgör verklig makt är med andra ord generande outvecklad samtidigt som han agerar rävslugt och mörkar sin självklara koppling till maktsträvandet. Ketu tycks förminska den iskallt planerande maktmänninskan Saturnus i 10e makthuset - en ytlig men uppenbar effekt av detta är att Björklund ser slafsigare ut än alla de andra partiledarna tagna tillsammans, han framträder påfallande ofta orakad - men också detta är naturligtvis ett populistiskt utspel och en signal om en macho spelare - särskilt Mars i Fiskarna brukar behöva rekvisita eller burrar upp fjällen lite extra.

Jan Björklund är representativ för Sverige, landet där ingen längre får lära sig tänka kritiskt i skolan. Och det fick man heller inte på Björklunds tid, före den profitstyrda skitskolan. Jag kan överhuvudtaget inte påminna mig annat än indoktrinering under skolans samhällskunskapstimmar, aldrig någon tid åt kritisk diskussion av det demokratiska statsskickets för- och nackdelar jämfört med andra system. 

För det tvingas man gå 2300 år tillbaka i tiden och de grekiska klassikerna och höra hur den mäktiga Platon bedömde att demokrati var det näst värsta elände ett land kunde befatta sig med. Är det konstigt att varken det betongsossestyrda Sverige av igår eller det marknadsfnaskande Löfvensverige av idag utmärker sig för någon nämnvärd tankeförmåga?

Det självklara motbudet till den dubbelspelande Björklunds "fler må göra klassresan" är naturligtvis  att avskaffa klassamhället helt. Men för Sveriges del kommer det att krävas en militärkupp och en tids diktatur medan samtliga den rika överhetens tillgångar fryses och återförs till befolkningen. Men först efter en massiv omskolning av befolkningen (vissa skulle kalla det indoktrinering) där de fostras att förstå sammanhangen och varför högerns socialdarwinism är ett brott mot mänskligheten. 

Många år senare kan, under observant styrning från moraliskt högtstående själar, folket - nu andra generationens nyfödda - återfå kontrollen över sitt eget land och dess resurser. Simsalabim, den humanistiska kommunismen är ett faktum. Alla äger allt, så ingen behöver längre göra klassresor. Eftersom ingen längre sätter prislappar på boendet försvinner alla dessa imbecilla människor som i nuläget brottas och slåss om boende på vissa orter (och regeringar som säger åt folk att bete sig på detta sätt genom att beordra dem att flytta "dit jobben finns"). Morgondagens Sverige kommer knappt att tro det är sant de läser i historieböckerna om hur primitiva svenskarna fortfarande var år 2017...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar