Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 7 juni 2017

Parodiskt småaktig tidningsredaktör


En reptilhjärnas kamp för borgerlig mediokritet

För den som orkar igenom Catrine Marçals ordrika DN-reportage om brittisk media i allmänhet och chefredaktören Paul Dacres Daily Mail i synnerhet, levereras här den inflytelserika mannens horoskop. Kartan matchar exakt Marçals beskrivning av en som visionärt ger den vulgära lägre medelklassens sentiment till dem innan de ens själva vet hur de känner inför vad nu denna vanställda människa lär dem att avsky genom sin extremt stajlade propagandatidning. 

Sådana här livsöden kan alltid trampa dem på tårna som upptäcker sig ha liknande horoskop, men bloggen innehåller tillräckligt många mer precisa tolkningar för att visa att "inget är över förrän det är över." T.o.m. små skillnader kan vara avgörande.
Den försvagade ("fallna") Solen i Vågen saknar här den sociala kompetensen man normalt kopplar till symbolen. Detta för att egocentriska Väduren stiger i öster samtidigt som soltecknets härskare också faller, i antisociala Jungfrun. Det är bara att läsa Marçals text för att få en fantastisk illustration av denne ytliga Dacre som likt ytskenets Vädur stajlar om alla personer för att se "medelklassiga" ut innan de får vara med på bild i tidningen (jfr. den "substanslösa sprätten" från häromdagen). Detta är verkligen den kreativa axeln mellan den personliga Väduren och den "vägande" och estetiserande Vågen när den är som sämst!

Att Väduren i 1a huset (i detta sinnelagshoroskop) inte nödvändigtvis gör härskaren Mars värst god, framgår av dess position i sitt negativa härskarläge i motsträviga och ibland rent hatiska Skorpionen - ett tecken lika antisocialt som Jungfrun. Sociala Vågen är verkliga inklämd mellan två "extremistiska" tecken, trots att Jungfruns extremism består i det Paul Dacre så älskar: medelklassens propra mediokritet. Marçal illustrerar generöst med hatiska rubriker i Dail Mail, vilket uppenbarligen Dacre själv beslutar om. 

Vad man ser här är en enda lång rad av jordsmutsig sörja och kanske minns någon läsare att jag tidigt i bloggens historia singlade ut kombinationen av Jungfru och Skorpion som en teoretiskt värsta eftersom den kan ge just en sådan här vägran att beblanda sig med andra som jag just i flera inslag noterat som den brittiska arrogansen och deras klassiska hackordningsmentalitet. 

Här dyker den brittiska smygrasismen upp som soldisponenten Venus, som ur Vädurens egoperspektiv är en illgörare (Väduren vill inte spilla energi på att hitta harmoniska beröringspunkter med andra utan ska bara köra sitt eget race) samtidigt som en i och för sig verksamt goda Mars verkar bete sig som samma skitstövel den ansetts vara sedan antiken: en låg energi avstämts för att splittra och hata - tänk Mars koppling till sexualiteten som en forcerande kraft som knoppar av sig i ny avkomma, en separativ snarare än Venus som enar eller drar mot identifikation-med och enande. Hatets princip mot Kärlekens. Man kan nog rätt säkert knyta Mars i negativa Skorpionen till det man lite löst menar med folk som tänker med sin reptilhjärna! De vistas vanemässigt "under bältet"! 

Missa dock inte den ömsesidiga receptionen mellan Vågen och Jungfrun, vilken kopplar samman redaktionella Merkurius med den missnöjda och ständigt smårädda Venus-i-Jungfrun! Detta är alltså nivån som reptilhjärnan slåss för, den tarvliga människan och den självrättfärdiga brittiska medelklassen med deras påklistrade moraluppfattningar och misstro mot "främlingarna" (motsvarande Hades som våldtar den unga jungfrun Persephone på hennes egen hemmaplan, ängder och åkerfält). 

Men det går inte att blunda för nyckel till Dacres oerhörda framgångar: en stortrigon i den visionära och överblickande Eldens tre tecken! Hade nu inte Månen i Väduren varit subjektivistisk och egofixerade mottagare till detta väldiga inflöde från de stora ödesskaparna Saturnus och Jupiter - och dessutom perverst makthungrig (demonen Rahu), då vet man aldrig vad Dacre kunnat uppnå. 

Givet planeternas positioner, ser det ut som hans Mars i korruptionens och vämjelsens 8e hus lägger ribban lågt. Redan Venus i Jungfrun kollapsar Vågen och gör den till en gnällspik mer upptagen av att kritisera än agera FÖR jämställdhet. Men när också den extremt negativa (och separatistiska) Mars-Skorpionen kopplas in (och därtill till psyket), då har vi en felfinnare av Guds nåde, en präktig och frankt talat helt vidrig liten borgares mentalitet. Men Eldtriangeln visar att han plockats upp på högsta nivå för att därifrån sprida sin dynga över hela mänskligheten (Marçal nämner att Daily Mail är världens mest lästa nättidning, Dacre verkar dock inte vara huvudredaktör för denna).

Ett intressant horoskop som visade sig tack vare Marçals motsvarighet till brittiska mediers "the long read".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar