Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 5 juni 2017

Den substanslösa sprätten och den gudfruktiga prinsen


Sprätten och prinsen - klicka för närmare studium


Det här är nog den roligaste look-alike-kombination jag sett på ett tag eftersom personerna bakom den syskonlika ytan är varandras motsatser. 

Dels har vi den svenska sprätten född på fjiina Östermalm och utan djupare intressen i livet än att föra sig väl och vårda det slickade håret. Och dels en sångare född i fattigaste slum i Kingston, Jamaica och så innerligt religiös att han inte bryr sig om att tjäna pengar på sin musik. 

Sångaren övertalades faktiskt att återvända in i sångbranschen efter att ha lämnat den. Själv var han lika nöjd med att bruka jorden som sjunga kärleksbudskap av samma typ som en gång Bob Marley. Han är förstås helt okänd i vidare kretsar, Keith Blake heter han men har varit känd under ett artistnamn som stavats olika på grund av varierande grader av jamaicansk alfabetism. De vanligaste alternativen är Prince Allah eller Prince Alla, lite ovanligare är Ala. Oavsett vilket finns inga muslimska motiv till namnvalet, "prinsen" är hängiven rastafarian.

Fotot är från cirka 1980 och ett skivomslag och jag störde mig länge på att han såg så arrogant ut - på andra bilder hade han ett öppet och vänligt leende. Men astrologin ger faktiskt en del ledtrådar genom det olyckliga fotot, för båda männen möts i en tydlig betoning på Eldtecknen Väduren och Lejonet. I synnerhet det sistnämnda kan se en smula högdraget ut. Så mycket viktigare därför att inte stanna som Östermalmssprätten gjort, på ytan, utan att söka djupare in i människan och hennes motivationer!

Keith Blake ägnades ett inlägg redan 2010 men låt oss den här gången använda Solen som ascendent. För artisten betecknar den onekligen hans andliga väsenskärna (atman), medan Solen för modestroppen istället är motsatsen: den vittnar enbart om hans sätt att agera och presentera ett sken inför andra.


Keith Blake:


Fredrik af Klercker:


Jag färgar avsiktligt bara Eld och Luft eftersom det är dessa element som tydligast verkar definiera bådas livsöden. Solascendenten avslöjar via planeternas spridning att den andliga "prinsen" är den långt mer avancerade av dessa två själar, stockholmstekaren ligger i princip klustrad kring egot (hus 1), den egna plånboken (hus 2) och "snacksaligheten" (hus 3). Artisten har istället den intressanta "kosmologiska axeln" (Vattumannen, Alltets väldiga rymd som spelar mot den gudomliga Solen som en betraktande mittpunkt via opposita Lejonet - en bättre bild än oppositionen vore att betrakta Lejonet som utan dimensioiner men med Vattumannen som en gigantisk rymd som växer ut ur detta gudomliga centrum). 

Den här potentiella geniindikationen placerar sig dessutom i 5e huset för själens goda karma och det 11e huset för ideal som man visserligen inte kan sägas äga ännu men väl arbetar mot. Viktigt här är att 11e hus ägaren befinner sig i det 5e, så att idealet i själva verket redan är en del av hans medhavda andliga egenskaper!

Men det som gör artistens horoskop till en sådan fullträff att man helt kan bortse från att Satansstjärnan Algol (ej inritad) attackerar hans intellekt (Merkurius) med full kraft, är den oslagbara ömsesidiga receptionen mellan eldplaneterna (och vännerna) Solen och Mars. Detta är som ett av flera sätt att uttrycka den kryptiska utsagan från Bibeln att "Fadern är förhärligad i Sonen" vilken jag tidigare knutit till att Solen anses "upphöjd" i avkommans eller barnets (sonens) tecken Väduren. 

Hos Prince Alla är dessutom kärleken besvarad eftersom Sonen (Väduren) har förankrat sina skatter inte på jorden men i himmelen, i det faderliga Lejonets tecken, i det femte huset för själens goda karma i detta liv. Artisten kommer med en lysande och ren själ och inte ens ett på många sätt sketet liv i gettots fattigdom kan solka en så här klockren födelse. Sannerligen ett gudabenådat födelseögonblick och ingen vet väl vad som kunnat resultera om han fått födas till en materiell miljö med mer möjligheter...

Östermalmssprätten däremot, har inte mycket till ideal förutom en generande och närmast homosexuell självkärlek. Med Tvillingarna i öster är han visserligen en social och kommunikativ person (men som inte vet när det passar sig att använda ordet filosofisk - se smörjan han häver ur sig i SvD om mest prestigefyllda boendet i Stockholm). Men Tvillingarna i 1a huset ger Väduren som det ännu inte förverkligade ideal i 11e som eftersträvas. Och där har ägaren till det 5e huset för realiserad god karma hamnat! 

Detta tolkar jag som att hans enda goda karma in i detta liv är ambitionen att bli ett stort och synligt ego, Venus i Väduren är just inte mer än hitta en balansen med sitt uppvisade jag, och i kombinationen med energiska Mars i hemmaläge i Väduren får vi en tröttsamt egocentrisk fixering vid idealbilden av sig själv! Denna Vädur kan inte jämföras med "prinsens" som så perfekt anknyter till det femte huset för den djupa själens goda gåvor. Missa heller inte att Mars hos Prince Alla samtidigt är horoskopets atma karaka! Det som är själens rot är också horoskopets symbol för själens åstundan. Denna goda människa ville inget mer än att vara sig själv trogen i detta liv (och är det). Östermalmssprätten har bara motivationen att bygga en egocentrisk fasad. Så långt efter mänsklighetens nuvarande utmaningar!

Det går att tolka de två solkartorna mycket mer, men dessa tror jag är de tunga riktlinjerna som gör att man kan tala om folk och fä fast studieobjekten båda tillhör homo sapiens.

5 kommentarer:

 1. "Kungabarnens vän" (som köpte oralsex i en lägenhetsbordell i centrala Stockholm den 29 juni 2009) kanske levde ett tidigare liv i Kingston? :-)

  Saxat från Flashback:

  Sexköpet var lite kul ändå.
  Snuten hade INGENTING på honom. Han hade alltså köpt ett blåsjobb av en svart prostituerad och polisen frågar honom varför han betalt för sex. (påstående i syfte att få honom att erkänna).

  Han svarar nåt i stil med: "Nej alltså, det var bara en avsugning".

  *busted*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ett nästföljande liv i vilka kåkstäder Ödet har förberedda för de privilegierade som samtidigt gick ner sig hårt i dekadens.

   Flashback är en guldgruva för den typen av inblickar. Hade jag tillbringat tid där skulle inläggen tveklöst kunna illustrera de astrologiska principerna med mer snaskigheter. Nu har jag inte en lika stark koppling till det skorpioniska som Havsörnen, så födda i Vågen vi båda är. :-)

   Radera
  2. Vågar av samma himmelskt visionära subtyp, dessutom. ;-)

   Radera
 2. Om vi då går över till det mer upphöjda datumet...
  Funderingen över vad en mer privilegierad födelse detta datum kunnat resultera i fick mig att kolla på wikipedia, och jag hittade ett intressant livsöde med detta födelsedatum: Fernando Pereira, portugisisk-holländsk fotograf. Han var med på Green Peace-skeppet Rainbow warrior, och dödades när båten sköts i sank av Frankrike. Han var den enda som dödades, pga av att han återvände efter första smällen, för att rädda sin dyrbara kamerautrustning och omkom vid den andra, kraftigare detonationen som sänkte fartyget. (Kanske man kan se en symbolik med merkurius på Algol? Var för rädd om det materiella och fick plikta med sitt liv?) Rainbow warrior låg där det låg för att protestera mot kärnvapensprängningarna i Muroroa-atollen - en skamfläck för Frankrike, som strålskadade många polynesier. Det var dessutom Mitterand själv som gjorde klartecken för sprängningen av Green Peace-skeppet. Engelska Wikipedia har en fyllig artikel om Pereira och händelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att det i världen föds närmare 20.000 barn varje dygn enligt 2012 års uppgifter (slog just upp) och troligen rätt många även året 1950, vore det kanske konstigt om inte någon mer idealist skulle gå att skaka fram med samma horoskop!

   Det riktigt spännande, men tyvärr ogörligt, vore att studera hela denna gigantiska grupp och jämföra med en dystrare dag och där få det slutgiltiga svaret på om "stjärnorna" öppnar för noblare livsöden under vissa segment tid...

   Med det sagt är din fotograf ett utmärkt fall eftersom fotografi är så nära besläktat med ögat - Solen - och Lejonet med dess blick för de övergripande gestalterna. Handräckaren Jungfrun vid dess ena sida - högra eller vänstra? - fyller i med detaljprecisionen.

   Prince Alla skriver naivt enkla texter fyllda av rättspatos och lite ensidigt dominerade av bibelmotiv (förmodligen den enda bok han läst). Ibland observerar han likt en utanförstående fotograf, att

   Some of them are gold diver(s)
   Some of them are money miser(s)

   (Si och så med förmågan till pluralböjningar i gettot...)

   I låten "Gold Diver" får snåla penningkramare och hungrande lycksökaren "prinsens" underkännande.

   I "Lot's Wife" påminner han om vad som kan drabba den som inte lämnar det korrupta samhället utan nostalgiskt blickar tillbaka på en kultur Gud har dömt ut och lämnat åt förstörelsens änglar.... I låten "Stone" återvänder han till tanken om att tunga vapen faller från himlen, medan "Go to School" är en smäktande mild och vacker bön (men hur effektiv?) till alla underprivilegerade gettobarn att de inte ska slarva bort den kommunala skolgång socialistregeringen en gång inrättade, skolan är deras enda chans att komma ur det elände de föddes in i.

   Till sist beskriver Prince Alla sitt eget liv i "Heaven is My Roof" - i halvt självvald fattigdom och många nätters sömn utomhus har han kommit att uppfatta hela världen under himlataket som sitt egen hem. Jämför denna lejon-väduriska frihet med förkrympta svenskar som bygger in sig i sina lyxrenoverade bostäder! Eldtecknen drar mot utomhusliv - säkert det vi ser även hos fotografen Pereira - så det hade varit konstigt om "prinsen" INTE alluderat till den här aspekten i någon sångtext...

   Radera