Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 30 maj 2017

Tiger Woods rattfylla och spruckna Jupiter-bubbla
Tänk en avlägsen tid innan räknenissar och dårfinkskapitalismen ännu förlamat mänskligheten och perverterat den till både sinne och själ. Stjärntydningen har många, många tusen år av odokumenterad förhistoria och innan numeriska representationer fördunklade den direkta (och djupare) förståelsen. Vid denna tid såg man gestalter på himlavalvet och inte sterila positioner i grader och bågminuter. 

Kanske skönjde man dunkelt på detta sätt - även om "gestalterna" i nedanstående karta bara framgår efter dubbelexponering av Tiger Woods födelsehoroskop med transiterna vid hans fyllekörning:Tiger Woods hela värld var "upp och ned" till tillfället eftersom motsatsen till hans propra Jungfruascendent då var i stigande över Jupiter, Florida. Lustigt namn på stället han bor i, han som har planeten Jupiter som den största källan till både framgång och hans struliga natur! För den exakta Jungfrun som hela tiden strävar efter allt större precision i allt mindre detaljer (och slutar som en ren dåre!) föddes Woods med Jupiter i härskarläge i vida havets Fiskarna. 

Tyvärr är framgångsplaneten en "verksam illgörare" för Jungfrun och när den ligger i det framhävda 7e äktenskapshuet (ett hörnhus) då gav det hans sexmissbruk med ett helt fiskstim av köpa kvinnor som passerade genom hans liv för korttidskontrakterade amorösa partners (7e huset representerar alla förbindelser, även av korta avtal, t.ex. av yrkesmässig natur). Vi har alltså att göra med en starkt tursam person vars "lyckliga stjärna" dock i långa loppet är en verksam illgörare. 

Tiger Woods är i princip predestinerad till en framgång han kommer att få problem med att hantera. Vilken Gud är nu så grym att man favoriserar ett av sina barn och samtidigt planerar för dess undergång? Så låter satanister (som den svenska sekten Humanisterna) men det beror på att de bara fått uppgiften att vara negativa (precis som Woods fått uppgiften att lyckas och sedan förlora allt igen). Dessa ting styrs naturligtvis av karma från tidigare liv, av det förflutnas lagbundna återkomst i nuet.

Den mest uppenbara "exakta" transiten är således Jupiter som nu passerar genom Jungfrun och Woods 1a hus. Han har haft avsevärda ryggproblem i över två år och redan opererats fyra gånger. Jag känner man som stelopererats på samma sätt och att Woods tror på comeback inom golfen tyder nog på allvarliga problem med verklighetsorienteringen, med mindre han har tillgång till kirurger överlägsna det lilla Sverige kan uppbåda (och det är inte omöjligt). När den verksamma illgöraren kommer till 1a personliga huset är det givetvis ett olycksomen. Även om västastrologin fixerat sig vid 6e som ett hälsohus, anser den hinduiska att det främst är det 1a man ska studera, vilket tycks helt logiskt.

Men i en hypotetisk förhistorisk tid där det fanns astrologer som studerade horoskop och transiter på ett luddigare och mindre sifferfixerat sätt - genom att helt enkelt se hur planeterna grupperade sig - kan noteras flera såriga kriser i Tiger Woods öde just nu. 

Inte minst kan man kisa på dubbelkartan och se hur det bränner till vid Mars, olyckans och omoralens planet. För en modern astrolog säger närheten mellan den natala och den transiterande positionen ingenting men de befinner sig faktiskt löst fattat i ungefär samma position. På ett liknande sätt bildar Månen och Saturnus kopplingar på två sätt vid tidpunkten för fyllearresten, och här kan man påminna sig att Saturnus under Woods hela tid av svåra ryggproblem sakta släpat sig genom ett av dess mest depressiva lägen, i Skorpionen. I detta tecken låg Woods psyke/sinnelag då han föddes och Månen står också för det privata och tillslutna livet. Han har varit en svårt prövad bakom-ridåerna-människa under dessa år! 

Natten för fyllan (eller om det var smärtstillande droger som han testade positivt för) ser man den mångalna Månen-i-hemmaläge-i-Kräftan stryka förbi Woods medfödda anlag till saturnisk kollaps i Vatten, dvs här finns en risk för principlöshet när den Vegetativa Själen (Vattenelementet) gör sig påmind och den "fallna" Månen i Skorpionen tyvärr äger den stoiska Saturnus. 

Häri ligger, tror jag, källan till att hans preppy och borgerliga Jungfruascendent så ofta krackelerat på senare år. Han har likt Fredrik Reinfeldt (mes samma ascendent) en förmåga att spela ett dubbelspel (och vissa svenska medier fortsätter rövslicka Reinfeldt och presentera honom som det mest populära landet haft, trots att alla borde minnas hur han sjönk som en sten under sin andra mandatperiod).

*****


Följande tankar om planeterna och fysiologin bygger inte på någon djup förtrogenhet med ämnet. Jag bläddrade i en grundbok och funderade några sekunder! 

Tiger Woods stelopererades i ryggen i februari och han har uttryckt tacksamhet för att nervsmärtorna lindrats. Solen har med skelettet (benbitarna) att göra och Merkurius representerar nervsystemet. En soli-merkurisk problematik således. Mars står för febertillstånd och utslag men också för kirurgiska ingrepp. Senaste ryggoperationen gjordes då Mars i transit passerade Fiskarna och således opponerade Woods ascendent/kropp och samtidigt påverkade hans medfödda Jupiter som dock står för välbehag (även om konsekvenserna av den jupiteriska gräddfilen på sikt kan visa sig som spruckna bubblor eller välgång som gick överstyr).

Woods nervsystem, Merkurius, är också ascendenthärskaren vilket ger en idé om att just nerver kan vara en kropps- och hälsorelaterad fråga. Visserligen står Merkurius i det lyckosamma femte huset och i Stenbocken vilar Merkurius på Saturnus i Kräftan, en placering jag är osäker på. Saturnus står mittemot sitt eget tecken och aspekterar det - bra säger hinduiska astrologer. Ja, om den sköter sig bra! Annars angriper planeten sitt eget hem! Här är det blandade budskap, Saturnus är en verksam välgörare för Jungfruascendenten, så bara dess ägare, psyket i Skorpionen undviker sina typiska svarta hål, så fungerar den saturniska koncentrationen väl och gagnar Tiger Woods Jungfrupersona. 

(Med en enbart dålig Saturnus hade Woods aldrig kunnat spela hem så mycket pengar, oavsett hur världsligt stark Jupiter står för kortsiktigt överflöd följd av onda konsekvenser.)

Vad om Solen och kroppens benbitar då? Tja den här bloggaren har en "fallen" Sol i Vågen och inte ens placeringen i 5e "lyckosamma huset" har förhindrat att kroppen efter femtio kändes utsliten med ben som skär mot ben i avsaknad av brosk. Årtionden vid datorn har förstört höger axel/skuldra (musarm i det extrema). Tiger Wood som en idrottsman med böjd rygg och hur många tusen onaturliga rotationer av ryggen som helst under svingen skulle säkert ha skelettära problem vid fyrtio även med en "upphöjd" Sol i Väduren eller en Sol i "härskarläge" i Lejonet. Vissa effekter förklaras nästan bättre genom verksamheten än via de astrologiska omina...

Men om man nu ändå granskar Woods Sol i Skytten för hans skelett så är det rätt uppenbart: återigen är det den Stora Välgöraren (Jupiter) som äger benbitarna och därmed kommer dess lyckosamma natur att slå över i problem eftersom Jungfruascendenten förvandlar Jupiter till en verksam illgörare. Och eftersom den verksamt onda Jupiter natalt aspekterar Woods kroppsascendent ser vi att Solen (benbitarna) på sikt är som en bubbla som kommer att brista - Jupiter må skänka framgång från ett hörnhus (dock Jupiters sämsta världsliga placering), men den är likväl en illgörare på sikt eller i den meningen att Jupiters allra värsta sidor kommer till uttryck - vilket Tiger Woods  banala ambition att få tillhöra eliten snart nog gav prov. 

Hela detta fjäskande för sponsorer (den onde rikemannen = dålig Jupiter) och det hycklande präktiga spelet för gallerierna som så många idrottsmän ägnar sig åt för att se till att inte sänka sina aktier på något sätt. Jupiter är en frilufts- och atletisk planet och tydligen fylkas hycklarna i fitnessvängen. Svenska företag är idag närmast nazistiska i sina krav på att de anställda ska producera väl i hälsotester. Återigen ett exempel på hur en OND JUPITER verkar som kapitalismens innersta hjärta.


Utfransning

Den första bra bok om hinduisk astrologi jag läste för 9 år sedan, Light on Life av de Fouw och Svoboda, verkade sakna den intressanta men problematiska distinktionen mellan planetens essentiella natur och dess verksamma natur som jag upptäckte på annat håll. Men häromdagen fick jag syn på tanken när jag bläddrade i den sjukt informationsspäckade introduktionen. Författarna listar den verksamma naturen under namnet dess "temporala natur" på sidan 252 och använder sig av doktrinen i ett exempel utan att ha förklarat vad en temporal (verksam) natur är. (Den bygger, förenklat, på hur individens ascendent leder till att planeterna kommer att äga antingen goda eller onda horoskophus. För vissa är Mars ond men för andra är den en temporal välgörare - gör gott i tiden - och står den djärve bi.)

Författarna ger åtminstone namnen på planeterna ur detta tolkningsperspektiv:

temporär välgörare = tatkalika shubha graha
temporär illgörare = tatkalika papa graha


Papa betyder syndare på sanskrit och shubha någon som är from. De essentiella illgörarna Saturnus och Mars är således båda "syndare" i det här språkbruket. Ordet tat ser ut att betyda "ting", "sak" och kalika måste, givet översättningen "temporal" vara en avledning av ordet för tid, kala. "Timligt-ting, from planet" - är det på detta klassificerande sätt en hindu tänker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar