Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google har förstört mängder av horoskop genom att omskapa usla miniatyrer av bilder i GIF-format. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa galna ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 2 maj 2017

Indicium: Svenskarna, världens girigaste människor


"Den fattiga människan verses [sic]
den rika människan (dub remix)"


Jag har tidigare noterat den ortodoxa rastmannen och reggaemusikern Pablo Gads låga profil. Inte ens ett födelsedatum för att rita ett horoskop kunde jag hitta på nätet.
 
Efter att ha lyssnat till en gammal reggaevinyl, kollade jag in Discogs vad den lågproduktiva britten egentligen hade givit ut genom åren. Fem album på 34 år är knappast att skämma bort sin publik med ny musik! (Ett av albumen var en instrumental remix och hans senaste från 2012 gavs samtidigt ut i två olika mixningar - således bara fem med ny musik.) 

Vanliga västerlänningar, i klorna på den giriga rike mannen, anammar gradvis samma mentalitet. Tomma människor söker alltid förebilder att plagiera. Vartefter medelklassen sjunker ner i fattigdom eller bara blir allmänt för djävliga, söker vanligt folk få max betalt för sin gamla retroprylar. De har blivit snikna krämare allihopa, genomruttna av den ständiga exponeringen av köpreligionen, som är det enda lyckopiller som återstår.

Reggaemusiken på den tid Bob Marley levde, sålde alltid i små upplagor (förutom Marley förstås), så där finns idag knappt annat än sällsyntheter och rena rariteter. Det är tragiskt att se underklassen, till vilken jag definitivt räknar in medelklassen (och då på ett nedsättande vis) söka kompensera sin tilltagande fattigdom gentemot de tio procenten i toppen. De gör det genom att begära fantasipriser man hoppas den rika minoriteten är villig att betala för att äga ting som inte längre kan shoppas på fina gatan. 

Efter att på måfå klickat en länk på Discogs måste jag tyvärr meddela att jävligast i världen när det kommer till girighet, är svensken. Det är inte nog med att det råder priskarteller inom fler branscher än någon kapitaliststyrd svensk dagstidning någonsin skulle våga avslöja i ett jättegräv - det gnälls lite över ICA:s dominans och sen tystnar det igen. Men dessutom ser man på Discogs att privatpersoner och småhandlare är lika korrupta, de. Marknadsplatsen presenterar elementär statistik på vad en begagnad grammofonskiva som minst, mest och i snitt betingat genom de år Discogs existerat. 

För en 12-tumssingel med Pablo Gad (runt en kvart musik) avviker nu en svensk säljare i Sundbyberg radikalt genom att försöka få ut dubbelt så mycket som någon annan i världen har mage till.

Syndbyberg är idag en moderat kommun, vilket möjligen kan förklara den häpnadsväckande brist på verklighetsförankring som utmärker en svensk andrahandssäljare på den här olustiga marknadsplatsen...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar