Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 5 maj 2017

Hur överheten trälbinder massorna i deras låga energimönster
En snabb morgongranskning av rubrikerna i The Independent och därefter The Guardian fäste min uppmärksamhet på ett tema som den andra tidningen kan ha snappat upp från den första och gjort sin variant på. För håll med om att "bra att onanera på jobbet" och "svordomar gör dig gott" båda bottnar i formeln "undertryckt energi = vrede".

För de galna människor som faktiskt tror det pågår världskonspirationer precis överallt (konspirationsförnekarna är lika galna, de), ligger det nära till hands att här se Överheten använda vår tids så kallade vetenskap för att legitimera tryckventiler åt de obehärskade folkmassorna så att de själva kan tappa sig på sin vrede. Istället för att rikta den mot Överheten som bär ansvaret för att västerlandet håller på att spåra ut helt. 

Det argumentet, konspiratoriskt som det låter, är åtminstone mer trovärdigt än den alternativa hypotesen: att detta är ytterligare en av den sekulära kulturens infama attacker mot världsreligionerna som i allmänhet sagt fy om onani och lärt ut att människans uppgift är att lära sig behärska sin låga drift (astrologiskt sorterar både ilska och sexualenergi under krigsguden Mars) och sublimera den. Hinduernas kundalini-yoga förenar uttryckligen synsätten eftersom dess teori bygger på att väcka och lyfta en basenergi i kroppen som hos människor i genomsnitt aldrig når högre än till sexualnivån. Att bli medveten på den sjunde nivån och i praktiken bli en gud (den lysande helgonglorian i religiös ikonografi) är förstås syftet. 

Det är värt att notera att horoskopets Vattentriplicitet inkluderar Mars, trots att den är ingår i Eldens form. Den ingår också i Mörkrets kvalitet (Tamas guna) eller kvadruplicitet, och är en passande symbol för sexualenergins brist på medvetande och intelligens. Den som befinner sig starkt kontrollerad av sina drifter - likt enklare folk inom näringslivet - bör rätteligen kallas något annat än människor. Man är det man dagligen tänker kring och agerar utifrån!

I den märkliga svenska tidningen Aftonhoran - Sveriges största tidning - möts båda konspirationsteorierna i dess generande allmänna nivå. Här matas läsarna med enbart nyheter som binder dem fast i deras naturliga position som mental underklass samtidigt som antireligiösa journalister ständigt framställer som djupt suspekt människans evolution från apa till homo sapiens - vi är kollektivt inte ett klokt släkte ännu utan mer lika aporna. Suspekt eftersom det f.n. bara är religionerna som förvaltar denna fördolda kunskap om att evolutionen inte alls är blind och slumpartat som den materiella vetenskapen inbillar sig, utan en del av ett större mönster som bara kan urskiljas efter att man frigjort sig från den materiella bindningen. 

Att därför rekommendera dåliga chefer att gå och onanera för att sedan hitta en bättre ståndpunkt i frågan, och vanligt folk att fortsätta spotta och svära som de alltid gjort, det är inget annat än att söka stabilisera Storbritannien i samband med Brexit. Det är en konspiration som dock inte handlar om att den ena intressegruppen eller den andra kommer samman som i barnens serietidningar, utan om drivkrafter bortom människornas nivå. Detta är gudarna som driver gäck med mänskligheten och ur alla artens vedermödor förväntar sig att den - eller åtminstone enskilda medlemmar av människosläktet - ska vakna upp och välja "gudarnas väg" hellre än den meningslösa folkmassan som alltid vandrat "fädernas väg". 

Ät den Sverigedemokraterna och många snarlika som trampar på under andra fanor - traditionalismen är dödens väg, stoftets väg. Tomma och korkade människor väljer den breda väg som leder till Förintelse, gång på gång på gång. Den jordiska existensen är som Guldgrävaren som med sin sil vaskar efter enstaka guldkorn bland de fördömda människor som aldrig var utvalda till mer än att vandra i sina jobb- och rekreationscirklar, pensionera sig och ägna sig lite mer åt rekreation några år (gärna i något soligt pensionärsparadis) och till sist dö utan att någonsin gjort en enda egentlig intellektuell landvinning i hela sitt liv. 

I den här rundgången kan den eviga själen hamna i tusentals år och om och om igen upprepa sig om den inte har "turen" att korsa vägar med någon av Impulsgivarna. Hinduerna kallar dem avatarer. Jag hade turen att möta en sådan på min första arbetsplats efter gymnasiet (och före högskoleåren som var ännu en dödlig injektion) och därav ett sådant här inlägg.

Faktum, när jag tänker efter, förbereddes den här texten redan igår kväll genom några sidors läsning om den nyplatonska filosofen Proclus (300-talet) och hans allmänna bakgrund så att - via två brittiska rubriker - jag nu kan knyta ihop säcken genom det citat jag tänkt blogga om men hade glömt fram tills ordet Impulsgivare tittade fram och gjorde tricket.
I neoplatonismen...har "fri vilja" inget att göra med vårt godtycke och nyckfullhet. Även om gudarna bara upplyser oss när de så behagar, är deras vilja strikt regelbunden eftersom den står i samklang med verklighetens oföränderliga ordning. Av detta följer att om människorna lär sig den här ordningens gudomliga regler och agerar i harmoni med dem, är chansen att få gudarna på sin sida tämligen hög. (Chlup - Proclus, An Introduction, s.30)
Proclus, västerlandets sista stora tänkare i innan mörkret föll över den gamla världen, studerade intensivt astrologin, så det är ganska uppenbart att det är planeterna som är gudarna i den här distinktionen mellan vad sekulära människor tror vara deras "fria vilja" och de lagbundna högre makter det gagnar människan att söka ha på sin sida. 

"Gudarna som upplyser oss efter sitt behag" kan t.ex. jämföras med den hinduiska dasha-läran, som visar hur människan bollas mellan gudarna och genomgår sitt livs olika perioder i händerna på en eller annan överordnad. En grundlig analys av det egna horoskopet är en bra början för att förstå vilka gudar man ännu inte förstått sig på eller integrerat med sig själv till fullo. I bloggarens fall är det faktiskt "överguden" Zeus/Jupiter själv! Därav den här bloggen som ett eget arbete på att söka förstå vad den överordnade kraft som vill se "allt gott hos alla" ber människorna om. Om något "spillt över" och givit en impuls för någon annan, gott och väl. 


Anmärkning
Den tjeckiske religionsvetaren och filosofihistoriken Radek Chlup nämner i en fotnot att Proclus horoskop med känt födelseklockslag bevarats i en text och att astrologen felaktigt antog en födelse i samma stad dit föräldrarna flyttat med sitt överbegåvade barn. Proclus föddes i Konstantinopel vilket dock bara innebär en marginell justering av horoskopet. 

Denna karta, över en av den gamla tidens sista verkligt stora tänkare, har redan kommenterats här. År 2010 visste jag inte om att det faktiskt finns en födelsetid också, så det kan vara värt att återkomma till horoskopet utan att degradera det genom att i samma andetag nämna en låg svensk närighetsdyrkare som Fredrik Reinfeldt. Det är inte att göra rättvisa åt den mäktiga Proclus, en så avancerad tänkare att dagens filosofer helt skyr honom enligt Radek Chlup.

Skyggandet beror förstås på att västerländska män som Popper och Wittgenstein med flera förminskat den västerländska människans tankerum så till den grad att den förhatliga Marknaden med dresserade apor som Reinfeldt sedan lätt kunde ta över och driva sitt helvetes spel med världens folk. Coca Cola åt alla! Och svenska deckare. Turligen går Väst på övertid, så det finns ett ljus i slutet av den här mörka tunneln, för dem med ögon att se.

6 kommentarer:

 1. Det arbete du gör med bloggen är beundransvärt, men tror du inte att du verkligen skulle göra skillnad om du tog dig ut ur din gömma? Läs om Edith Stein, Berrigan eller Kolbe/// A

  SvaraRadera
 2. Psykologens uppmaning går tvärtemot inte bara andliga föreskrifter men även en hel drös med videos som killar laddar upp på youtube. Där berättar de om sina fantastiska resultat av att INTE ejakulera. De får mer energi, blir mer aktiva och får mer kreativitet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några få gånger i samband med den nyplatonism som föregående (samma?) kommentator subtilt patroniserande ser ner på (trots att katolicismen är en enda lång serie idélån från densamma) kommenterat Plotinus lära om själens orientering upp eller ned, och hur denna avgör om Venus (hans själssignifikator) bäst kunde beskrivas som gudomlig (Jesus: ni är alla gudar i vardande) eller en hora för världen (många snarlika tankar tillskrivna Jesus i NT). Proclus, ett par generationer senare, skattade världen mer positivt, möjligen för att kristendomen nu fått makt över Medelhavsvärlden och kristna mobbar gjorde livet till ett elände för filosofiskt lagda människor.

   Radera
 3. Men vilket är då Proclus ascendenttecken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Värt att återkomma till horoskopet" - men jag har inte hunnit skriva det inlägget än. Det kommer någon gång.
   :-)

   Radera
 4. Undrar vilken AC Radek Chlup har. Han har ju samma karta som undertecknad, med två undantag (om vi bortser från AC). Chlup har Saturnus som atmakaraka i stället för Venus och Månen i Stenbocken i stället för Väduren.

  SvaraRadera