Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 25 april 2017

Varför missade astrologin de här dubbelgångarna?

Min blick fastnar direkt för en kvinna på foto omgiven av två män i DN. Sällan har jag sett en så klockren "look-alike" till aktrisen Amy Adams.

Så varför misslyckas astrologin pricka in en fullträff här? Vid första anblicken har de inget att göra med varandra, den moderata politikern som föddes övertydlig Fisk (nymåne och härskaren i hemmaläge) och Amy Adams, starkt och dramatiskt Sol-Lejon men ändå med förmåga att spela "liten och nervös". 


Det kanske är den senare egenskapen, härledbar till Månen i Jungfrun, som förklarar kvinnornas likhet i ansiktsdrag och t.o.m. ögonens uttryck. Fiskarna och Jungfrun i opposition sägs ju vagt spegla varandra - "motsatser attraherar och uppgår i varandra".

Som en utvikning blir bloggaren alltid knäsvag av en film där Amy Adams ingår och astrologiskt är förklaringen busenkel. Varande Sol-Våg är Solens ägare Venus en viktig planet för honom, och den befinner sig i Lejonets 21a grad. Solen sägs vara andesjälens (atman) signifikator så det hinduiska talet att den bakomliggande disponenten som planetens "själ" avslöjar begränsningarna i språket. Men i vilket fall hittar man Amy Adams passionerat heta Mars i just Lejonets 21a grad. 

Västastrologin (som jag läste den för länge sedan) varnar just för passionerade och överilade äktenskap ingångna under den överhettning som Mars möte med Venus ger. Finns inga djupare kopplingar dör den här första elden ut och man står plötsligt inför en vilt främmande människa! I det moraliska haveri som det moderna västerlandet är, uppstår inte det problemet, Mars/Venus-effekten blir tillfällig sex via krogen (förr) och dejtingsajter (nu). Och skilsmässa är en ren formalitet. Västerlänningarna känner inte att de behöver förbättra sina själar under sitt korta jordeliv, de styrande har förgiftat dem med en falsk mytologi och därtill sänkt ribban ofattbart lågt för att kunna produktifiera och kapitalisera på våra sämsta karaktärsdrag!

Nu har faktiskt AstroDatabank ett födelseklockslag på Amy Adams som de ger en ynklig C-rankning eftersom uppgiften är hämtad från filmdatabasen IMDB:s biografi. Amerikanskan föddes vid midnatt i Italien.

Och den uppgiften kan jag tro på. Det skulle ge Adams en Ox-ascendent och ett av mitt livs största kärlekar var just Sol-Oxe med Lejonascendent och samma söta ansiktsdrag med lilla tippen på lejonnosen som man ser hos Amy Adams. Det skulle bara hjälpa förklara om nu moderatpolitikern också har Lejonascendent, men Oxe i öster för Adams ger också en annan ledtråd och det är den enormt lyckobådande Jupiter i 10e huset för offentligt anseende. 

Här knyts båda kvinnorna samman under en allmän "jupiterisk valör" - de utstrålar båda godhetens kvaliteten (Sattva guna) och Jupiter misslyckas sällan göra personerna attraktiva. Visserligen är Jupiter en verksam illgörare för Oxen i öster men Adams har gjort sin beskärda del av filmroller där hon far illa eller spelar äventyrlig - minns att Jupiters baksida är dess gränslöshet och felaktiga kalkyler, en chanstagare som ser bubblor spricka. Hon tycks hitta utlopp för denna Jupiter i det externa.

Skulle Adams ha Jupiter som sin mest prominenta planet uppstår den skärpa man ser i hennes blick och som moderaten saknar, Jupiter står ju i skärande skarp opposition till aktrisens starkt placerade Mars - och Solen med Mars i Lejonet är inte alls en dum kombination för drama och skådespeleri. Rörlighet och vighet även om nu Adams är fullt kapabel att gestalta dröjsamhet och sensualism. Jag har läst en lång intervju i engelskt medium som tyder på att hon har en "liten människas självbild" (enkel och naturlig) och därför lider en smula av att Månen inte samverkar optimalt med Solen pga. deras placering i angränsande tecken. (Se föregående inlägg om filosofen Robert Pirsig för en kort diskussion av detta "omen".)

En Jupiter i det magnifika 10e huset lyfter också fram Vattumannen och ger hennes individualistiska lejoninna en stor och hängiven publik. Och här finns kanhända ännu en koppling till den svenska politikern, som också har viktiga och begåvade placeringar i Vattumannen: intellektets Merkurius med Venus ger en civiliserad natur, även om valet av moderat politik visar på problem med att förstå individens förhållande till samhället. 

Den här omdömeslösheten tecknas tydligt genom enslingen Skorpionen som härbärgerar kollektiva samhällstecknet Vattumannens härskare Saturnus med den följden att kollektiv ter sig hemska och förfärliga - en störning i själen och inget fel alls med kollektiva lösningar i sig! Jämför det nyliga inlägget med den liberala Linda Nordlund. Ibland resulterar rent samhälls- eller ideologihat med den här kombinationen av tecken, minns USA-hataren Osama bin Ladin.

Man skulle alltså kunna tänka sig vilket som helst av hörnhusen 1, 4, 7 och 10 för moderaten Josefin Malmqvists Vattuman. Det skulle driva fram den venusianska valören rejält, och Venus är planetär vän med Jupiter vilket också skulle kunna tjäna som "förklaring" till att kvinnorna ser ut som tvillingsystrar.

Se även två äldre inlägg om Amy Adams horoskop utan referens till den möjliga och kanske t.o.m. troliga Ox-ascendenten.

6 kommentarer:

 1. https://lowdownblog.files.wordpress.com/2015/01/jessica-chastain-amy-adams-goldenglobes15-01.jpg

  Skådespelerskan och skönheten Jessica Chastain är också lite lik Adams, fast det är väl mest hår- hud- och ögonfärg samt frisyr som korresponderar. Chastains karta liknar Josefin Malmqvists i så motto att sju placeringar återfinns i Fiskarna-Vattumannen-Skorpionen-Oxen, jämfört med Malmqvists (minst) åtta.

  1977-03-24, 22:44, Carmichael, CA

  Sätter ihop två bilder på Chastain nedan. Till vänster syns Fiskarnas influens och till höger Skorpionens!

  https://s8.postimg.org/l681jsypx/Jessica_Chastain.jpg

  Astrologin missade i än högre grad dubbelgångarna Katy Perry och Zooey Deschanel:

  http://www.blogcdn.com/news.aol.jp/media/2011/11/zooey-deschanel-katy-perry-1040-112311.jpg

  Det enda båda har gemensamt är konjunktionen Mars-Jupiter i eldtecken (Skytten respektive Lejonet). Deschanel har också Månen i Skytten, men där tar det stopp. Perry har AC/Sol/Måne/Merkurius/Saturnus i Vågen (tyvärr disp. av Venus i Skorpionen). Deschanel har inget i Vågen och heller inget i de tre tecken som står i opposition till Perrys placeringar i Vågen-Skorpionen-Skytten. Hon har Sol och AC i Stenbocken med disponenten i Jungfrun. Venus i Vattumannen.

  (Bloggen har fel klockslag på Perry, 07.00, ska vara 07.58. Men Våg-AC kvarstår alltså).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betr. Deschanel/Perry tycker jag inte det finns någon träff att missa. Som du säger: smink kan bedra eller i det här fallet deras snarlika frisyrer. Helt olika ansiktsform, näsformer (tror ingen har opererat sig) och ögonfattning/uttryck.

   Deschanel, förutom sin träigt kantiga personlighet (från Stenbocken) och själlösa blick, har ändå en hög kylig ton och en tjuskraft som Perry inte närmar sig förutom med hjälp av 1 kilo smink... Ja, här övergår förstås det suspekta ämnet i rent tyckeri...

   Radera
  2. Det stämmer. Skulle bara se om du var vaken. Deschanel är attraktiv trots eller tack vare sin tomma uppspärrade blick, men kanske ingen skönhet och Perry är bara tråkig trots femtio lager smink.

   Några av Perrys skitlåtar har ett par miljarder visningar på YouTube. Obegripligt, om man inte visste vilka lågpannade as som befolkar planeten. :-)

   Radera
  3. Kan inte bullshitta en Våg med Sol och Venus i ömsesidig reception, Våg/Lejon! Jag framsprang tydligen direkt ur "Det Ena, det Goda och det Sköna" - dock inte med någon simplistisk och övertydlig koppling till den egna fysiska ascendenten! :-)

   Radera
 2. Får väl fylla på med ett annat par som inte har något gemensamt (förutom kanske Ascendenten). Dock står deras Månar opposit i Jungfrun/Fiskarna: Parminder Nagra 5 oktober 1975, Leicester och Lindsey Morgan 27 Februari 1990, Atlanta, Georgia

  http://www.imdb.com/name/nm0619406/mediaviewer/rm1646314240

  http://www.imdb.com/name/nm4289392/mediaviewer/rm3078486272

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kombinationen platsar! Månen har jag dock funnit en smula osäker, Solen verkar bättre på att aktivera någon av de många sub-typer av varje tecken som man till sist tvingas jonglera med. (Vilket i sig väcker frågan om astrologin bara är ytterligare ett wittgensteinskt språkspel - giltigt och fungerande på sina egna villkort)

   Radera