Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 9 april 2017

Medierna, i härskarnas intresse
Om Aftonbladet efter Stockholmsterrorn förvandlade sin förstasida till ett skämt som övertydligt visade att de är maktens megafon, så kom nog DN god tvåa. Det haglade av borgerliga plattityder i rubriksättningarna och värst var nog kulturchefens utslitna "jag var också där, lite grann". Det är svårt att säga om borgerligheten är så självförljugen att man faktiskt lever på den här sortens livsluft, och tror på den!

Ta bara ovanstående citat från DN-ledaren på söndagen. Det är en ren lögn. Utifrån tidigare erfarenheter med en ensam gärningsman och ett fordon som plöjer in i en människomassa var det här just en ensam gärningsmans dåd. Trots det panikreagerar Stockholm och stänger ner hela stan, bussar, tunnelbana och en god stund därpå även pendeltågen. Vilket i och för sig gav medierna tillfälle till en del spektakulära foton på arbetshjon som folkvandrade till mer eller mindre perifera förstäder till det stora monstrum Stockholm alltmer artat sig till.

I skenet av verkligheten ter sig "började snabbt åter öppnas" mest som propaganda för att intyga den stukade stockholmaren att hans kalla och krasst materialistiska stad åtminstone är duglig. (Annat ljud i skällan är det vintertid, då stan stannar av för bara ett litet snötäcke och allt slutar fungera.)

Mest tragisk är nog den Henrik Schyffert som jag annars tyckt verkat som en rätt hygglig högersosse men som här känner sig kallad att som kändis spela rollen av någon amerikansk G.I. Joe - som om den fulla NATO-anslutningen till USA:s plan för ett lönsamt Tredje Världskrig redan är ett faktum! 
DN:s rubriksättare verkar inte ha mer språkkunskaper än att de tvingas tillgripa samma ord - knäcka - i två blänkare efter varandra. Men Aftonbluddrets extremt korkade spelande på läsarnas känslosträngarna har de ännu inte nått, även om skillnaden mellan skitpressen och stans största dagstidning börjar bli marginell.

Det faktum att lokalmedierna låter som de gör, påminner starkt om den kallhamrade förbrytarens respons. Efter en viss nivå av förfall kan man helt enkelt inte längre se att det egna civilisationssystemet är en varböld för övriga mänskligheten. Det är då såna här spelat morska tillrop till de egna vidtar, som om frågan var så enkel som ett "vi mot de onda".

Bloggen har, varken helt unikt eller radikalt, noterat att landets problem sitter just i Stockholm med en liten maktfullkomlig elit som är helt förblindad av tanken på att växa sig stor och lönsam ("verksamt ond" Jupiter i 5e ledarskapshuset - ständigt onda sidoeffekter av stadens tillväxtfilosofi, se bara alla dessa förbannade och förlustbringande idrotts- och evenemangsarenor). 

Eliten i Sverige är den värsta sortens bubbelskapare - se bara alla dessa imbecilla start-ups som hajpas bara för att krascha dan därpå. Vem som helst ser ju att värdet av dessa tjänster är noll. De som uppfann tjänsten där man "jämför" olika nätcasinon för att hitta det minst begrägliga att spela bort sina pengar hos, borde avrättas av ren barmhärtighet. Så att vederbörande inte kläcker något ännu mer förljuget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar