Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 11 april 2017

IKEA och kapitalismen - en brutal djävul


Newser.com


SvD skriver om att det protesteras internationellt mot möbeljätten IKEA, vars anställningsförhållanden för sina öststatschaufförer dock inte är "slavliknande" som tidningen skriver. Det är slaveri, något vårt västerländska system allt oftare ertappas med att ägna sig åt. 

Den borgerliga regeringen Reinfeldt satte t.ex. i system att placera långtidsarbetslösa i verkligt arbete men utan att ge dem lön. Faktiskt, det är bara några år sedan, under Reinfeldts välde, som svenska IKEA tvingades till offentlig ursäkt för att också de praktiserat forcerat slavarbete i forna Östtyskland på 1970- och 80-talen. Fångar tvingades tillverka delar som användes i IKEA:s sortiment. Undertecknad - gäst och rapportör i den onda västerländska verkligheten i detta liv - upplevde samma sak på svenskt fängelse i början av 1980-talet då han satt av en månad för vapenvägran. På Skänninge öppna riksanstalt satt fångar och monterade träleksaker åt företaget BRIO - de äldre minns säkert den slanka svarta taxen eller de små knubbiga tågseten. Dessa leksaker ni köpte era barn eller själva fick som små var resultatet av påtvingat slavarbete. För att dölja vad det handlade om fick visserligen fångarna någon parodiskt liten timlön på några tioöringar eller om det nu var kronor, Ungefär lagom att köpa ett paket cigg och ett magasin när fängelsekiosken höll öppet ett par timmar en gång i veckan. Säkra extrainkomster för den entreprenör från intilliggande byhåla som höll i det annexet till sin reguljära verksamhet!

Jag granskade dagen för IKEAs ursäkt för sitt slavarbete och här visar sig en hinduisk planetär yoga ("förening") som var på tal bara häromdagen! Inlägget länkade till den korta artikeln Hemming of Planets:
"Om Månen står inklämd mellan naturliga illgörare med (god) dignitet, ger detta förmågan att med kraft göra det rätta. Men om Månen kläms mellan samma planeter och Månen saknar dignitet, då har vi ett problem. Detta kan hända när Månen befinner sig i Skorpionen (dess 'fall'). "
För tanken om en planets "dignitet" har brittiska Skyscript en serie artiklar som på det hela taget kan användas även för indisk astrologi eftersom det handlar om traditioner som går tillbaka till de äldsta västerländska källorna. Den fallna Månen saknar t.ex. dignitet eller värdighet, men har den i övermått i sitt upphöjda läge i Oxen.


Eftersom IKEA är ett globalt företag valde jag UT (f.d. Greenwich Mean Time) för ett sinnelagshoroskop baserat på Månen som markör för första huset (och tecknet). Det blir passande nog Skorpionen, zodiakens mest svartmålade figur och på sistone här på bloggen en god kandidat för förståelsen av vad som driver rovdjurskapitalisterna att ständigt jaga efter allt högre vinster eller avkastning på sitt kapital. Skorpionen är terrorns eller dödsskräckens symbol och Vattenelementet symboliserar den Vegetativa Själen - den allra mest prosaiska sidan av vår korta existens. Det är mänsklighetens del i den Vegetativa Själen som binder oss till den här planeten och kräver att vi "jobbar och gör rätt för oss" som de förfallna ledarna säger. 

Den Vegetativa Själen processar och kräver hela tiden ny näring för att organismen ska leva vidare och redan här är slaveriets mekanismer i full gång. De giriga rovkapitalisterna är i själva verket människor som fastnat i en så svår dödsångest att de direkt ger sig i lag med det ekonomiska system som belönar dem som våldför sig på andra och mindre näriga människor. Med rätta är Skorpionen den arketypiska Syndarens symbol och den sägs ju kunna stinga sig själv till döds. "What goes around comes around" - Skorpionens 8e hus i den "naturliga zodiaken" representerar döden och arv från den andre (partnern), men även en zon som distinkt fokuserar dålig karma från tidigare liv i hinduisk astrologi. Häri kontrasterar Skorpionen med Lejonet 90 grader tidigare och vars femte hus står för den goda karma själen har som sin naturliga arvsrätt. Lejon och Skorpion, liv och död.


IKEAs avbön från sin tidigare roll som slavdrivare inträffade nu ett dygn då sinnelagsascendenten flankerades av båda de naturliga illgörarna, Mars och Saturnus. I introduktionsböcker till hinduisk astrologi läser man att planeter kläms då illgörarna (eller välgörarna) flankerar planetens tecken och hus. Men i länken jag refererar till antyds att så inte alls måste vara. Och finns det någon logik i astrologin måste man ta dess tankar om mikro- och makrokosmisk parallellism på allvar. Som i det stora, så i det lilla. Klämlägen kan alltså existera inte bara mellan planeter i angränsande tecknen utan också mellan tre planeter på linje inom ett tecken. 

Det är därför jag efter Stockholmsterrorn påpekat hur Sverigehoroskopets journalistkår (Merkurius) står gräsligt illa till i de privilegierades 5e hus, klämd mellan den onda rika överklassens Jupiter och arbetsgivare/ledare. Både Jupiter och Solen är olyckligtvis "verksamma illgörare" i Sverigehoroskopet, men en ond överklass som har all tur på sin sida (5e huset är tursamt) och därför kan fortsätta driva sig fulspel mot folket, generation efter generation! (Se bara 1801 års Sverigehoroskop - en lika obehaglig ledarindikator där.) "Ondskan" är inte Hitler-ond, men visar sig i att svenska ledare är en ovanligt korrumperad grupp som håller ihop och skyddar varandra. Ett särskilt privilegierat kollektiv (Vattumannen = sociala skikt) inom landet.

Från Light on Life, den första boken jag tyckte var en bra introduktion i indisk astrologi, hämtar jag den här texten om en klämlägesyoga som helt bygger på husplaceringarna (tecknen):
Shubha eller Papa Kartari Yoga: När planeter samtidigt gränsar första huset på båda sidor (dvs. i 12e och i 2a). Kartari betyder "saxblad". Shubha Kartari Yoga inträffar när välgörare som står utan kontakt med illgörare flankerar det första huset. När illgörare utan stöd från välgörare sitter på förstahusets bägge sidor uppstår den kombination som är känd som Papa Kartari Yoga.

Den förra
sägs vara väldigt gynnsam ("shubha" betyder gynnsam) och skänker beskydd genom att saxbladen klipper bort tänkbara problem innan de når individen (1a huset). Den senare är mycket ogynnsam ("papa" betyder syndfullhet) och låter oss underförstå en brist på (gudomligt) bistånd och skydd, speciellt i frågor som rör det första huset. I det här fallet formar de onda planeterna ett par saxblad som isolerar individen från välsignelser.

Hart de Fouw & Robert Svoboda - Light on Life (1996 s. 297)
En sådan här definition lämnar förstås flera frågetecken. Att det är planeternas essentiella natur som avses med "välgörare" och "illgörare" är självklart, men frågan om deras "verksamma natur", adresseras inte. I sinnelagshoroskopet för möbeljättens ursäkt till fångar som utnyttjades som slavarbetskraft medan de avtjänade sina straff avgör som vanligt 1a huset vilka planeter som blir tillfälliga ägare till de övriga husen och detta i sin tur påverkar dessa planeters "verksamma natur".

Vad berättas då om "sinnelaget" detta dygn då IKEA medger att de gjorde fel? Jo, här är ju ett sinnelag av dåligt slag och det binder ris för sin egen rygg genom att Skorpionens härskare är en av de planeter som bildar den onda Papa Kartari Yoga. Tekniskt sett är Skorpionascendentens härskare bara "neutral", den naturligt onda Mars gör vad den måste göra, men ingen skulle komma på tanken att kalla splitens, krigets, hatets, avundens och febertopparnas planet för "välgörarande" i sina effekter. Det är inte Mars förtjänst eller någon kvalitet hos den här planeten att vi återigen ser klarare efter en tid av feberyra eller krig eller sjukliga begär. Det vi upplever tydligare är det goda normaltillstånd som Mars rubbade genom sin naturligt svarta natur.

Mars är svart (ointelligent) och begärsfylld, kroppens naturliga drifter, ren biokemi. Som den kanske mest ointelligenta av de klassiska fem planeterna gillar och förstår den naturligtvis inte sin överman, gränsdragaren Saturnus. Krigaren Mars hatar hinder på dess väg! Detta faktum gör att Saturnus i 12e i IKEA-horoskopet visserligen är "upphöjd" i rättrådiga Vågen men samtidigt är en nivå som Skorpionens svarta passion varken förstår eller fäster vikt vid. 

Var IKEAs ursäkt överhuvudtaget ärligt menad? Naturligtvis inte, det var bara Syndarens hycklande när situationen krävde det. Formellt gav här Saturnus Vågens rättvisa åt 12e huset (fängelser och interner), och medgav att man som en vampyr sugit näring/resurser (2a huset) ur dem, att man kort sagt hade Syndarens sinnelag i sitt genomförda slavdrivande.

Månen i det här horoskopet kan också tolkas som den ansiktslösa massa som satt av sin fängelsevistelse inom denna rävsax som isolerade dem från all anständighet och alla välsignelser. Inte nog med att de var frihetsberövade (för vad som i många fall säkert bara var politisk aktivism), de fick också den onda vampyren IKEA på sig!

Och nu gör IKEA det igen, fast med fattiga människor från Östeuropa! Därför att rovkapitalismen föder denna skitstövel inom oss och de lägsta i befolkningen saknar intelligens och spärrar och kastar sig in i samhällsklättrarspelet
"Gränsen för vad som är en billig chaufför flyttas hela tiden längre och längre bort. Vi pratade jättemycket om polackerna för några år sedan, men de är dyra i förhållande till de som kör nu, säger Magnus Falk, internationell sekreterare på Transportarbetareförbundet."
Västerländska astrologen David Frawleys beskrivning av månnoderna Rahu och Ketu (Astrology of the Seers, 2000 s. 80-4) börjar med att notera hur västerländska astrologer skapat fullständigt oreda i de gamla hinduiska traditionerna. Läser du en nätartikel som börjar pladdra om noderna och god karma, sluta genast läs! Det är västerländska perverteringar och fantasier utan empirisk bas. Frawley konstaterar att den österländska synen på dessa demoner (eklipsskapare och med makt att slå ur båda Ljusen) är problemhärdar. Utom i de fall då de förstärker Sol, Måne eller en planet som i alla avseenden är mycket starkt placera och fyller en god funktion. 

Rahu och Saturnus KAN t.ex. vara bra i vissa lägen och varför noderna spelar så liten roll på den här bloggen beror på att planeternas verksamma natur skiftar med födelsetimman. Om man inte vet om Saturnus är "dubbelt ond" (naturligt och verksamt ond) eller en "verksam välgörare", då är det lönlöst att ovanpå denna initiala osäkerhet börja spekulera över månnodernas inverkan. 

Jag har nöjt mig med att beskriva Rahu som ambitiös gränsande till äregirig (åtrår gudarnas status och eviga liv enligt legenden). Frawley lägger dock till en vinkel som är intressant. Han menar att Rahu tecknar den kollektiva frenesi som svaga individer tar som sin egen så att Rahu i de flesta fall handlar om individer som dras med i "drev" eller kollektiva tankeströmmar. 

En illa placerad Sol och sedan Rahu på denna skulle kunna innebära en patetisk människa som sätter upp exakt samma milstolpar som det medier och reklambyråer basunerar ut. Det är således en signal om en ynklig och outvecklad individualitet (Solen) som följer massans strömningar. Frawley pekar också ut Rahu som en källa till psykos, paranoia och allehanda psykiska störningar. Psyket är alltid knutet till Månen och Rahu är så att säga en kommentar till Månen, precis som Ketu enligt Frawley knyter närmare till Solen och kan förmörka denna. En människa kan fungera på det enkla psykiska planet men ha noll kontakt med sin inre intelligens, sin själsliga identitet. 

Frawley menar att Ketu (som bloggen kallat en "avmätt" position som är raka motsatsen till Rahus hunger) är en faktor som får individen att introvert sluta sig och bli självcentrerad. Om Ketu skär av kontakten inåt uppstår självupptagna och inskränkta egon, vilket ärligt talat märks. Dessa är korttänkta människor utan intresse för analys. De producerar ofta tafatta kommenterar som mest upprepar vad föregående talare just sade, fast med lite andra ord. Saknas Solen finns inget som driver händelserna framåt... 

Att leva ett helt jordeliv berövad sin inre Sol (själ) kan knappast vara annat än dålig karma och ett tecken på andlig apati i tidigare liv. (Detta rimmar bättre med den västastrologi som håller Draksvansen för att bära på dålig karma). Förr eller senare skördar man apatin i formen av en genetiskt obegåvad jordekropp som kraftigt begränsar möjligheterna i detta liv. Hur en människa som Löfven kunnat bli statsminister är en fascinerande fråga. Utan klockslag inga svar men man kan gissa på att lyckans Jupiter står i ett starkt hus - ibland verkar allt gott komma till en del utan att de på minsta sätt förtjänat det eller besitter egna kvaliteter som motsvarar det yttre flytet. I sådana fall kan man tänka sig att både god och ond karma samtidigt skördas ut i en individs liv.

fven och anhang klarar uppenbarligen inte den nivå av analys som krävs för att ta Sverige i rätt riktning, på sin kongress ämnar nu socialdemokratin att stärka den svenska islamofobin ytterligare genom att förbjuda religiösa element i skolorna. Det västerländska tänkandets fader Platon skulle gråta över en så sanslös obegåvning som bara inbjuder till VERKLIGA terrordåd mot landet. Platon noterade naturligtvis att religionen innehöll myter, men till skillnad från de svenska dårfinkarna, vare sig regeringen Löfven eller ateistsekten Humanisterna som fått grepp om många lågutbildade sossar, insåg Platon att myterna kodade giltiga sanningar eller utsagor om tillvaron. 

Mycket i Platons samlade texter är hans försök att rationalisera eller förklara det religiösa bildspråket på ett nytt sätt och i nya kategorier. Hos Platon ser man filosofin - kärleken till klar och tydlig tanke födas - och den hämtar sin näring just ur "den högra, artistiska hjärnhalvan" - ur religion, mytologin och symbolvärlden. Platon förstod att dessa bara var skilda sätt att beskriva samma verklighet. 

Det är häpnadsväckande att Sverige sjunkit så lågt att vi har en regering som beter sig som förstaklassare i frågor som gäller medborgarnas säkerhet. Klandra Shekarabi och Löfven och de andra sekularisterna för den massdöd som kommer att drabba svenska medborgare i framtiden för att vi valde USA:s hjärndöda "krig mot terrorn" istället för att förstå vad i vår livsstil som rimmar så illa med den väg världen kommer att gå och vad vi som folk kunde göra för att närma oss förståndet åtminstone en smula

T.o.m. ordet "förstånd" som är något fint för svenskarna har sin botten i religiös mytologi - som vi tydligen hatar så. I senantiken var Pronoia en gudinna i den tidens blandformer av Platons idealistiska filosofi och religiöst bildspråk. Pro Noia - hon som före-står vetandet (Nous, det kosmiska förnuftet) blir således en intuitivt allvetande aspekt av den gudomlighet som kan närmas på så många sätt och uppfattas genom olika avspjälkningar (gudafigurer)

Den svenska paradgrenen förstånd handlar inte om något annat än att "stånda före", dvs existera på den gudomliga framförhållningens nivå. Frågan om någon enda svensk lever upp till detta. Förstår man inte vad man hyllar är man bara en dåre, en Löfven som försöker spela en handlingens man..sp som försöker
ven.ens stera på den

6 kommentarer:

 1. När jag testar systemet på min egen karta hittar jag som vanligt paradoxer. Har Skorpion-AC med Solen/Merkurius i tolfte och Jupiter/Rahu i andra. Solen och Jupiter är ju vänner både med varandra och med Mars, medan Solen är neutral med Merkurius som är fiende till Jupiter. Venus är väl tillfällig härskare av både mitt andra och tolfte hus (Oxen resp. Vågen) och Venus är fiende till både Solen och Jupiter. Nå, hur ska man tolka?

  I tabellen som återges i bloggens avdelning om planeternas vänner och hemmatecken står det att noderna är ospecificerade, men att "some jyotishis use the friends, neutrals and enemies of Saturn for Rahu (F=Merkurius/Venus N=Jupiter E=Solen/Månen/Mars) and those of Mars for Ketu."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att tänka igenom ditt exempel - dessa är verkligen hårresande komplikationer i den indiska astrologin! - så föreställer jag mig att du principiellt kan utmönstra mindre intressanta faktorer efter att först ha inkluderat så mycket hjärnans arbetsminne någonsin kan proppa in!

   Om första huset representerar vår personlighet och dess "verkliga" (materiella) omständigheter måste man noga studera om ascendenthärskaren öppnar någon väg ur ett ont klämläge. Och som jag skrev är det oklart vad författarena i Light on Life (LoL) innefattar i "ill- och välgörare", den boken nämner inte ens läran om verksamma naturen, vilken är en viktig sak hos astrologin Narasimha Rao (skapare av programvaran Jagannatha Hora) och en doktrin som man möter här och var på Jyoish-sajter.

   LoL beskrev principiellt situationer där man möter konflikterande budskap som "ljumma". De förtar så att säga skräckversionen av t.ex. en Papa Kartari. De ruggiga versionerna kommer när det inte finns mycket gott alls att säga om de illgörare som omsluter första huset och när inte heller förstahushärskaren har mycket som talar för sig. Då kan man tänka sig människor (eller händelser) som utsätts för den hemskaste behandling eller kanhända även svåra medfödda handikapp - ascendenten har ju alltid en stark koppling till den fysiska manifestationen... Rahu/Ketu vet jag heller inte hur man ska hantera i samband med sagda "papa-yoga" men även här sade boken LoL något (som jag återgivit på någon av bloggens alla sidor) att de onda noderna (båda!) får ett mycket bättre uttryck om värdtecknets härskare har en stark och god funktion i horoskopet.

   Den indiska astrologin verkade först mer rättfram och logisk än den västerländska, men varje gång man tittar lite närmare på den hittar man nya problem och skenbara eller verkliga paradoxer.

   Inte undra på att LoL ber astrologen kontakta sin "ishta devata" - den gudomliga manifestation som ens temperament bjuder en att hålla extra kär. Lite som katoliker har helgon de står i ett intimt förhållande till. Genom ens personliga gud kan astrologen höja sig upp och "höra" eller förstå meningen med komplexa astrologiska omen. (Kan man likna en ishta devata vid en representation av 9e huset för det universella, högsta goda - så långt som min ascendent gör det möjligt att uppfatta detta?)

   Det är alltså inte systematik eller logik som har sista ordet, utan den metalogiska gudomliga Intuitionen som leder astrologen. Logik i relation till Visheten är som förskolans färgglada byggklossar enligt gamla talesätt, Logik är Vishetens begynnelse men själv inte den äkta varan...

   Radera
  2. OK, tack. Skrev förresten fel om Venus som tillfällig ägare av mitt andra hus (tänkte på Oxen i samband med andra huset). Det blir förstås Jupiter då jag har Skytten i andra. Så det tycks i mitt fall luta mer åt "shubha" än "papa". Men fler fönster kan som sagt öppna sig när man tittar närmare på horoskopet som helhet...

   Radera
 2. Off topic, men här är för intresserade läsare första delen av tre om Rahu och Ketu: https://www.youtube.com/watch?v=D1m2kwjqqus&t=0s

  Sam Geppi är en stringent astrolog. Han har bl.a. skrivit "The Ascendant 108 Planets of Vedic Astrology". Men ett varningens tecken måste utgå: han har snubblat på det här med gunas. Han hävdar att Jungfrun är Tamasisk och Lejonet OCH Kräftan är Sattviska. Det säger sig ju sig självt att - vilket så tydligt visas i den västerländska kartan, att den astrologiska matrisens perfekta balans då rubbas totalt. Men likväl, storyn on noderna är intressant! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länktipset. Tankefel är lätta att göra med den snårskog av kategorier ämnet rör sig med. Var själv nära att felaktigt tillskriva David Frawley en presentation av södra månnoden som enligt västerlandet den goda karmans punkt. En dubbelkoll avslöjade mitt minnesfel. Fast, det ligger något i det om man anammar "been there, done that"-tänkandet förstås (bloggen har beskrivit Ketu på det sättet några gånger). Den sidan stämmer knappast på Rahu som fylls av begär inför vad den ännu inte är, men väldigt gärna vill bli (odödlig som gudarna). Frawleys tanke om "masspsykosens dragningskraft" är ju heller inte lik den södra månnoden som motpolen till en expansiva Rahu.

   Radera
 3. För den som vill och har RÅD här en kurs ledd av mycket duktige Michael Reed. 40 lektioner om vardera 1,5 timme från 6 maj 2017 - 17 mars 2018. Hade gärna velat ta den. Men priset är saftigt: 7082kr. Visst det blir inte mer än 177kr/lektion. :)

  http://authenticastrology.com/clarifying-rahu-and-ketu-dasas/

  SvaraRadera