Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 17 april 2017

Dystopi: Dölj dig eller dö, karriäristThe Independent berättar om en kvinnlig chef på Google - "arbetsplatsen alla vill jobba på" - som mördades på sin joggingrunda. 

Joggingrunda: en ritual dagens karriärister tvingas till eftersom ren och skär fitnessfascism anbefallts den dugliga lilla grupp som vi inför våra häpna ögon ser göra den sista klassresan och distanserar sig från folkflertalet innan sagan för Väst är all.

Vem vill inte åka med den rika procentens båt till någon paradisö efter att samma lilla grupp sugit allt som gick att suga ur det kapitalistiska systemet? Mordoffret ville vara med på den båten och det kostade henne livet. För så här ligger det till - i den takt den krympande andelen välbeställda i västerlandet bidrar till en växande majoritet med all dystrare utsikter, dess fler desperata ensamma gärningsmän - "terrorister" - föder den här rikedomsdyrkande kulturen. 

I den antika kinesiska kosmologin slash furstespegeln ges ett tips som vi sett många förmögna människor även i vår kultur begagna sig av. De "lägger ringhet till sin ringhet för att därigenom kunna korsa den stora floden" - utan att bli angripna av banditer ligger underförstått i det 15e kapitlet i Förvandlingarnas bok (I-Ching) om "ringhet" som ett taktiskt drag för att komma helskinnad till målet i en förvildad, hungrande och bitter värld där många, många önskar livet ur den onde rike mannen - även om de förnekar sin egen klarsyn in i det längsta.

Yin i bottenposition: QUIAN QiAN JUN ZI.
Aristokraten ödmjukar ödmjukheten (dvs. dubblerar
ansträngningen att se ut som vem som helst).


Till det här tidlösa tipset - att kvinnor inte bör sätta på sig värsta horkläderna om hon vill slippa bli våldtagen - och de rika fjantarna bör klä ned sig i skitkläder för att slippa bli rånade, kan bloggen göra ett tillägg: gå för in i helvete inte på det sätt som den övergödda överklassen har för vana att göra - den bittra och felfördelade människan ser dig direkt och har du otur är det en av de felfördelade som är villig att dra sitt strå till stacken för att få slut på den här travestin på ett gott samhälle! (Se Åsa Beckmans DN-krönika om klasstillhörighet och gångstil från häromdagen.) 

Och därtill bör dagens klassresenärer och karriärister kanske börja se sig om en näraliggande och inhägnad hundgård - gärna bemannad av något vaktbolag - och hålla sina joggingrundor där inne. För själva joggingstilen är nu som ett rött skynke för den växande och felfördelade massa i samhället som hatar dessa lyckade och vältrimmade som valde fascismen istället för godheten. 

Att inte hörsamma dessa tecken i tiden är att mentalt fungera som de tallösa obildade amerikaner som naivt frågar varför resten av världen hatar dem så. Karriäristernas medier ljög dem så fulla att de inget fattade om verklighetens spelregler förrän de hade Terroristen över sig.
____


Kuriosa. Av bloggarens dussinet I-Ching-översättningar är det här kanske favoriten. Helt sönderläst efter att ha fått den i gåva 1996 av en vän som turistade i Kina. Det här var första gången jag fick tag den ursprungliga kinesiska texten, och boken är proppfull av en glad amatörs kommentarer i blyerts om syntax och grammatiska egenheter i antik kinesiska. Furstespegeln är den enda text jag en gång kunde utantill och förklarar varför bloggen understundom håller Sverige i låg aktning. Meningen då som nu i en demokrati är inte att välja inkompetenta härskare utan kompetenta men med talangen att påminna om folkets medelmåttighet i sina åtbörder, och därtill ha folkets bästa för ögonen. Dessa minimikriterier uppfyller inte det här landets folkvalda.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar