Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 5 februari 2017

Marknaden den sämsta samhällsmodellen, Dharma den bästa"[G]enomskåda företagsmetaforen på fler plan och börja bygga samhället på ett nytt sätt."

En debattartikel i SvD antyder att det värsta som hänt västvärlden är det kapitalistiska företagstänkandet när det upphöjs till allmän norm, trots att det passar hur illa som helst på flertalet verksamheter i samhället. 

Droppen som borde få bägaren att rinna över hos alla normalbegåvade är att se vd:n Donald Trump gå på som en bulldozer som USA:s president. SvD:s politiska kommentatörer försökte för några dagar sedan med, "han får ju saker gjorda", men sanningen är ju att mannen kontrolleras av Satan själv. 

Det långt klokare debattinlägget i samma tidning påminner om vad den här bloggen för åtskilliga år menade med horoskopet för Arbetsgivarföreningens makeover och omstart som Svenskt Näringsliv. Här ser man Djävulens inflytande grassera och bringa hela den lodräta samhällsaxeln till ett sammanbrott. Nog för att marknadskapitalismens regler inom det offentliga haft sina kritiker tidigare, men här sammanfaller astrologins pregnanta symbolspråk exakt med vad två försiktiga debattörer söker få SvD:s läsare (och makthavarna) att besinna.

En civilisation med så låg medvetenhetsnivå att man söker leva efter "djungelns lag" och predikar allas krig mot alla ("konkurrens") kan aldrig ha ett långt bäst före-datum. Västerlandet lever redan nu på överbelånad tid och smällen kommer för Sveriges del tydligen först att bli fascism (Sverigedemokraterna vinner valet 2018 påhejade av Storfinansen) och därefter en plågsam vandring ner mot inbördeskrig i detta land. 

Katrine Marcal i Aftonbladet skriver denna söndag om socialdemokratins depression och brist på svar. Depressionen är berättigad, man lägger sig inte ostraffat i säng med näringslivet som en sadomasochist, minglar inte med Djävulens tankesystem utan att själv blir korrumperad i förståndet. Som denna fordom folkliga krafts senaste låtsasledare inledde: "Jag tror ingen längre vet vad som är höger och vänster". Han får tala för sig själv och alla de generande människor som passerat genom partiet enbart som en språngbräda mot den Mörka sidan, där pengar och inflytande hägrade. 

Se även inlägget om Göran Persson från häromdagen: Etablissemanget och deras utförare.


*****

Bilden föreställer Djävulen i affärskostym med penningpåse och piska över den näriga människan och/eller högersossen. Träsnitt av Eric Gill från "The Devil's Devices" av H.D.C. Pepler, 1915. Från British Museums nätsamling.

2 kommentarer:

  1. Sorry, du har tagit horoskopet för en person född 1978, och Pepler var väl rimligen född 1878...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrivfel i morgondunklet. Så synd! Då får jag spara den längre texten till ett annat tillfälle (minus Pepler).

      Radera