Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 28 december 2016

Glenn Close och depressionens Saturnus, Carrie Fishers bipolaritet


I inlägget och Carrie Fisher och determinismen såg jag en våldsam kamp i horoskopet mellan en bättre och en sämre sida. Jag hade bara läst något om att hon fått problem med kändisskapet efter rollen som prinsessan Leia, men upptäckte att Fishers verkliga problem var manodepression eller bipolaritet. Detta kastar naturligtvis ett helt nytt ljus över den medfödda aspekten mellan Mars (mani) och Saturnus (depression)!

Jag letade igenom horoskopsamlingen efter andra som lider av samma mentala sjukdom, men hittade bara ett fåtal fast jag vet att många fler celebriteter och artister har åkomman. David Bowie och Gemma Arterton har jag t.ex. skrivit om tidigare men bådas horoskop saknade anteckning om bipolariteten. Catherine Zeta Jones har kommenterats men inlägget saknade taggen "bipolaritet" eftersom det ämnet inte var uppe till diskussion... 

Lady Gaga blev en kuriös "snedträff" eftersom jag också inkluderade sökning på ordet "mano" för att inte missa någon - och det blev förstås träff på hennes efternamn GerMANOtta! Gaga lider av depression men det skulle inte förvåna om hon är bipolär. Hon har det där överspelet för tankarna dit...

Glenn Close mindes jag som en med svåra depressioner men att den yngre systern var diagnosticerat bipolär (malande självmordstankar) och i tidningen Variety nämns också att systersonen är schizofren.


Closes karta är ett paradexempel på hur en svag men prominent placerad Saturnus ställer till med problem:Det behövs ingen djupare analys av kartan för att se parallellerna med Lady Gaga som också har en obegriplig mängd av "dissociationer" mellan Luft och Vatten, mellan den rationella själen och den affekterade, irrationella. I antiken gjordes den här tudelningen för att understryka att biologen är en bitch men att själen oftast kan falla tillbaka på sin egen rationella natur om den biokemiska grunden är skadad till följd av dålig karma. Eftersom sinnessjukdom går i släkter måste man tänka sig att själar som är svårt traumatiserade har ett mindre utbud av livsöden på jorden att välja mellan. Deras obalanser begränsar dem till att födas i något barn med defekta arvsanlag så att själen ska kunna fortsätta jobba där den senast slutade - med att återfå känslomässig balans.

Det skulle inte förvåna mig om också Glenn Close har en släng av systerns bipolaritet men håller det för sig själv. Hon har precis som Carrie Fisher en ömsesidig reception mellan ett Luft- och ett Vattentecken. Och att ha psykets planet Månen som ascendenthärskaren och denna Måne sedan trillar in i det onda 8e huset för korruption och död, samtidigt som 8e husets ägare Saturnus ställer sig i det första huset ("idag känner jag mig låg"). Mars och Saturnus är båda naturliga illgörare men de väsensskilda elementen gör att de inte samverkar bra, trots förbindelsen via "ömsesidig reception". Carrie Fisher medicinerades för sin bipolaritet i hela sitt vuxna liv enligt en insiktsfull artikel i The Guardian.

En intressant sak med Glenn Closes karta är att Jupiter (räddaren i nöden) faktiskt står väldigt stark i det 5e lyckosamma huset. Det kan vara dess 240-gradersaspekt mot kvinnans Kräftascendent som räddar sundheten när ascendenthärskaren deppar ihop i 8e mörka huset. Samtidigt indikerar södra månnoden (Ketu) att Glenn Close inte är särskilt avhängig av denna Jupiter. "Been there, done that." 

Istället tycks denna framgångsskapare ta sig an Satans stjärna mittöver så att den onda Algol i det här fallet blir ytterligt begriplig: Glenn Close arbetar flitigt för att avdramatisera mentala sjukdomar och man skulle kunna se den välvilliga Jupiters arbete i 5e ledarskapshuset som just en kamp mot Satan, korrumperaren och förvrängaren (alla dem som skulle vilja Anklaga de sinnessjuka). Nej, säger Glenn Close, så demoniskt är det faktiskt inte, man kan leva väl trots mentala krämpor. 

Där gör hon samma jobb som Carrie Fisher gjorde men den senare hade sin egen person och bipolaritet som utgångspunkt. Notera hur Fisher tvärtom hade en KONJUNKTION mellan den onda stjärnan och sitt eget psyke (Månen). Månen har en nära anknytning till Vatten och det förefaller rätt tydligt att detta element skapar ostyrighet när den Irrationella Själen är okontrollerad - se bara de GIRIGA svenska affärskvinnorna! Om Vattnet tillåts dominera är det som att själen dukar under för sina mest basala drifter och blir en opålitlig och nyckfullt begärsnatur med mindre Vattnet är "friskförklarat" som t.ex. Glenn Close Jupiter i Skorpionen får högsta betyg och är till stor hjälp för att avvärja den sjukt dåliga Saturnusplaceringen.

Den enda vettiga introduktionsbok jag läst i hinduisk astrologi, Light of Life, pekar på att 3e huset betecknar syskon (såväl bröder som systrar) men tillägger att det finns en alternativ tradition som ser yngre syskon i 3e och äldre syskon i 11e (båda husen motsvarar de "mänskliga" eller sociala Lufttecknen). I Glenn Close fall är det den yngre systern som lider av bipolaritet så det som kan sägas om Glenns eget intellekt och språkliga förmågor gäller också systern! 

Med Kräftan i öster äger Merkurius och Jungfrun det 3e huset vilket kan förefalla som en bra placering eftersom det andra Merkuriustecknet äger huset i den naturliga zodiaken. Ändå klassas Merkurius som en verksam illgörare för Kräftascendenten och man ska minnas att det är engelsmännen, vars horoskop innehåller Månen i merkuriska Tvillingarna som myntat ett uttryck som "don't go mental on me" - "flippa inte ut, är du snäll". Är det någon skillnad på det "psykiska" och det "mentala"? Jag är osäker, men det kan tänkas att britterna menar mentala utbrott som håller sig inom den rationella själen, dvs rena spyor av otidigheter som likväl innehåller någon slags logik. Psykiska åkommor är rent och skärt vanvett, svårt att hitta någon logik i... Den Irrationella Själen bara rasar ur sig...

I Glenn Closes fall är det stört omöjligt att avgöra nyanserna eftersom hennes - och hennes systerindikator - befinner sig i Luft men i det korrupta 8e Vattenhuset! Som sagt, det är häpnadsväckande mycket i det här horoskopet som serveras med frågetecken och man börjar så smått undra om den skrämmande psykopatrollen i Fatal Attraction som Close är så berömd för, var skriven speciellt för henne! Här finns definitivt de patologiska djup som kan ge störda fixeringar, men då framför allt via den ihärdiga Saturnus som ett kroniskt trauma planterat i den biologiska Vattensjälen (Kräftan) och knuten till hennes egen fysiska kropp (ascendenten). Här binds 1a och 8e huset samman och tycks säga "du föddes med genetiska problem". 

Det behövs förstås studier av många horoskop innan man vågar uttala sig, men det är påfallande hur väl de astrologiska spelreglerna känns logiska och riktiga när man har att göra med en kvinna som brottats med djupa depressioner och gjort sig till ett språkrör för de sinnessvaga. 

Men, återigen, hon har uppenbarligen enorm hjälp av sin goda karma (purva punya) från tidigare liv, där det 5e huset visserligen har sin ägare i det onda och problemfyllda 8e huset, men där Jupiter - sin problematiska bas till trots - arbetar för det goda. Hinduisk astrologi säger att den underliggande disponenten är viktigare och det är mig obekant hur svårt handikappad Glenn Close varit av sina egna Vatten-depressioner, och dessutom har jag trots tusentals inlägg ännu inte kommit till något beslut i frågan om en ond planet trubbas av genom att ligga i ett ont hus. ("Ont neutraliserar ont") 

Den doktrinen stämmer i vilket fall inte för Glenn Close, vars lilla illgörare Mars ju verkar som välgörare för Kräftascendenten. Detta har förstås att göra med att Kräftan är matrisen - Naturen som perfekt tar emot den himmelska planritningen (förutsatt att vattnen är stilla och klara) och Mars är Skorpionhärskare och betecknar den biologiska sexualdriften (Kräftan själv och Månen representerar spermierna och andra kroppsvätskor). 

På sätt och vis är därför hennes Mars-i-åttonde inte en "ond" placering utan sätter mer blickfånget på just Naturen, sexualitet/fortplantning och arvsanlag. Och det är här åttonde blir intressant eftersom ägaren är Saturnus (kartritningen/dna) och den varslar om något slirigt i kvinnans arvsanlag. 

Merkurius som intellektsplanet, i 8e, indikerar att det kan röra sig om mentalsjukdom i arvet (Merkurius anknyter till 1/8-huskopplingen). I sig är det således inget fel på vare sig 5e husägaren Mars och därmed inte Jupiter i 5e. Men Mars position i onda 8e drar ändå in hälsoproblem som det nu är Glenn Closes goda karma att kunna brottas med.2 kommentarer:

 1. Finns Ann Heberlein med i samlingen? Hon är väl Sveriges mest kända bipolära, efter den självbiografiska "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva". När jag tittar på hennes horoskop ser jag att hon har samma aspekter mellan saturnus, mars och månen (men inte i samma tecken) som en släktning till mig, som led av svåra depressioner i många år (möjligen har hon lidit av bipolariet också, jag är inte insatt i det) men som blev bra efter elchocker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade ett par horoskop eftersom jag glömde söka på svenska stavningen, bipolaritet utan bindestreck. Där befann sig Ann Heberlein! Någon organiserat figur får återupptäcka den här bloggen i framtiden och strukturera den! Heberleins horoskop är taggad "psykopatologi", en etikett jag glömt bort ("sinnessjukdom" är väl i princip en synonym)

   Ditt exempel matchar även en medikerad anonym kvinna som jag tror är bi-polär, bara att topparna ofta tar sig uttryck i vrede och de depressiva dalgångarna i självömkan. Här råder en maximalt oturlig "social utstötning" genom Saturnus-Vattumannen i 270-graders förtryckande kontroll av det egna psykets Måne, fallen i Skorpionen i första egohuset och dessutom med självhatartendenser via Månens konjunktion med Ketu (har tidigare nämnt två kvinnor med Ketu gradexakt på olika ascendednter och deras självmordsförsök - därav tanken på att "halshuggna" Draksvansen i 1a huset kan ha att göra med självhat.)

   Det kända klockslaget gör att man kan vara tydlig här: Saturnus angrepp mot ascendenten och en fallen Måne med en god men svag disponent i Mars-i-Fiskarna kan via ascendenten antyda "ärftlig belastning".

   Hinduisk astrologi säger att Månen är "vän med alla de andra planeterna" men uppenbarligen drabbas psyket av detta när Saturnus hänger sig tungt över den!

   Född med Måne i opposition till Saturnus har jag allvarsamma men inte depressiva tider. Det beror kanske på att den här Månen väljer just oppositionen och att gå emot Makten (eller ens tänka i termer av de Stora Mönstren) tröttar!

   Saturnus äter sig även via opposition in i det lunära sinnelaget och blir med årens gång någon av en andra natur, en maktmänniska eller i bästa fall en auktoritativ (men inte auktoritär) person inom sitt valda specialområde.

   Saturnus och Månen är nog en av de tydligaste tecknen på depressioner så det är rätt typiskt att Glenn Close föds med sin Saturnus i Månens tecken som ascendent! Jämför Obama som har motsatt Saturnus i 1a, i härskarläge i Stenbocken. Han är presidenten som aldrig en enda gång tappade coolet och fattningen under sitt presidentskap (noterat av någon brittisk tidning som summerade hans åtta år och åtminstone hittade detta goda att säga). Saturnus i härskarläge i 1a blir alltså den välkammade och städade människan, medan Saturnus svag i Vatten blir en depressiv och kanske oredig människa med mörka stämningar. Jag har noterat flera födslar 1967 med Saturnus i Fiskarna som haft emotionella problem, kanske för att jag varit vaksam på just Saturnus i Vatten. Å andra sidan har jag inte reagerat på någon annan årgång på detta sätt... Astrologi kan man ägna sig åt ett helt liv och ändå bara hinna med en bråkdel av alla frågor och deras tänkbara "signaturer"!

   Radera