Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)lördag 17 december 2016

En look-alike-kombination i Stenbockens teckenJag tror inte man kan ska röra in arv när det gäller astrologin. Att familjemedlemmars horoskop oftast överlappar varandra betyder inte att astrologin på något sätt "simulerar" arvsanlagen. I mitt fall är jag den enda av fyra barn som föddes med samma Tvillingascendent som min far - ett av de tre uttryckligt människoorienterade Lufttecknen enligt romerske astrologen Manilius (1a århundradet). 

Familjen i övrigt verkar annars ha haft Vågen som minsta gemensamma nämnare, tecken som också fortsätter vara aktiverade när man går utanför kärnfamiljen och granskar fars syster och hennes avkomma, och även farfar och farmor. I den här familjen verkar mödernets astrologiska tecken knappt förekomma hos barnen (och jag menar här sol- och måntecken och ascendenten om den senare är känd). 

Jag kan ha föredragit serien tidigare, men här kommer den i repris: Farfar Mån-Våg, farmor Mån/Mar-Våg, far Mån-Våg, undertecknad Sol-Våg, bror Vågascendent, andra bror Jupiter gradexakt med min Sol i Vågen och för honom en extremt viktig Jupiter eftersom han har Lejonascendent och Jupiter därmed är en naturlig och verksam välgörare i det Tvillingaktiga 3e intellektshuset. 

Den andra brodern var tidigare i sitt yrkesliv medskapare av databaserade lösningar för bl.a. vissa nationella försvar i Europa - kommunikationssystemen som måste fortsätta fungera när resten av världen havererat i krig. Det slår mig först nu att jag alltid placerat IT och kommunikationsteknologi i 3e huset och brodern bekräftar på sätt och vis detta. Han är familjens mest intelligenta medlem och naturligtvis värdelös på familjeliv, en typisk arbetsnarkoman.

Jag hade redan flyttat hemifrån när jag noterade hur farsan köpt Desmond Morris fotospäckade antropologiska studie i människors gestik och gissningsvis som en konversationsstartare placerat väl synlig i vardagsrummet. Jag inser i efterhand att han, som reste mycket i sina arbeten säkert delade mitt intresse för "människoskådandet". Människor är helt enkelt mer fascinerande än prylar, och gissningsvis är det samma bloggarens starka koppling till Luftelementet (både ascendent, Måne, Sol och intellekts-Merkurius) som gav den lilla triviala etiketten "look-alike" som då och då fylls på med någon nytt synintryck.

Fick syn på ett foto av någon obskyr amerikansk tv-skådespelerska, Sarah Lancaster. Genast flög bildminnet av popsångerskan Belinda Carlisle genom huvudet. Avgör själva släktskapen med denna unga Lancaster inbäddad mellan två foton av en yngre Belinda - klicka på bilden för lite större format:
Eftersom jag tillfälligtvis stökat till minnet av Carlisles födelse tänkte jag att båda var födda i Stenbocken och letade upp den 12 år yngre aktrisens födelsedag för att göra en synastrikarta. 


Lancaster visade sig faktiskt vara född i Stenbocken - sista dagen - och inte långt från Carlisles Stenbocksascendent. Men popsångerskan var ju Lejon, hur kunde jag ha glömt det? 

Och det vill sig inte sämre än att också aktrisen har en skock planeter i Lejonet så att MIN look-alike-upplevelse med råge kan sägas fått sin bekräftelse - även om petmånsar kanske skulle peka på att den ena har stickigare näsa än den andra, eller något annat. 

Hur människors kognition fungerar - vad de ser och vad de utlämnar - är precis lika fascinerande som människan själv. Astrologiskt är det SOLEN som beskriver båda två, kognitiv kapacitet såväl som den signifierar atman, andesjälen.

Ett ord om Stenbocken. Tecknet har dåligt rykte om sig att vara materialistiskt och förgrämt. Vintersagan om den snåla och fordrande onkel Scrooge som hemsöks av spöken ur sitt förflutna är en exakt bild av Stenbocken som den snåla kapitalisten som ska piska lönsamhet ur sina underordnade in i det extrema. Men det finns också en mängd exempel på Stenbockar som åtminstone ser lyckliga ut, och har man inte läst om Carlisles problem med dålig självkänsla och droger kan det vara svårt av bilder att tro att hon inte var den lyckligaste människan i världen. 

Hur det är med Sarah Lancaster vet jag inte, men man kan argumentera för att hennes födelseår är lyckligare eftersom Solens disponent Saturnus visserligen (som alltid med Stenbocken) är fiende till den spontana solära utlevelsen, men ändå ger en trivsam grundton genom placeringen i Jord, i Jungfrun. Sol och disponent i samma element ger viss synergi och bidrar till en "förnuftig" natur utan några påtagliga slitningar. 

Belinda Carlisles horoskop innehåller mycket mer spänningar men hennes Stenbocksascendent röjer ingenting av det inre eftersom ascendenthärskaren är en Saturnus-i-Skorpionen som med mikrometerprecision kan skruva på precis rätt minspel i varje situation. Faktiskt, en tillgång om hon nu varit psykopat! 

Missa inte hur Saturnus i Skorpionen söker greppa och kontrollera Belindas Sol-Lejon och förminska eller "regissera" dess kraft. Hon hade röstresurser som få, även om ingen väl skulle tycka att hennes grupp Go-Go's stod för "punkrock" på det skitigare sätt som den brittiska versionen gjorde. Regissören vann till sist och i sin solokarriär efter Go-Go's blev Belinda snart trallvänlig MTV-pop och därefter ren och skär MOR - skvalmusik för radion. 


Som ett sista ståtligt fyrverkeri släppte hon en skiva delvis på franska i sitt nya hemland och den är nog det mest professionellt producerade i hela hennes karriär. Ett eget "labour of love" som hon putsade länge på och en värdig svanesång för en artist som nu var en seriös föredetting. Jag köpte den eftersom Carlisle var ett skyldigt litet nöje för många år sedan. Jag har en del både smetig och romantisk musik i skivhyllan vid sidan av litterära singer-songwriters och Jamaicas en gång så arga reggaemusik som ville sätta världen i brand och införa global socialism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar