Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)lördag 26 november 2016

Steven Seagal och Vladimir Putin - fridsfurstar?

Forne actionskådespelaren Steven Seagal är något av ett mysterium! I kommentaren "Fiskarnas dubbla ansikte" från 2010 lyckades jag först skriva fel i födelsedatat och sedan, med rättad uppgift, frånkänna godhetens och religionens Jupiter all personlig anknytning till Seagals egna känslor. Men det är fullständigt fel, även om det knappast blir lättare att försvara den här visionära drömmaren nu sedan Putin givit honom ryskt medborgarskap (DN). 

Den russofobiska västkulturen måste per definition räkna ut Seagal än mer efter medborgarskapet eftersom Väst är i klorna på den verkliga mördarmaskinen USA, vars intrigerande under ytan över hela jordklotet är en historia så svart att man knappt tror historierna är sanna. Ändå är det inte svårt att hitta forskning i ämnet, det är bara det att de etablerade västmedierna naturligtvis aldrig knystar om den verkliga berättelsen, propagandakanaler för USA:s alla vän- eller slavstater som de är.

Seagals horoskop är verkligen svårtolkat eftersom han simmar så djupt i den egendomliga brytningen mellan instinktens Vatten och rationalitetens Luft. Men mitt avgjorde misstag för ett antal år sedan var att lyssna till nyhetsskvallret om hans råbuseattityd i hemmet och bygga hela bekräftelsen på att han faktisk har aggressorn Mars i 4e privata huset tillsammans med fjärde husets signifikator Månen. Eftersom Kräftascendenten gör också Månen till hans personlighetsmarkör är det inte konstigt att hitta honom bakom denna gigantiska kampsportares kroppshydda - Kräftans skal formligen skriker "försvarsmekanismer" i fallet Seagal. 

Jag har mött andra överspända typer med Kräftaascendenten och Månen i Luft och det finns något oberäkneligt och latent galet över kombinationen - de kan bete sig som "loose cannons" eller "osäkrade vapen" och jag minns från årtionden tillbaka hur en god vän skaffade sig sin första reservation i mitt bakhuvuds bok genom att i kroglivet helt omotiverat och oväntat drämma till undertecknad i ansiktet med en hoprullad tidning. Det var som en handske på kinden i en film om de tre musketörerna. 

Mannen visade genom åren en sällsynt förmåga att lägga band på sig och agera höviskt, men det fanns alltid något av en vettvilling i botten av naturen (ett illa integrerat tidigare liv?) och överdrifterna dök upp i samma sekund han tappade rollspelet av tillsluten trygg Kräfta. I detta fall låg ascendenthärskaren/psyket i den onda daimonens 12e hus i Tvillingarna, vilket tycks vara ett ovanligt dåligt läge för Kräftascendenter. Intressant nog var den här mannen kampsportare i ungdomen och född under samma tveksamma kinesiska födelseomen som Steven Seagal. Jag repeterar dessa ord från det äldre inlägget:
Titta på påvens [Benedikt] kinesiska födelseomen insprängt en bit in i texten om Melanie Griffith och välj utifrån Seagals bottenlöst negativa gynnsamhet att se honom som den falska ockragula Yin-varelsen som klär ut sig till midnattssvart Yang-drake!
En del är av naturen Yin-varelser, mjuka och sårbara och med tendensen att sluta sig (bakom ett skal) för att skydda sin milda natur. Men så finns det också de Yin-varelser som bröstar sig och spelar macho för att dölja att de känner sig som kvinnor på insidan. Då får vi de "osäkrade vapnen", som jag just beskrivit. Och Seagal tillhör den kategorin. I den kinesiska representationen nedkämpas naturligtvis Yin då den sanna Yang-draken tar strid, men situationen är olustig eftersom idealet är att Yin och Yang är sina naturer trogna, dvs har självinsikt och inte spelar upp en show som är falsk.

Jämför detta med ett nyligt uttalande av Seagal, återgivet i The Guardian i september i år:
"Förutom Guds välsignelse att få lära känna dessa stora människor [Putin, Vitrysslands Lukaschenko och Kyrgyzstans president Atambayev], är det min djupaste önskan att gå bortom alla slags politik, speciellt de som söker splittra, är manipulativ och lögnaktiga."

Seagal kritiserade sedan västmedierna för hur de vinklade nyheterna om religion och menade att de tävlade om att presentera ämnet på ett lögnaktigt sätt.
Här kritiserar Seagal exakt västmediernas sätt att utmåla sig själva som något Väst inte är och på samma sätt att demonisera Öst (traditionellt religionens och filosofins vagga).

Ska vi nu titta på Seagals horoskop igen efter att ha bekantat oss med den hinduiska astrologins enklaste metoder under lång tid, så finns faktiskt goda ting att säga om religionens planet Jupiter, vilket jag helt missade första gången!
Först kan noteras att den sekretiva personligheten i Kräftans tecken har en blå fläck Luft "dissocierad" eller bristfälligt integrerat. Det är i själva verket samma fenomen som hos Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt med Månen i Vågen: bakom Vattnets instinkter och emotioner befinner sig en annan och iskall rationalist, sinnet "svarar" på det rationella Luftelementet så att individen mer eller mindre är sin egen regissör hela tiden. Det var det jag började märka hos min latent våldsamma vän redan i 20-årsåldern, den här varianten av "dissociationen" mellan Vatten och Luft spelar definitivt ett kalkylerande spel. De är populister.

Minns hur Månen är populasens planet och att Kräftan representerar våra maggropsinstinkter och därmed den folkmassa som det är så lätt att förvrida huvudet på och få att ränna i drev. Med rätta är Kräftan ett tecken som Stenbocken mittöver känner att den måste kontrollera och begränsa. Se det också helt naturalistiskt som relationen mellan djupa hav och höga berg och hur Jorden tornar upp sig för att via de svackor som då uppstår innesluta och hålla det farliga vattnet på inhägnad plats. "Harem" - det fjärde huset korresponderar med just Månen/Kräftan och den sänka som ett hav är. 

Relationen Kräfta/Stenbocken är och har alltid varit relationen mellan folket och överheten, hemmet och staten, et cetera. En folkmassa är som en tsunami den måste ges en dalgång där vattenmassan kan vila rofyllt. "Föd dem man ställ inga krav på dem" rekommenderade Tao Tê Ching de antika kinesiska härskarna. Jämför det med vansinne som är den västerländska kapitalismen ägnar sig åt under sina få kvarvarande år - hela nationer hålls i fångenskap av ett fåtal superrika som via sina duperade lakejer söker tvinga fram löneslaveri in i döden:Men innan man avskriver Seagal som en halvslug tänkare som spelar machoman för att vinna sig en stor och lågutbildad manlig biopublik (sådana som hörsammade Reinfeldt och hans "arbetslinje" och nu lyssnar till någon annan lika förljugen domptör) måste man fråga sig hur bra Seagals psyke - Månen - fungerar.

I det korrigerade inlägget från 2010 nöjde jag mig med att konstatera att Mars i Hemmet (4e) och invid Månen inte är bra för husfriden. Nu är faktiskt Mars en verksam välgörare för Kräftascendenterna! Kräftan representerar generationernas gång så i egenskap av sexualdrift står Mars på Kräftans sida. Naturens enda direktiv är ju att hålla sig själv vid liv (genom släktenas gång). I den meningen är Seagal en formidabel "överlevare" men det tragiska kan tyckas vara att hans strider utspelar sig i det egna hemmet! Han har två skilsmässor bakom sig enligt AstroDatabank och är inne på tredje livspartnern.  

Men min stora miss 2010 var att enbart se godhetens Jupiter som ett spel för gallerierna, helt utan bas i Steven Seagals egna känslor eller tankar. Naturligtvis är denna mäktiga placering i offentliga 10e huset "spelad" godhet, storsinthet eller religiös fromhet (Seagal inkluderar rejäla portioner av österländsk andlighet i sina actionfiler). MEN... denna linslusiga Jupiter-i-Väduren är faktiskt via den kreativa oppositionen med psykets Måne en del av Seagals eget sinnelag! Det är nästan oförlåtligt att missa detta, men vid första kommentaren var Seagal i tidningarna pga. uppgiven brutalitet mot hustrun - och det var och är inte svårt att se den sköra balansen i horoskopet! Även hans kinesiska horoskop stödde tolkningen (åtminstone av Seagals "unga natur" om en uppblåst och instabil macho.) 

Men säg så här: Seagals intressanta vertikala "maktaxel" som innefattar hans eget psyke, den lilla illgöraren och den stora välgöraren - och båda de senare som "verksamma välgörare" - vittnar om en gigantisk potential för PERSONLIG TILLVÄXT och ökad personlig makt. Minns att Seagals egen person alltid är inblandad eftersom Månen/sinnet också här ascendenthärskaren. Det här de här typerna som kan mogna med åren, särskilt om de slipper en negativ Saturnus som sinkar dem och skapar nästintill kroniskt förhärdade attityder. Seagals Jupiter i Väduren är en fantastisk kraft för det goda och när man sedan noterar att den är ägare av det 9e naturligt jupiteriska huset för religion och filosofi, inser jag hur det buddhistiska elementet i hans filmer är helt genuina. Han verkar ha varit bättre på filosofi än att fungera i den lilla hemmiljön med hustrun...

Jag har faktiskt inga som helst tvivel om att han är helt genuin och inte alls spelar ett falskt spel är han lovprisar mäktiga män som Väst håller för att vara rena skitstövlar. (Många goda människor sitter fast och tvingas administrera ett system som omvärlden fördömer - se bara Barack Obama som om möjligt förvärrat för den enkla medelklassamerikanen trots att svensk vänster och center nonstop applåderat honom för att han var en färgad man med makt. Ibland positionerar man sig i en så snäv strimla av verkligheten att man framstår som en idiot - genderrörelser är av den typen.) 

Möjligen ger Luft/Vattten-dissociationen Seagal grundlösa tankar och fantasier om att vara Fridsfursten som kommit för att skapa öppenhet mellan Öst och Väst. Men då har han nog underskattat demonin och mörkret i Väst! USA ger sig inte utan en sista stor slutstrid. Det blir Amerika som triggar de bibliska Harmageddon inte ryssarna, var så säker på det. USA:s klientstat Israel kommer att ryka så det förslår när USA:s "krig via proxy-stater" slår bakut en bit in i framtiden. Det goda är att när USA ruinerat sig kommer likväl Ryssland att framtona som nästa världsledare och då troligtvis i vänskaplig kooperation med Kina.

Slutanmärkning. Att Seagal är en drömmande natur ser man också av Fiskarna som också rymmer Venus, Månens disponent, förutom Merkurius som här släpper en hel del logik. Men Fiskarna står i det bästa huset, det gudfruktiga 9e, och planeterna i 9e ägs alla av den dubbelt goda Jupiter i dess makalöst starka position i 10e. Överlag måste detta horoskop sägas gå i godhetens kvalitet - Sattva guna, även om både Kräftpersonligheten och Månen-i-Vågen är passionerade (Rajas guna) placeringar. Men det är tanken på den högsta makten (Jupiter/Zeus/Guru) som förvisso i "martial arts"-tecknet Väduren dock är den sattviska källan till all godhet och allt medvetande i världen.

Beträffande Ming-dynastins föga kända Ho Lo Li Shu-metod för födelseomen börjar livet illa när man är en man som känner sig som en Yin - feminin och mjuk varelse - och därför spökar ut sig i drakens dräkt och drar på sig mothugg från den genuina draken (Yang-principen). Men Ho Lo drar ett streck en bit in i livet och talar sedan om en "senare natur" som i vissa fall ser ut som att individen är förutbestämd att svara med begåvning på den unga och omogna livsfasen. I Steven Seagals fall räcker det med att den sanna draken nedkämpar honom för att den "senare naturen" ska bli "Den Anspråkslösa", ett omen som visserligen innehåller en stor inre kraft men där skillnaden är just att man inte lägger krutet på att FEJKA drake utan håller en låg profil medan den inre spänning byggs upp på insidan, kanhända en verklig förmåga att dräpa i strid. 

Men blotta det faktum att yttre "anspråkslöshet" leder till inre anspänning avslöjar dock att Seagal likväl inte kan vara den Fridsfurste han inbillar sig vara. Han är ingen riktig nyckelspelare i någon avspänning mellan Väst och Öst, och det eftersom han grovt underskattat vilket mörker USA och dess rovkapitalistiska system representerar.  Han är tyvärr bara en välmenande drömmare i en stor kropp. 

Studerar man det inre övertrycket i hans "mogna natur" enligt illustrationen här nedan, kan man också komma till slutsatsen att han bara projicerar sin inre spänning på världsförhållandet och som så många andra i historien söker reda ut i den yttre världen det han först borde ha ordnat upp i sitt eget privata!PS. Ho Lo Li Shu-metoden, en långt driven syntes mellan numerologi och oraklet I-Ching, finns bevarad i ett ofullständigt dokument i det forna kejserliga biblioteket och har i modern tid utgivits på kinesiska. Jag studerade en tid försöket att lappa ihop systemet som presenterades på engelska som "The Astrology Of I Ching" (1976) av framlidna Wen Kuan Chu (Ph.D.) och Wallace Sherrill (M.A.).

Som med allt kinesiskt säger ytan eller presentationsskiktet knappast någonting. Studenten förväntas förstå samtliga involverade principer på djupet och därefter behövs bara några lätta penseldrag på ytan för att aktivera det egna, internaliserade kunskapen. Utifrån kombinationen av heldragna yang-linjer och brutna yin-linjer i figurerna här ovan går det att skriva en mindre avhandling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar