Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 4 oktober 2016

Intelligens och look-alikes

Före frågan huruvida den påfallande porträttlikheten mellan president Ronald Reagan och David Bowie bara är en fråga om tidens tand och gubbifieringen, måste jag kommentera SvD varifrån fotot på Reagan hämtades.

I artikeln om USA:s 12 mest korkade presidenter någonsin landar dumstruten förutsägbart på Bush Junior. Ändå har han ett beräknat IQ på 120 enligt en välrenommerad expert, vilket rimmar uselt med tidningens text som påminner om en del av de egenheter som fick alla att anta att USA fått sig ännu en ren byidiot i ledarställning. Jag skulle spontant sätta en IQ på 85-90 på Bush Junior!

Men det är knappast några snillen som sätter ihop sånt här material, SvD förklarar att "intelligens" är en sammansättning av flera faktorer, bland annat "motorisk intelligens" - vad nu det är! - och "verbal intelligens". Det är tillräckligt för att sluta ta den tidningens vetenskapsreportage på allvar! Den hyperbegåvade neurologen Sperry ("höger/vänster hjärnhalva") skulle få sitt IQ-värde rejält minskat eftersom han bara med stor möda kunde uttrycka sig verbalt överhuvudtaget. 

Och den äkta Rain Man (Kim Peek) med sitt elefantminne, kunde ju knappt ens gå ordentligt - så vad i hela friden har motorik med intelligensbegreppet att göra? Artikelförfattaren tycks slapptänkt ha rört ner alla ord han hittat i ämnet på nätet utan att bemöda sig att reda ut deras förhållande till varandra...

Så här låter det kanske när svenskar ser en intressant nyhet i internationell press och bestämmer sig göra en egen vinkel på den. I augusti hade The Independent en kul artikel med verklig forskning som antydde att människor som är mätbart mer lata än friskusar som håller sig i rörelse har högre intelligens än de rännande och workoutande halvmänniskorna. Artikeln blir patetiskt folkhälsoorienterad bara när de stillsammas överlägsna tankeskärpa börjar beskrivas som ett problem som de smarta bör åtgärda genom mer kroppslig rörelse! 

Då låter brittiska The Independent plötsligt som kroppsfascistiska Sverige som knappast utvecklats ett enda steg sedan tiderna för rasbiologi, Linggymnastik, Idla-flickor och under senare årtionden den folkhälsa de regeringslojala medierna periodiskt stöttar genom att dreva mot rekreationsdroger och andra livets glädjeämnen.

Svensken ska vara en nyttig och lönsam torrboll - så har det bestämts från högre ort! Och därför lyckats SvD smyga in något så infantilt som idén om en särskilt motorisk intelligens. Låt kroppen sköta sitt och behåll siktet på vad som egentligen menades med "intelligens" i den här listan över USA:s 12 dummaste presidenter genom tiderna.

*****

Nej, det är inte ålderns rätt och gubbifieringen som förklarar Reagan och Bowie som kusliga look-alikes. Astrologin vill åtminstone ha ett ord med i leken som ser påfallande paralleller mellan de båda männens födelser. Man kan koka ner det till att båda har Mars i Skytten för en nervig och rastlös kvickhet i blicken och tankesätt. Skyttens tecken får ofta beröm för sina "öppna" ansikte, lyckans och expansionens Jupiter är tecknets härskare och den är också godhetens planet. Reagan minns jag som en godmodig och trivselskapande människa, vad man än tyckte om hans idéer. 

Bowie är numera musikaliskt helgonförklarad men man ska inte glömma vilken materialistisk egoist han var, en ren opportunist faktiskt, när han var tidigt ute och försökte skapa bowie.net - ett alternativ till de redan existerande internetleverantörerna i USA. Den lägre sortens Skytt är i princip inte bättre än vilken riskkapitalist som helst, en chanstagare som hoppas göra klippet. Det skulle kunna förklara varför Bowie bytte stil så ofta (och tappade sin publik gång på gång). Han hade inte full kontroll över den här ostyriga sidan av sig själv.

Men enbart samma planet i samma tecken brukar sällan ge så tydliga dubbelgångare som de här två på lite äldre dar. Och hemligheten tycks som vanligt ligga i ascendenttecknet, som hos Reagan innebär att han likt token Donald Trump har den omoraliska krigshetsaren Mars i ett Eldtecken stigande i öster. (Reagans favoritprojekt var ju skrinlagda "Stjärnornas krig" - och parallellerna till David "Starman" Bowie och hans rymdfäbless vilket direkt kommer från den universellt orienterade Bågspännande kan inte missas.)

David Bowie å sin sida har Jungfruascendent för den där koketta och extrema självmedvetenheten, men har en GRADEXAKT konjunktion mellan Solen och Mars i Skytten. Så det är faktiskt rätt begripligt, ur astrologiskt perspektiv, att misstänka samma vibbar från båda männen och t.o.m. samma ansiktstyp.
 


Men det som avgör saken måste nästan vara att båda männen visar sig ha samma Skytt-typ även på djupnivån: Bowie föddes tre Jupiter-varv efter Reagan så att båda baserar sin Skytt på teckenhärskaren i Vågens tecken, den artistiska. Reagan hade en blek filmstjärnekarriär före politiken, inte helt olik Bowies veka sökande efter någon slags musikalisk identitet genom hela 60-talet. Jupiter i Vågen är trivsam men inte särskilt djup, så att basera den utforskande Skytten på denna allmänna känsla för harmoni kan ge folk som strör ut sig lite väl tunt eller som i Bowies fall blir artistiska vindflöjlar... 

Vem hade idag kommit ihåg Bowie om han inte råkat få till den där fiktiva figuren Ziggy Stardust? I mina ögon peakade Bowie året innan med albumet "Hunky Dory" som inte alls väckte någon större sensation. Den skivan är helt magisk i sin melodiska rikedom, vilket inte kan sägas om den reguljära glamrocken på "Ziggy" ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar