Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 augusti 2016

Papegojan




Jag har reagerat på att SvD på nåder verkar låta en sysslolös äldre herre skriva små krönikor för att fördriva sin tid, trots att hans alster saknar allt informativt värde. Det är Janerik Larsson som tagit för vana att citera långa block text från andra källor - inte sällan på engelska - och sedan lägga till en egen urvattnat åsikt. Inte sällan överstiger citatets längd det han orkar tänka ut av egen kraft!

Sämsta sättens slöseri på tidningsutrymme (även i digitala tider) och läsarnas uppmärksamhet. Nå, snart nog lär man sig att det är poänglöst att klicka på dessa kåserier.

Nu gjorde jag det ändå eftersom Hillary ligger i tiden (klick). Man får det sedvanliga citatet avrundat av en meningslöshet signerad Larsson. Men när jag går till den länkade källan för citatet (Blekinge Läns Landstidning) hittar jag det nästlägsta stadiet av svenska mediers självförnedring: journalisten som bara stjäl en annans tankemöda och skriver om materialet. 

Tveklöst måste Mattias Svensson ha haft Åsa Linderborgs grundliga analys av Hillarys förehavanden framför näsan för sin eget urvattnade tyckande. Jag får utgå från att BLL är en borgerlig tidning eftersom Janerik Larsson alls bevärdigar sig citera och länka till den. 

Här ser vi således borgaren i all sin självförnedring - stjäl i flera led från socialisterna som delar med sig av sin tankeskärpa, och försämrar innehållet varje gång de kalkerar föregående stöld. 

Inte konstigt att ingen vill prenumerera på svenska tidningar - att läsa dessa är en förolämpning mot den egna intelligensen och samtidigt en insikt att man kommit till världens ände, eller möjligen någon öppen anstalt för själar från B-laget som i skam sökt sig till världens bakvatten. Var min själ verkligen medveten om vilket liv den skulle komma att ta sig i Sverige, på det sätt som Platon beskriver i slutet av Staten om själarna inför sin reinkarnation, ödets lotter och livsplanerna? 

Apropå plagiatörer påminner Platons suggestiva skildring oroväckande mycket om de resultat regressionshypnotisören Michael Newton redovisar i sina fallbeskrivningar. Jag var skeptisk till Newton redan då jag läste böckerna men noterade först häromdagen att den väldigt specifika historien om själarnas andliga mentorer i himmelen och "livsplanerna" som de får välja mellan ju faktiskt finns i Platons mest vällästa text. 

Newton lovade å sin sida dyrt och heligt (redan här skäl fatta misstankar?) att han INTE läst flummiga new age-böcker. Han redovisade enbart sina upptäckter med hypnotiserade klienter vilka återkommande beskrev snarlika berättelser om livet mellan liven. Om man är hyperkritisk kan man betrakta Newtons försäkran att han under de tjugo år som han hade sin praktik inte läste new age-böcker, som en hycklande utsaga. Platon sorterar ju under klassisk filosofi snarare än new age! 

Nu är jag inte helt redo att avfärda honom som en falsk eller åtminstone självduperad hypnotisör som transfererat sina egna tankar om livet efter detta till alla sina hypnotiserade klienter, jag hade nämligen an "andlig" dröm om andra sidan för många år sedan och i en av hans böcker hittade jag en skrämmande lik parallell till den. Samtidigt kunde både drömmen och situationsbeskrivningen under hypnos ledas tillbaka till en generell förlaga i vår värld, så ingenting är bevisat. 

När Newtons hypnotiserade klienter sitter vid bildskärmar i andevärlden och granskar olika "livsplaner" - kommande jordeliv - de har att välja på, var det nära att jag kastade boken halvläst i soporna - trots att författaren förklarat att vi använder vår världs bildspråk för att beskriva vad som sannolikt inte går att sätta ord på, där på "andra sidan". Nå, Newton förmådde åtminstone engagera sina läsare (böckerna var storsäljare) och det är mer än man kan säga om Janerik Larssons "krönikor"...

PS. Hade på det medvetna planet glömt att jag skrivit om Larsson tidigare, men namnet har hela tre - nu fyra - taggar. Faktiskt, bloggarens korta minne är lite plågsamt. Det här inlägget redan skrivits! :-) Nå, jag har en helt ny figur på lager som legat till sig någon vecka, den modersbundna fantasy-författaren som begick självmord vid trettio, när hans mamma dog. Kommer snart.

1 kommentar:

Anonym sa...

Han har inte fattat att man måste äta smarta droger
http://www.va.se/nyheter/2016/07/28/smarta-droger-ar-har-for-att-stanna/

Vi har att vänta oss en hel hög, höga pratföreställningsvärdar i likhet med Conan O'Brian som endast åt halva dosen, vilket inte kvalificerade dem som utvalda filosofkapitalister utan endast nådde upp till lättviktsunderhållning åt massorna som inte knaprar piller.

Låt oss nu vänta 20 år för att se om vi får DDT-liknande effekter i dessa människors hjärnor när forskarna hittar diffusa effekter med överbelastade nervbanor vilket leder till schizofreni eller tidig demens. De ynka extra prestationsprocent de lyckades ge världen under sina produktiva år, kostar samhället mångdubbelt mer när dessa vrak skall vårdas för sina hjärnskador.